Dani u kojima je plavi dio grada slavio

Najveće pobjede Željezničara u velikim gradskim derbijima

A. Haznadarević

Maestralan uvod u derbi sa velikom serijom pobjeda napravili su i ekipe Željezničara i Sarajeva, a kada se tome još doda bodovna važnost susreta, odnosno činjenica da će ovaj meč najvjerovatnije odlučiti prvaka, postaje jasno da je pred nama vjerovatno i najveći bh. derbi u kompletnoj novijoj historiji. U ovakvim susretima favorita nikada nema, pa čak i kada forma dva slavna bosanskohercegovačka tima nije izjednačena kao što je to slučaj danas. Iako je bordo tim danas daleko skuplji od Željinog, gradski rivali su i ranije znali savladati jedni druge čak i kada su upravo oni u najvećim problemima. Na ove pobjede Željezničar može biti posebno ponosan.

Željezničar - Torpedo/ FK Sarajevo 9:1 (Rekordna pobjeda u sarajevskim derbijima, 29.12.1946.)

Iste godine kada je i osnovan drugi sarajevski klub, ostvarena je i rekordna pobjeda u duelima gradskih rivala. Tadašnji novoosnovani Torpedo, koji će kasnije biti preimenovan u FK Sarajevo, savladan je od strane Željezničara sa ogromnih 9:1, a samo na poluvremenu plavi su vodili sa pet golova prednosti. Ostalo je zapamćeno da se ova utakmica igrala po teškom zimskom okruženju, te da su golove postigli: Rajlić, Domorocki, po dva Lovrić i Konjevod, te Lazarević koji je zabio hat-trick. Novo je bio strijelac počasnog pogotka za Torpedo.

Sarajevo - Željezničar 2:3 (Prva pobjeda ostvarena na Koševu, 17.4.1955.)

ako su već odavno bili gradski rivali, Sarajevo i Željezničar se zbog različitih rangova u kojima su igrali nisu sastajali u službenim mečevima sve do 1954. godine. Tada je Sarajevo slavilo ubjedljivu pobjedu od 5:2, da bi se već u proljeće naredne godine Željezničar osvetio s prvom pobjedom u historiji ostvarenom na Koševu u službenim utakmicama. Tog 17. aprila 1955. godine, plavi su došli do pobjede u gradskom derbiju rezultatom 3:2.

Sarajevo - Željezničar 0:1 (Prva pobjeda nakon formiranja bh. prvenstva, 5.6.1998.)

Nakon djelimičnog smirivanja agresije na Bosnu i Hercegovinu i formiranja domaćeg prvenstva, Željezničaru je prvih nekoliko godina jako loše išlo u međusobnim duelima sa Sarajevom, pa su plavi od prvog derbi susreta odigranog u Zenici u septembru 1994., na pobjedu čekali sve do ljeta 1998. godine. Bila je to jedna čvrsta utakmica u kojoj je odluka pala tek u posljednjim trenucima meča, a Zubanović je zatresao mrežu Sarajeva nakon jednog kontra-napada.

Željezničar - Sarajevo 2:0 (10.10.1999.)

Poslije ostvarene dugo čekane pobjede u gradskom derbiju u junu 1998. godine, Željezničar je ponovo dva puta zaredom odigrao slabije, te poražen prvo sa 3:1 na Koševu, a zatim i sa 2:1 na Grbavici. U avgustu 1999. godine bespoštedna borba je nastavljena, a plavi su na svom terenu nadigrali najljuće rivale, poslavši ih kući sa dva pogotka u mreži. Prvo je Nermin Vazda pogodio sa bijele tačke, da bi Memić sa drugim golom postavio krajnji ishod meča.

Sarajevo - Željezničar 0:3 (28.4.2001.)

Najubjedljiviju pobjedu na Koševu protiv ljutih gradskih rivala, Željezničar je ostvario 28. aprila 2001. godine. Bilo je to još jedan od derbija koji se igrao pred prepunim tribinama, što je bilo sasvim uobičajno u poslijeratnim godinama, a što je do danas i do atmosfere nastale pred predstojeći derbi bilo teško zamislivo. Sjajnu predstavu Želje tada su krunisali svojim pogocima Bešlija, Muratović i Fatić, te nanijeli tako jako težak poraz velikim rivalima i to na njihovom terenu.

Željezničar - Sarajevo 2:0 (9.5.2009.)

Pretposljednja pobjeda, i ujedno posljednja rezultatski značajnija demonstracija snage Željezničara u gradskim derbijima, dogodila se još 9. maja 2009. godine. Bio je to 93. vječiti derbi po redu, a odlučili su ga dvojica igrača Željezničara, prvo Bekrić, a zatim i Bešlija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.