Učinak Zmajeva u Evropi

Sjajan posao Medunjanina u Barceloni, eurogol Hadžića

A. Haznadarević

Još samo po jedna utakmica ostala je većini reprezentativaca pred okupljanje najjačeg državnog tima i odlučujuće utakmice Evropskog prvenstva koju Bosna i Hercegovina igra protiv Izraela. Čini se da se u odnosu na ranije sedmice, stanje sa formom bh. igrača blago popravilo, te je najveći dio njih upisao minute igre proteklog vikenda.

Asmir Begović

Iako je Asmir Begović "sklonjen" sa gola Stokea u posljednjih nekoliko mečeva, čini se da je upravi kluba postalo jasno da stasiti golman bh. reprezentacije odlazi u jači klub nakon okončanja sezone, pa je dobio priliku da još jednom brani. Kako je Begović čovjek koji se nalazi na svom vrhuncu, tako je i nakon prisilnog odmora od nastupa bio sjajan i zaradio veoma visoke ocjene za svoj nastup. U velikoj pobjedi nad Liverpoolom od 6:1, savladan je samo jednom, i to od strane velike legende na oproštaju - Stevena Gerrarda.

Ibrahim Šehić

U susretu 35. kola azerbejdžanske Premier lige, Šehićev Qarabag je pobijeđen na gostovanju kod Intera iz Bakua rezultatom 2:1. Momčad našeg čuvara mreže je zajedno sa njim još u prošlom kolu i teoretski osigurala titulu šampiona, pa i ne čudi što u okršaj sa drugoplasiranim timom nisu uspjeli ući potpuno fokusirani na pobjedu.

Ratko Dujković

U pretposljednjem kolu BH Telecom Premijer lige, ekipa Zrinjskog je pobjedom nad Olimpicom od 2:0, zadržala treću poziciju na tabeli, za čiju odbranu će se boriti i u posljednjem kolu idućeg vikenda. Ratko Dujković je i ovoga puta bio sjajan na golu mostarskog tima, okončavši susret bez ijednog primljenog pogotka.

Ermin Bičakčić

Hoffenheim je sezonu završio na 8. mjestu bundesligaške tabele, a u posljednjem kolu je savladao Herthu sa 2:1. Bh. stoper Ermin Bičakčić, koji je skoro cijelu sezonu bio nezaobilazni dio sastava TSG-a, ovaj meč je odgledao sa klupe za rezervne igrače.

Ognjen Vranješ

S obzirom na crveni karton iz prošlog kola, Ognjen Vranješ je bio prinuđen da propusti susret svog Gaziantepspora i Eskisehirspora. Njegov tim je slavio sa 3:2, te došao do 11. pozicije na tabeli turske Super lige.

Ervin Zukanović

Igrači Chieva su u pretposljednjem kolu Serije A odigrali neriješeno sa Atalantom, i zadržali tako 14. poziciju na tabeli. Sjajni odbrambeni igrač tima iz Verone i naš reprezentativac Ervin Zukanović, našao se ponovo u udarnoj postavi svog tima, te je na terenu boravio do 52. minuta meča. Igrač koji je na pragu potpisa za veliki Inter, ovoga puta se ipak nije proslavio, napravivši grešku koja je njegov tim koštala primljenog pogotka.

Edin Cocalić

Specifični sistem takmičenja u Belgiji, za sada nije prepreka Cocalićevom Mechelenu da se izbori za nastup u Evropa ligi. Njegov tim je u polufinalu razigravanja Jupiler lige za Evropa ligu, eliminisao Lokren pobjedom u uzvratnom susretu rezultatom 2:1. Novopečeni bh. reprezentativac je ponovo odigrao dobrih 90 minuta za svoj tim, i pomogao ekipi da dođe do željenog cilja.

Mensur Mujdža

Katastrofalno se okrenula situacija u posljednjem, 34. kolu Bundeslige po tim Freiburga, za koji nastupa bh. reprezentativac Mensur Mujdža. Bio je na programu direktni okršaj Freiburga i Hannovera za preživljavanje, a Mujdža i saigrači su poraženi sa 2:1, te uz ostale okolnosti ostali na najgorem mogućem 17. mjestu koje vodi direktno u "cvajtu". Naš defanzivac je dosta korektno odigrao cijeli susret. 

Sead Kolašinac

Sjajni bek Schalkea Sead Kolašinac, uveliko se ustalio u svom timu nakon povratka sa dugotrajne rehabilitacije, a član udarne postave je bio i na gostovanju kod HSV-a. U ovom, odlučujućem meču za protivnike, njegov tim je poražen sa 2:0, te je sezonu završio na 6. mjestu iza Augsburga. Kolašinac je igrao svih 90 minuta i bio žestok izazov za protivnike, kao i uvijek. Tokom meča je zaradio i žuti karton.

Sejad Salihović

Baš kao i Ermin Bičakčić, i najdugovječniji član Hoffenheima Sejad Salihović, također je kompletnu pobjedu nad Herthom Berlin odgledao sa klupe za rezerve. Razlika je ta što je i tokom sezone Salihović imao znatno manju minutažu od Bičakčića.

Senad Lulić

Veliki gradski derbi grada Rima, koji će biti odlučujući u borbi za drugu poziciju na tabeli Serie A, na rasporedu je za večeras, te je to ujedno i jedini susret u kolu koji nije igran za vikend.

Muhamed Bešić

Nakon dugo vremena, konačno je i Muhamed Bešić dobio priliku da ponovo zaigra za Everton. Da odluka menadžera Martineza da ovog bisera fudbala ostavi po strani definitivno nije opravdana, najbolje je pokazao i kratki nastup u drugom poluvremenu okršaja sa Tottenhamom. Bešić je zamijenio Barkleyja na poluvremenu, te odigrao maestralno postavši treći najbolje ocijenjeni igrač svog tima na meču. Everton je minimalno poražen, te je ostao na 11. poziciji.

Anel Hadžić

Sturm je zahvaljujući bosanskohercegovačkom reprezentativcu Anelu Hadžiću došao do pobjede nad ekipom Admire, te tako ostao na svojoj trećoj poziciji kolo prije kraja sezone. Krajnji rezultat meča je bio 2:1, a Hadžić je bio strijelac pravog eurogola sa distance.

Sanjin Prcić

U završnom susretu Rennesa u ovoj sezoni Ligue 1, Lyon je savladao ekipu Sanjina Prcića rezultatom 1:0, i na taj način dovršio svoju "srebrenu" sezonu. Rennes je s druge strane završio kao 9-plasirani, a Sanjin Prcić ovoga puta je ostao na klupi, te nije uvođen u igru.

Gojko Cimirot

Perjanica bosanske Premijer lige Gojko Cimirot, sa svojim Sarajevom je jednom nogom na šampionskom tronu, nakon što je u pretposljednjem kolu njegov tim razbio Vitez u gostima rezultatom 0:3. I ovoga puta je Cimirot bio neizostavan član najjače postave Sarajeva, u čijim redovima je odigrao cijeli meč. U 63. minutu susreta je zabilježen u sudijsku bilježnicu.

Avdija Vršajević

Jako lošu sezonu Hajduk je ipak uspio spasiti osiguravši treću poziciju koja splitski klub vodi u evropska takmičenja. Pobijedio je Hajduk momčad Zagreba sa minimalnih 1:0, a što se tiče bh. reprezentativca Avdije Vršajevića, on nije bio u sastavu.

Haris Medunjanin

Iako je pred kraj prvenstva bio bez sumnje sa najmanjim šansama za opstanak u elitnom rangu takmičenja, Haris Medunjanin je sa svojim Deportivo La Corunom na impresivnom Camp Nouu protiv Barcelone uspio izboriti remi i najvažniji bod u cijeloj sezoni. Bila je to velika utakmica našeg veznjaka, koji je priliku da zaigra dobio već u 39. minutu, te je cijeli meč protiv možda i najjačeg mogućeg protivnika na svijetu odigrao sjajno. Imao je priliku da učestvuje u oproštaju velikog Xavija, čak je pogodio i okvir gola Barcelone i učestvovao u postizanju drugog pogotka Deportiva, te je na kraju sa 2:2 sa svojim saigračima ostao u Primeri.

Tino Sven Sušić

Baš kao što je važna pobjeda nad Zagrebom protekla bez Avdije Vršajevića, tako u ovom važnom susretu u borbi za Evropu nije nastupio ni Tino Sven Sušić

Miralem Pjanić

Jedini meč 37. kola italijanske Serije A koji nije bio na rasporedu za vikend, bio je meč Rome, koja igra sa gradskim rivalom Lazijem. 

Izet Hajrović

Ovosezonsko takmičenje u Bundesligi, Werder je okončao na slaboj 10. poziciji. Između ostalog, rezultat je to poraza u direktnom okršaju sa Borussijom Dortmund, koja je slavila sa 3:2, te se domogla tako 7. pozicije. Izet Hajrović nije jedan od odgovornih za poraz bremenskog tima, budući da je nakon serije utakmica u kojima je nastupao, ponovo svih 90 minuta odgledao sa klupe.

Edin Višća

Ove sezone fantastični Basaksehir Edina Višće, svoj veliki okršaj sa Fenerbahčeom ima tek večeras. Inače, njegov tim je trenutno na sjajnoj četvrtoj poziciji koju želi odbraniti, dok Fener prema bodovnom stanju nema mogućnost ni da napreduje ni da pada na tabeli sa svog drugog mjesta.

Milan Đurić

Cesena novog napadača bh. reprezentacije je već odavno ostala bez šansi za nastavak takmičenja u Seriji A, pa tako još jedan u nizu poraz kog im je ovoga puta priredio Cagliari rezultatom 0:1, nije imao nikakav poseban značaj za Đurića i saigrače. Milan Đurić, koji u posljednje vrijeme nema neku veliku minutažu, ovoga puta je odigrao posljednjih pola sata utakmice, te nije uspio pokazati ništa posebno.

Vedad Ibišević i Edin Džeko

Već godinama unazad nezamjenjivi napadački duo reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko i Vedad Ibišević, pomalo nevjerovatno su se u isto vrijeme našli u sličnim situacijama u svojim klubovima. Ipak, Edin Džeko ima daleko bolju sezonu iza sebe, ako se može nazvati ikako dobrom, u odnosu na Vedada Ibiševića, koji skoro pa od početka sezone zna da mu je ovo vjerovatno posljednja sezona u kojoj nastupa u dresu Stuttgarta.

Manchester City je i teoretski takmičenje u Premiershipu završio na drugoj poziciji, dok je Ibiševićev Stuttgart pobjedom nad Paderbornom izborio opstanak u Bundesligi. Ni ovoga puta ni jedan ni drugi bh. napadač nije upisao nastup.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.