Oni će igrati glavne uloge u derbiju

Vječiti sa gotovo identičnim prosjekom godina na terenu

A. Haznadarević

Veliki gradski rivali Sarajevo i Željezničar će u direktnom dvoboju odlučiti novog prvaka Bosne i Hercegovine, a sama izborena šansa da se nađu u takvoj poziciji jasno govori da se radi o dva tima koji posjeduju velike kvalitete. 

Međutim, važno je istaći da vječiti rivali neće biti u mogućnosti da na teren pošalju svoje najjače sastave kako zbog povreda, tako i zbog činjenice da su neki igrači morali napustiti svoje klubove kako bi se odazvali na poziv selektoru juniorske reprezentacije. Dakle, oba tima su u sličnoj situaciji, te ako izuzmemo prednost od jednog boda i domaći teren Sarajeva, bit će to jedna veoma izjednačena borba.

Još jedna činjenica ide u prilog ovoj tvrdnji, a to je potpuno nevjerovatni podatak da sastavi koji se očekuju na terenu imaju gotovo identičan prosjek godina (24.5), odnosno jedanaest igrača Bordo tima ukupno ima 270 godina, dok 11 Plavih ukupno ima 268 godina. "Željina mladost" o kojoj se toliko mnogo priča i to s pravom, prvenstveno nije mogla doći do izražaja na papiru zbog pomenutih okolnosti, ali i bez obzira na njih, ni sastav Sarajeva definitivno nije jedan od starijih u ligi.

Matej Delač

Godina: 22

Ranije igrao za: Inter Zaprešić, Chelsea (posudbe)

Ove sezone nastupio Sarajevo: 11 puta 

Iako je rođen u Gornjem Vakufu/Uskoplju 1992. godine, Matej Delač je prve fudbalske korake napravio u redovima hrvatskog Inter Zaprešića. 2010. pravi transfer snova direktno u engleski Chelsea, ali se tamo nije uspio izboriti sa žestokom konkurencijom, pa već pet godina igra na različitim posudbama. Sarajevo je posljednji klub u nizu, a ovo mu je trenutno drugi mandat na Koševu.

Advan Kadušić

Godina: 17

Ranije igrao za: Omladinski pogoni NK Omladinca, FK Kraijine i FK Sarajevo

Ove sezone nije nastupao

Mladi 17-godišnji junior tima sa Koševa, zbog povreda i suspenzija prvotimaca još u prošlom kolu je dobio poziv trenera Dženana Uščuplića da se priključi prvom timu. Ovaj standardni U-17 reprezentativac Bosne i Hercegovine još nije upisao svoj premijerni nastup za najjači tim Sarajeva, a ako dobije priliku, mogao bi debitovati u najjačoj mogućoj utakmici u sezoni.

Adnan Kovačević

Godina: 21

Ranije igrao za: NK Travnik

Ove sezone nastupao za Sarajevo: 10 puta

Mladi stoper Sarajeva Adnan Kovačević, prije skoro dvije godine je došao na stadion Asim Ferhatović Hase nakon što je ranije nosio dres Travnika. U bordo dresu je okusio igranje i evropskih utakmica, a ove sezone je skupio deset nastupa za Sarajevo. 

Ivan Tatomirović

Godina: 26

Ranije igrao za: FK Srem

Ove sezone nastupao za Sarajevo: 24 puta

Nekadašnji omladinac beogradske Crvene Zvezde, od ljeta 2008. do prelaska u Sarajevo 2012. godine je nastupao za FK Srem. U ekipu Sarajeva se sjajno uklopio, a činjenica da je ove sezone ponio i kapitensku traku najskupljeg bh. tima, dovoljno govori za sebe. Igrač je koji predstavlja jedan od glavnih dijelova kostura bordo tima.

Bojan Puzigaća

Godina: 30

Ranije igrao za: Borac, Čelik, Cracoviju

Ove sezone nastupao za Sarajevo: 23 puta

Dovođenje Bojana Puzigaće iz redova Cracovije 2013. godine, pokazalo se kao pun pogodak budući da ovaj tridesetogodišnjak bez obzira na poziciju na kojoj igra, danas važi za jednog od najboljih strijelaca Sarajeva u aktuelnoj sezoni. Za tim sa Koševa je nastupio 23 puta, i jedan je od standardnih igrača svog tima.

Gojko Cimirot

Godina: 22

Ranije igrao za: FK Leotar

Ove sezone nastupao za Sarajevo: 23 puta

Najskuplji igrač BH Telecom Premijer lige i jedini igrač iz domaće lige (izuzev golmana Dujkovića) koji igra za nacionalni A-tim Bosne i Hercegovine. Gojko Cimirot je rođen u decembru 1992. godine u Trebinju, gdje je i započeo karijeru u redovima Leotara. Od 2013. godine je član FK Sarajevo, čiji je neizostavni član u svakoj utakmici.

Edin Rustemović

Godina: 22

Ranije igrao za: Drinu Zvornik, OFK Beograd

Ove sezone nastupao za Sarajevo: 11 puta

Dvadesetdvogodišnji vezni igrač bordo tima, rođen je u Njemačkoj, a fudbal je počeo igrati u redovima zvorničke Drine. Tu je i debitovao kao senior, da bi se kasnije okušao i u susjednoj Srbiji gdje je igrao za OFK Beograd i Sinđelić Beograd, kao posuđeni igrač. Nakon povratka u Drinu proigrao je fantastično, te privukao ljude iz Sarajeva da ga angažuju odmah na polovini sezone. Do sada je skupio 11 službenih nastupa za bordo klub.

Miloš Stojčev

Godina: 28

Ranije igrao za: Crvenu Zvezdu, Vojvodinu, Borac Čačak, Sporting Kansas City, Akzhayik, Leotar, Atyrau

Ove sezone nastupao za Sarajevo: 25 puta

Fantastični veznjak FK Sarajevo Miloš Stojčev, jedna je od najvećih zvijezda koševske ekipe, te istovremeno jedan od najlucidnijih igrača u cijeloj ligi. Dijete je beogradske Crvene Zvezde, koje praktično nikada nije ni dobili pravu priliku da se dokaže u matičnom klubu. Igrao je na brojnim posudbama dok njegov ugovor nije otkupila Vojvodina, ali ni tu se nije duže zadržao. Avanture širom svijeta okončao je u bh. prijestolnici u koju je stigao početkom prošle godine. Jedan je od standardnih igrača Sarajeva, čija je forma znatno napredovala od povratka Dženana Uščuplića na kormilo tima.

Nemanja Bilbija

Godina: 24

Ranije igrao za: FK Borac, FK Vojvodina

Ove sezone nastupao za Sarajevo: 18 puta

Nekadašnji mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine Nemanja Bilbija, već dugi niz godina je jedan od najboljih napadača Premier lige. Karijeru je započeo u banjalučkom Borcu, da bi zatim potpisao za Vojvodinu. Ponovo je 2012. godine zaigrao za Borac kao posuđeni igrač, a u ljeto 2013. potpisuje za Sarajevo čiji je i danas član. Jedna je od brojnih napadačkih opcija bordo tima, a u ovoj sezoni je postigao tri pogotka.

Krste Velkoski

Godina: 27

Ranije igrao za: Rabotnički, Metalurg, Ceahlaul Piatra-Neamt,Enosis Neon Paralimni FC 

Ove sezone nastupao za Sarajevo: 22 puta

Bez sumnje jedan od igrača koji podižu vrijednost i kvalitet cijele lige, makedonski je napadač Krste Velkoski. Ovaj 27-godišnji igrač na stadionu Asim Ferhatović Hase proživljava svoje vjerovatno i najbolje dane u karijeri. Sjajnim partijama u bordo dresu je izborio i poziv u A-reprezentaciju svoje zemlje, a samo u tekućoj sezoni je 9 puta tresao protivničke mreže.

Leon Benko

Godina: 31

Ranije igrao za: Varteks, FC Nürnberg, Standard Liege, Kortrijk, Slaven Belupo, Al-Faisaly, Rijeka, Dalian Aerbin

Ove sezone nastupao za Sarajevo: 11 puta

Teško se može reći i za jednog igrača pristiglog u najjaču ligu Bosne i Hercegovine da je u tako kratkom roku postao tako velika zvijezda i za manje od pola godine stigao blizu samog vrha liste najboljih strijelaca lige. Iako je Leon Benko u Sarajevo stigao ranije, problemi sa papirologijom su mu onemogućili nastupe sve do početka drugog dijela sezone, koje je odmah otpočeo sa jednim od najljepših golova u sezoni. Ovaj 31-godišnjak je 11 puta nastupio za Sarajevo, te čak 8 puta bio strijelac, što ga čini daleko najefikasnijim igračem cijele Premijer lige.

Marijan Antolović

Godina: 25

Ranije igrao za: Cibaliju, Legiju Warszawa, Borac

Ove sezone nastupao za Željezničar: 27 puta

Pouzdani čuvar mreže sarajevskih plavih Marijan Antolović, na Grbavicu je stigao prvi put 2012. godine kao posuđeni igrač iz varšavske Legije. Već tada je stekao simpatije prije svega čelnika Željezničara, koji su i kasnije željeli produžiti saradnju s njim. Rođen je u hrvatskim Vinkovcima, a prvi seniorski nastup je imao u dresu Cibalije. Ove sezone je branio gol Željezničara u svim utakmicama.

Mladen Zeljković

Godina: 27

Ranije igrao za: Novi Sad, Proleter, CSK Celarevo, Radnik Bijeljina

Ove sezone nastupao za Željezničar: 19 puta

Rođeni Novosađanin, Mladen Zeljković je svoj fudbalski put počeo upravo u lokalnom prvoligašu Novom Sadu, da bi ga nakon nekoliko godina put doveo u bosanskohercegovačku Premijer ligu. Željezničar ga je angažovao iz redova Borca u ljeto pretprošle godine, gdje se odlično uklopio, te samo ove sezone odigrao 19 susreta.

Jasmin Bogdanović

Godina: 25

Ranije igrao za: Maksimir, Rudeš, Novaliju, Croatia Sesvete, Slogu Doboj, Zvijezdu Gradačac 

Ove sezone nastupao za Željezničar: 18 puta

Korpulentni stoper Željezničara Jasmin Bogdanović, rođen je u Doboju 1990. godine, a svoje prve fudbalske korake napravio je u redovima NK Zagreb. Diljem Hrvatske je nastupao sve do 2012. godine i potpisa za dobojsku Slogu, a dio je tima sa Grbavice od 2014. godine. Ove sezone je 18 puta nastupio u plavom dresu.

Aleksandar Kosorić

Godina: 28

Ranije igrao za: Slaviju, Partizan, Rad, Radnički 1923, Erbil SC, Radnički Niš

Ove sezone nastupao za Željezničar: 24 puta

Pred početak aktuelne sezone iz redova niškog Radničkog na Grbavicu je stigao i ovaj, 191 cm visoki defanzivac, te dodatno očvrsnuo zadnju liniju Željezničara. Aleksandar Kosorić je rođen na Palama, a karijeru je započeo u dresu Slavije. Svojevremeno je bio U-21 reprezentativac Bosne i Hercegovine, a najbolje dane karijere proživljava upravo u Željezničaru za koji je ove sezone nastupio 24 puta.

Josip Kvesić

Godina: 24

Ranije igrao za: Žilinu, Varaždin

Ove sezone nastupao za Željezničar: 23 puta

Sjajni lijevi bek plavih Josip Kvesić, rođen je 1990. godine u Širokom Brijegu, a fudbalski put ga je odveo u slovačku Žilinu gdje je boravio sve do prelaska u Varaždin 2010. godine. U ljeto 2011. godine postao je član Željezničara, a koliko je ovo bio dobar potez za njegovu karijeru, najbolje govori činjenica da se upravo na Grbavici razvio do te mjere da sada važi za jednog od najskupljih igrača tima, ali i cijele lige.

Eldar Hasanović

Godina: 25

Ranije igrao za: MSK Žilinu, Velež, Čelik

Ove sezone nastupao za Željezničar: 24 puta

Iako se radi o igraču koji se može predstaviti kao dijete Željezničara, daleko od toga da Eldar Hasanović ima samo ime jednog kluba u biografiji. Kao jako mladog u Slovačku su ga odveli čelnici MSK Žiline, da bi se u ljeto 2010. godine vratio u domovinu. Nastupao je za Velež i Čelik, a od 2012. godine ponovo igra za svoj voljeni klub. U protekloj sezoni je jedan od najstandardnijih sa 24 ubilježena nastupa.

Damir Sadiković

Godina: 20

Ranije igrao za: Omladinski pogon FK Željezničar

Ove sezone nastupao za Željezničar: 21 put

Iako je rođen 1995. godine u njemačkom Kölnu, Damir Sadiković je igrač koji je prvi put fudbal zaigrao u Željezničaru, čiji je i dan danas član. Ovaj vezni igrač je i član U-21 reprezentacije Bosne i Hercegovine, te važi za jednog od igrača na čijim plećima je budućnost tima sa Grbavice. Ove sezone je skupio 21 nastup sa svoj klub, u kojima je postigao tri pogotka.

Amir Hadžiahmetović

Godina: 18

Ranije igrao za: Omladinski pogon FK Željezničar

Ove sezone nastupao za Željezničar: 17 puta

Jedna od perjanica omladinskog pogona Željezničara, mladi je defanzivni veznjak Amir Hadžiahmetović. On je početkom aktuelne sezone prekomandovan u prvi tim premijerligaša sa Grbavice, a u svojoj prvoj seniorskoj sezoni već je upisao 17 nastupa, što je više nego dobar učinak. Povrh svega, uspio je postići i premijerni pogodak, a dogodilo se to u prethodnom, 27. kolu protiv Mladosti iz Velike Obarske.

Ognjen Đelmić

Godina: 26

Ranije igrao za: Rad, Laktaše, Drinu, Olimpic, Borac, Spartak Semey, Čelik 

Ove sezone nastupao za Željezničar: 11 puta

Rođeni Zeničanin svoju profesionalnu karijeru je započeo u redovima srbijanskog Rada, a nakon velikog broja promjena sredine na Grbavici se skrasio prije nešto manje od pola godine. Ekspresno se uklopio u prvi tim, te do danas upisao 11 nastupa za Željezničar. Pored toga, može se pohvaliti i sa tri postignuta pogotka.

Zoran Kokot

Godina: 29

Ranije igrao za: Slaviju, Serbian White Eaglese, Beveren, Sarcheshmeh, Gol Gohar, Olimpic

Ove sezone nastupao za Željezničar: 10 puta

Napadač Željezničara Zoran Kokot, na Grbavicu je stigao iz redova Slavije, u kojoj je i započeo karijeru. Od svog dolaska među plave, u deset nastupa je uspio tri puta zatresti protivničku mrežu.

Riad Bajić

Godina: 21

Ranije igrao za: Omladinski pogon FK Željezničar

Ove sezone nastupao za Željezničar: 25 puta

Momak koji važi za jednu od najvećih nadolazećih zvijezda bh. fudbala, sa svojom 21 godinom je uspio postići u protekloj sezoni što mnogo stariji i iskusniji igrači mogu samo sanjati. U 25 nastupa u Premijer ligi, ovaj mladi majstor je uspio zabiti 14 pogodaka, što je bilo više nego dovoljno za prvu poziciju topnika lige.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.