Loša forma 40-ak dana pred Izrael

Baždarević u sve većoj brizi: Samo rijetki Zmajevi na nivou

A. Haznadarević

Kao što je to često bio slučaj u posljednje vrijeme, i u susretima igranim proteklog vikenda širom Evrope značajan dio Zmajeva je izostao iz udarne postave svojih ekipa. Da stvar bude gora neki od njih iz različitih razloga već sedmicama ne dobijaju konkretnu priliku, a do ključnog kvalifikacionog meča s Izraelom ostalo je manje od 40 dana. 

Iz perspektive selektora Mehmeda Baždarevića, brojni su razlozi za zabrinutost, pa je veoma teško naći i jednu jedinu poziciju u sastavu na kojoj nemamo probleme, dok su s druge strane zaista rijetki primjeri fantastičnih igara naših igrača, na što smo navikli pred ranija, i daleko manje bitna okupljanja.

Asmir Begović

Čovjek koji je uz Unitedovog Davida De Geu do subote bio jedini igrač koji je nastupio u svakom meču od početka sezone u Premiershipu, na veliko iznenađenje sviju je izostavljen iz sastava, te je prilika u susretu sa Swansea Cityjem pružena mladom Butlandu. Prema informacijama koje dolaze s Otoka, menadžer Mark Hughes se na rotaciju odlučio zbog toga što je sve izvjesnije da Begović neće produžiti ugovor sa klubom, te je želio vidjeti na djelu i mlade snage na golu Stokea. Ako se nastavi i u predstojećim mečevima isto, Begović bi praktično dočekao Izrael bez da mjesec i pol odigra utakmicu...

Ibrahim Šehić

Novi-stari reprezentativni golman Ibrahim Šehić, sa svojim Qarabagom je u proteklom periodu napravio sjajnu razliku u odnosu na drugoplasiranu momčad na tabeli azerbejdžanske Premier lige, da prosuti bodovi u susretu sa 4-plasiranom Gabalom ništa ne znače. Rezultat je bio 1:1, a Šehić i saigrači su ostali na plus 8 bodova u odnosu na Inter Baku.

Ratko Dujković

Jedini čuvar mreže koji se našao na selektorovom posljednjem spisku, a koji igra u domaćoj BH Telecom Premijer ligi, sa svojim Zrinjskim je proteklog vikenda ugostio ekipu Mladosti. Momčad sa dna tabele koja ima sve manje šansi za opstanak u društvu najboljih, odigrala je sjajan meč te izvukla veliki bod. Dujković je mrežu sačuvao netaknutom, a rezultat je glasio 0:0.

Ermin Bičakčić

Hoffenheim je remizirao 1:1 sa velikom Borussijom Dortmund, a već tradicionalno, Ermin Bičakčić ne samo da se našao u udarnoj postavi već je i bio jedan od najboljih igrača svog tima. Odigrao je svih 90 minuta meča.

Emir Spahić

Jedini bh. reprezentativac koji je već ranije završio sezonu, formu održava u privatnom aranžmanu, a u međuvremenu se pojavio i novi fudbalski velikan zainteresovan za njegov angažman. Činjenica da je fantastični bh. stoper slobodan igrač, i da ga je moguće dovesti besplatno, nije promakla ni čelnicima velikog AC Milana, koji se u posljednje vrijeme bore sa finansijskim poteškoćama. Tako su Rossoneri postali četvrti, peti ili ko zna koji klub u nizu koji se dovodi u vezu sa bivšim bh. kapitenom.

Ognjen Vranješ

Nakon saniranja povrede, Ognjen Vranješ se vratio u početni sastav svog Gaziantepspora. Ipak, on i saigrači se nisu proslavili, budući da je tim Genclerbirligija slavio sa 3:0. Vranješ je dobio prolaznu ocjenu za svoj nastup, odigrao je kompletan susret, te pritom zaradio žuti karton.

Ervin Zukanović

U okršajima sa Cagliarijem i Interom u kojima su upisane pobjeda i remi, Ervina Zukanovića nije bilo u sastavu, ali ni na klupama. Razlog za to se krije u problemima sa aduktorom, te ostaje žal što nije bio u prilici da zaigra protiv Intera, kluba čiji je trener Roberto Manchini prije meča nahvalio bh. defanzivca, istakavši da Inter prati njegove igre.

Edin Cocalić

Belgijska momčad Mechelena, čiji dio je i novi bh. reprezentativac Edin Cocalić, trenutno se takmiči u A-grupi razigravanja Jupiler lige za plasman u Evropa ligu. Tako je u subotu Cocalićev tim dočekao ekipu Zulte-Waregema, te ostao na prvoj poziciji zahvaljujući pobjedi od 3:0. Bh. defanzivac je bio u udarnoj postavi svog tima, te odigrao svih 89 minuta susreta.

Mensur Mujdža

Iako je vodio, Freiburg nije uspio osvojiti niti bod u meču sa Paderbornom, te je poražen rezultatom 1:2. Mensur Mujdža u porazu svog tima nije dobio priliku da zaigra, te je tako nastavljena njegova veoma loša sezona kada su u pitanju minute provedene na terenu.

Sead Kolašinac

Nedavno oporavljeni sjajni bek Schalkea Sead Kolašinac, odlukom trenera Roberta Di Mattea je ostao odmarati na klupi, te nije zabilježio nastup u meču igranom protiv davljenika Stuttgarta. Schalke je na kraju slavio sa 3:2.

Senad Lulić

Maestralni igrač lijevog krila italijanskog Lazija, još jednom je pokazao zašto se skoro pa svakodnevno pojavljuju nove glasine o njegovom mogućem prelasku u neki još ekskluzivniji klub. Igrali su italijanski klubovi u srijedu, pa zatim odmah u nedjelju, a prvi meč igran protiv Parme, obilježio je upravo Senad Lulić. Upisao je čak dvije asistencije, te bio jedan od glavnih razloga visoke pobjede Rimljana od 4:0. U nedjeljnom okršaju sa Atalantom trener Parolo ga je odmarao i nije ulazio u igru.

Sejad Salihović

Pored Bičakčića drugi Bosanac koji je član Hoffenheima Sejad Salihović, u velikom okršaju sa Dortmundom nije dobio značajniju ulogu, pa je u igru ušao u samom finišu susreta. 

Muhamed Bešić

Velika pobjeda nad Manchester Unitedom nije dala krila Evertonu da nastavi dalje igrati u tom tempu, pa je ekipa Roberta Martineza poražena od Aston Ville sa 3:2. Muhamed Bešić je ponovo ostao u nemilosti španskog stručnjaka, te ponovo nije dobio priliku da zaigra.

Anel Hadžić

U nedjelju je ekipa Sturma bila domaćin velikom derbi okršaju vrha tabele austrijske Bundeslige, te sa 2:2 odigrala neriješeno protiv drugoplasiranog bečkog Rapida. Standardan u redovima Sturma bio je Anel Hadžić, koji je odigrao cijeli meč, te je u 50 minutu ubilježen u sudijsku bilježnicu igrača sa žutim kartonima.

Sanjin Prcić

Rennes je gostovanje kod Montpelliera okončao remijem bez pogodaka, a u ovom meču koji rezultatski nije ispunio očekivanja bh. reprezentativac Sanjin Prcić nije dobio priliku da nastupi. Njegova momčad je na devetom mjestu francuskog Le Championata.

Gojko Cimirot

FK Sarajevo je savladao Slaviju nakon žestoke borbe na terenu, te sa pobjedom od 3:2 na gostovanju došao do prve pozicije na tabeli. Jedini bh. reprezentativac iz bordo tabora Gojko Cimirot, nije se našao u sastavu Dženana Uščuplića, a razlog za to su tri žuta kartona zbog kojih je bio suspendovan za pomenuti duel 25. kola Premijer lige.

Avdija Vršajević

Taman kada se mislilo da je Hajduk potpuno preporođen promjenom trenera, serija od dvije pobjede je doživjela potpuni krah i to na gostovanju kod posljednjeplasiranog Zadra. Hajduk je poražen sa 2:0, a Avdija Vršajević je i ovoga puta bio prisutan na terenu svih 90 minuta.

Haris Medunjanin

Iako se nalazi na jednoj od tri pozicije koje vode u propast, Deportivo La Coruna ima samo jedan bod zaostatka za Eibarom i Almerijom, pa svaki naredni meč predstavlja svojevrsno finale za ekipu Harisa Medunjanina. Ipak, što se tiče samog bh. veznjaka, i on je već odavno u problemima, te se nalazi drugom planu veći dio sezone. U posljednja dva susreta svakako nije bio u kadru.

Tino-Sven Sušić

Ulogu u bolnom porazu od Zadra imao je i Hajdukov ofanzivac Tino-Sven Sušić. Ovaj igrač bh. reprezentacije je odigrao skoro kompletan meč, a iz igre je izveden pet minuta pred kraj susreta.

Miralem Pjanić

Dvije asistencije, jedan pogodak i proglašenje za igrača utakmice, tako je izgledao učinak trenutno vjerovatno i najvećeg bh. fudbalskog majstora Miralema Pjanića na susretu sa Sassuolom igranim u srijedu. Drugi, nedjeljni susret igran protiv Genoe, Pjanić je odigrao u nešto lakšem tempu, ali ponovo sasvim korektno, te je mjesto na terenu prepustio Yanga-Mbiwiji u 72. minutu susreta.


Izet Hajrović

Dugo čekani premijerni pogodak u Bundesligi, pomogao je Izetu Hajroviću da konačno zaigra u prvoj postavi Werdera. Ipak, nije uspio napraviti nešto zapaženije, te je iz igre izveden u 60. minutu susreta.

Edin Višća

Prvotimac istanbulskog Basaksehira Edin Višća, u subotu je sa svojim timom dočekao momčad Eskisehirspora, te igrao jednu od najzapaženijih uloga u svom timu. Rezultat je na kraju glasio 1:1, a bh. reprezentativac je odigrao kompletan meč za svoj tim.

Milan Đurić

Nakon što u susretu igranom sa Atalantom u srijedu nije dobio priliku da zaigra, Milan Đurić je u nedjelju protiv Fiorentine odigrao posljednjih 15 minuta regularnog toka susreta. Za tako kratak period proveden na terenu nije uspio napraviti ništa zapaženije. 

Vedad Ibišević

Šanse za opstanak Stuttgart je prokockao u susretu sa Schalkeom, koji je ekipu Vedada Ibiševića nakon preokreta pobijedio sa 3:2. Bh. napadač ni u ovom meču nije dobio priliku da istrči na teren.

Edin Džeko

Kada je prvo ime bosanskohercegovačkog fudbala u pitanju, stvari se i dalje ne mijenjaju. Kapiten reprezentacije i zvijezda Manchester Cityja Edin Džeko, i dalje je u katastrofalno lošoj poziciji baš kao i veliki dio ostalih reprezentativaca. Građani su u nedjelju gostovali kod Tottenhama, a u minimalnoj pobjedi Džeko nije dobio priliku ni da upiše nastup.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.