Sankcije, kazne i suspenzije

I BiH našla svoje mjesto među najstrožijim kaznama UEFA-e

Teme:

N/FSBiH se zbog pogrdnog skandiranja ali i zviždanja himni gostiju na kvalifikacionoj utakmici Bosna i Hercegovina - Izrael našao na meti istražnih radnji UEFA-e. 

Ništa bolje nije prošao ni susjedni HNS, kojem zbog kukastog krsta na travnjaku stadiona Poljud u kvalifikacionom susretu Hrvatske i Italije, takođe prijeti oštra kazna.

U nastavku pogledajte koje su to najoštrije sankcije, kazne i suspenzije koje je UEFA izrekla savezima odnosno klubovima koji se takmiče pod njenim okriljem.

Divljanje navijača Srbije u Genoi

Fudbalska reprezentacija Srbije kažnjena je zbog velikih nereda njenih navijača u Genoi. Utakmica između Italije i Srbije je prekinuta zbog divljanja huligana, a svijet je tada po prvi put upoznao sada najpoznatijeg srbijanskog huligana Ivana Bogdanova. 

Fudbalski savez Srbije tada je kažnjen sa 120.000 eura i jednom utakmicom pred praznim tribinama, plus još jednom uslovno.

Neredi na utakmici Srbija - Albanija

U aktuelnim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo utakmica između Srbije i Albanije je prekinuta zbog drona i tuče igrača, ali i utrčavanja navijača na teren Partizanovog stadiona. Fudbalski savezi Srbije i Albanije kažnjeni su sa po 120.000 eura, a utakmica je rezultatom 3:0 registrovana u korist Srbije. Istovremeno su ova tri boda oduzeta Srbiji, uz dodatno kaznu od dvije utakmice igranja pred praznim tribinama.

Suspenzija N/FSBiH

Zbog oglušivanja o UEFA-ina upozorenja o bitnosti statutarnih promjena N/FSBiH suspendovan je u aprilu 2011. godine. Svim fudbalskim selekcijama naše zemlje, ali i klubovima zabranjeni su nastupi na međunarodnoj sceni. 

Ipak, kazna koja je trajala mjesec dana nije obuhvatila nijednu zvaničnu utakmicu bilo neke od fudbalskih selekcija ili klubova iz Bosne i Hercegovine.

Crnogorci kažnjeni s 0:3 zbog gađanja bakljom

U aktuelnim kvalifikacijama prekinuta je utakmica između Crne Gore i Rusije jer je golman ruske reprezentacija Akinfejev pogođen bakljom u glavu. Iako je bilo govora o tome da će Crnogorci biti izbačeni iz kvalifikacija, to se nije desilo. Utakmica je rezultatom 3:0 registrovana u korist Rusa, a Crna Gora dodatno kažnjena s dvije domaće utakmice bez prisustva publike.

Rusija kažnjena zbog huligana

Zbog huliganskog ponašanja, tučnjava, političkog i nacionalističkog vrijeđanja na Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini, FS Rusije je kažnjen sa 120.000 eura i uslovno sa oduzimanjem šest dobova u narednim kvalifikacijama za EURO.

Dakle, ova kazna je još uvijek aktuelna ukoliko Rusi do kraja ovih kvalifikacija ponove sličan ispad mogli bi ostati bez šest bodova.

Podivljale komšije - Mađari i Rumuni

Tokom međusobne kvalifikacijske utakmice između Rumunije i Mađarske u Bukureštu divljali su navijači obje selekcije. Nakon ovih nereda i sukoba fudbalski savezi obje zemlje kažnjeni su sa po 30.000 eura, te su na narednoj domaćoj utakmici morali zatvoriti dio tribina.

Fenerbahče i Metalist izbačeni zbog namještanja utakmica

Turski i ukrajinski klub prije dvije godine izbačeni su iz Europa lige, zbog učešća u namještanju utakmica. Fener je tada zaradio dvogodišnju suspenziju, a iste godine zabranu nastupa u evropskim takmičenjima dobio je i gradski rival Beškitaš.

Anorthosisa skupo koštalo divljanje navijača

Kiparski Anorthosis izbačen je iz Evrope zbog divljanja njegovih navijača na utakmici s gruzijskim klubom Dila Gori. 

Susret je prekinut kod rezultata 0:3, a istim je utakmica i registrovana, a kiparski klub je dobio zabranu igranja u evropskim takmičenjima za sezonu 2012/2013.

Legija - duplo ili ništa!?

Poljska Legija je dva puta osjetila moć UEFA-e na svojoj koži. Prvi put je izbačena 2007. godine iz Intertoto kupa i tada je dobila zabranu na godinu dana igranja u evropskim takmičenjima, a za sve su bili krivi huligani ovoga kluba koji su divljali na utakmica.

Na početku ove sezone uprkos ukupnoj pobjedi od 6:1 nad Celticom u kvalifikacijama za Ligu šampiona Ledija je izbačena u Europa liga jer je u njenom sastavu nastupio igrač koji nije smio igrati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.