Ko će napustiti društvo najboljih?

Milion kombinacija: Pet klubova u borbi za ostanak u eliti

Adnan Beganović

Fudbalska sezona u Bosni i Hercegovini ušla je u samu završnicu, odnosno ostalo je još da se odigra devet susreta, osam u prvenstvu i jedan u Kupu, a još uvijek se ne zna ko će biti prvak, koja će četiri kluba predstavljati našu zemlju u Evropi i koja će dva kluba napustiti društvo najboljih.

Vječiti rivali, Sarajevo i Željezničar, nalaze se u borbi za titulu i sigurno će u narednoj sezoni igrati u evropskim takmičenjima. Bordo tim ima bod više od Plavih, a u posljednjem kolu na Koševu će ugostiti Slobodu. Pobjeda izabranicima Dženana Uščuplića sigurno donosi dugo očekivanu titulu, dok bi u slučaju remija i poraza morali čekati ishod susreta u Zenici gdje na noge, u posljednje vrijeme fenomenalnom Čeliku, stiže Željezničar. Bordo tim je u prednosti i to ne samo bodovnoj, odnosno u posljednjem kolu ima, usudili bismo se reći, lakši zadatak od rivala s Grbavice, koje na Bilinom polju očekuje goropadni Čelik.

Nastupu u Evropi nadaju se Zrinjski, Široki i Olimpic, s tim što Širokobriježani isti mogu osigurati kroz prvenstvo i Kup, dok pak Plemići u Evropu mogu samo preko prvenstva, a Vukovi preko Kupa. 

Revanš susret finala Kupa je u srijedu i od njegovog ishoda će mnogo toga zavisiti. Ukoliko Olimpic osvoji Kup, onda će u subotu u Širokom Brijegu istoimena domaća ekipa i Zrinjski igrati "majstoricu" za izlazak na evropsku scenu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zrinjski ima tri boda više od Širokog, no svaka pobjeda izabranike Blaža Sliškovića odvest će u Evropu, pošto se ukoliko dva kluba imaju jednak broj bodova gleda međusobni susret, a prvi između ova dva protivnika odigran u Mostaru završio je bez pobjednika (0:0). Ukoliko Široki osvoji Kup, duel na Pecari će biti revijalnog karaktera, odnosno neće odlučivati o izlasku na evropsku scenu.

Kada je ostanak u Premijer ligi u pitanju za isti veliku borbu vodi pet klubova, Slavija, Drina, Vitez, Mladost i Zvijezda.

FK Slavija (12. mjesto 27 bodova)

Slavija se nalazi na 12. mjestu sa 27 bodova, no i pored toga nije sigurna u ostanak. Čak devet utakmica uzastopno fudbaleri Slavije ne znaju za pobjedu, a u posljednjem kolu gostovat će u Zvorniku kod Drine.

Ukoliko Slavija osvoji bod sigurno ostaje u eliti, no poraz je može odvesti u niži rang. Pobjedama Mladosti nad Zvijezdom i Viteza nad Travnikom, poraz bi Slaviju ostavio ispod linije spasa, tako da nas u Zvorniku očekuju mnogo uzbuđenja.

FK Drina (13. mjesto 26 bodova)

Drina se kolo prije kraja nalazi na 13. mjestu tabele sa 26 bodova i još uvijek strijepi za svoj status. U Zvorniku će u posljednjem kolu Drina snage odmjeriti sa Slavijom i samo pobjeda u ovom duelu sigurno zvorničku ekipu ostavlja u eliti.

U slučaju poraza, te pobjede Mladosti ili Zvijezde u međusobnom okršaju, Drina bi bez obzira na ishod susreta između Travnika i Viteza napustila društvo najboljih, pošto Vitez ima 26 bodova kao i Drina, ali i bolji međusobni omjer.

Poraz Drine od Slavije i remi Mladosti i Zvijezde bez obzira na ishod susreta između Travnika i Viteza zakođer bi zvorničku ekipu bacio u niži rang. U tom slučaju Zvijezda bi sezonu završila na posljednjem mjestu sa 25 bodova, a Drina bi bila pretposljenja sa 26 bodova, koliko bi imali i Vitez, te Mladost. Međutim, u mini tabeli ova tri kluba najslabija je Drina.

Ukoliko Drina remizira sa Slavijom sezonu će završiti sa 27 bodova i tada će njen status zavisiti od susreta Mladosti i Zvijezde, te Travnika i Viteza. Ukoliko bi se na kraju stvorio krug od tri ekipe sa 27 bodova (Drina, Vitez, Zvijezda) što je također moguće, društvo najboljih bi napustili Mladost (25 bodova) i ekipa iz Zvornika koja u mini tabele ekipa sa 27 bodova ima najmanji broj osvojenih bodova.

Teoretski je moguće da samo Drina i Vitez na kraju imaju po 27 bodova, a Mladost 28 i tada bi društvo najboljih napustila ekipa iz Zvornika zbog slabijeg međusobnog skora, a zajedno sa Drinom ispala bi i Zvijezda, koja bi po ovom scenariju ostala na 24 boda.

No, Zvijezda ukoliko uzme bod u Velikoj Obarskoj, a Vitez bod ili tri u Travniku, Drina će ostati u Premijer ligi i ako izgubi od Slavije. U tom slučaju ispala bi Zvijezda sa 25 bodova i Mladost sa 26, na koliko bi ostala i Drina. Međusobni skor Drine i Mladosti je identičan, odnosno u oba susreta su slavile gostujuće ekipe rezultatom 2:0, pa bi ekipe iz Višegrada bila bolje plasirana zbog bolje ukupne gol razlike.

Sve u svemu, moguće je mnogo različitih scenarija, no pobjeda nad Slavijom Drinu sigurno ostavlja u ligi.

NK Vitez (14. mjesto 26 bodova)

Vitez je trenutno prvi iznad linije ispadanja, odnosno nalazi se naa 14. mjestu sa 26 bodova, a u posljednjem kolu gostuju kod Travnika, koji je osigurao ostanak u društvu najboljih.

Pobjeda u Travniku Vitežane ostavlja u Premijer ligi. I s bodom, pa čak i porazom u Travniku fudbaleri Viteza mogu ostati u društvu najboljih, no mnogo toga bi im se moralo poklopiti. Ukoliko bi izgubili u Travniku, a Drina savladala Slaviju, te Mladost Zvijezdu ili suprotno, Vitez bi ispao.

Pobjeda Slavije u Zvorniku bez obzira na ishod susreta između Mladosti i Zvijezde, kao i njihovog susreta u Travniku, Vitežane ostavlja u eliti.

Ukoliko bi Vitez osvojio bod u Travniku sezonu bi okončao sa 27 bodova i to mu ne garantuje ostanak u eliti. Ukoliko bi Drina savladala Slaviju, a Mladost Zvijezdu, Vitez i Slavija bi na kraju imali isti broj bodova (27), no ekipa iz Lukavice bi ostala u društvu najboljih zbog boljeg međusobnog omjera. Moguće je i da na kraju Zvijezda, Vitez i Slavija imaju po 27 bodova, a uz Mladost bi u tom slučaju u niži trang preselila Zvijezda zbog najmanje osvojenih bodova u mini tabeli.

Mnogo kombinacija, ali jedno je sigurno, ukoliko Vitez u Travniku osvoji tri boda ostat će u Premijer ligi.

FK Mladost Velika Obarska (15. mjesto 25 bodova)

Mladost je trenutno pretposljednja sa 25 bodova, no još uvijek ima realne izglede za ostanak u društvu najboljih. Ekipi iz Velike Obarske treba pobjeda na domaćem terenu u duelu sa Zvijezdom za siguran ostanak u eliti. Mladost bi u tom slučaju imala 28 bodova i bez obzira na ishode susreta između Travnika i Viteza, ze Drine i Slavije, ostala bi u Premijer ligi.

Ukoliko izgubi Mladost ispada, a s bodom u nekim ludim kombinacijama može ostati u eliti, no to je već u sferi naučne fantastike. Moguće je da Mladost, Vitez i Drina sezonu završe sa istim brojem bodova (26) i tada bi uz Zvijezdu koja bi imala 25 bodova, društvo najboljih zbog najmanje osvojenih bodova u međusobnim susretima napustila Drina.

Ukoliko Mladost i Vitez na kraju budu imali po 26 bodova zbog slabijeg međusobnog skora društvo najboljih napušta ekipa iz Velike Obarske, koja bi društvo najboljih napustila i ukoliko bude imala isti broj bodova kao i Drina.

NK Zvijezda (16. mjesto 24 boda)

Zvijezda je najugroženija, odnosno pobjeda na gostovanju u Velikoj Obarskoj joj ništa ne garantuje. Trenutno ekipa iz Gradačca ima 24 boda i sa tri boda iz Velike Obarske imala bi 27 i za ostanak u ligi trebao bi joj poraz Viteza u Travniku ili Drine od Slavije na domaćem terenu.

Ukoliko bi Vitez i Drina osvojili po bod, a Zvijezda tri onda bi sve tri ekipe prvenstvo okončale sa 27 bodova, a iz društva najboljih u tom slučaju bi ispala Drina zbog najamnje osvojenih bodova u mini tabeli ovih ekipa. Moguće je da na kraju po 27 bodova imaju Zvijezda, Vitez i Slavija i u tom slučaju zbog namjanjeg broja bodova u mini tabeli društvo najboljih bi napustila ekipa iz Gradačca.

Zvijezdu u društvu najboljih ostavlja i remi u duelu Drine i Slavije, te pobjede Viteza u Travniku i ekipe izl Gradačca nad Mladosti. U tom slučaju ispala bi Mladost i Drina koja bi imala isto bodova kao i Zvijezda (27), ali i slabiji međusobni skor.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.