Debakl Nadala od autsajdera Browna nije jedini

Najveća iznenađenja koja nam je donio slavni Wimbledon

Iznenađenja je uvijek bilo na Wimbledonu, možda ne u tolikoj mjeri kao na Roland Garrosu ili Australian Openu, ali ih je bilo. Ako se malo pogledaju rezultati posljednjih nekoliko godina može se zaključiti da je negativna iznenađenja svojim navijačima priređivao Rafael Nadal. Dustin Brown, Nijemac porijeklom s Jamajke je sredio Nadala jučer, nešto slično su napravili Gilles Muller 2005. godine, odnosno Lukas Rosol 2012. godine i Steve Darcis na otvaranju turnira 2013. 

Doug Flach - Andre Agassi 2-6 7-6(1) 6-4 7-6(6) (1996. godina)

Da li ste čuli za Douga Flacha? Tenisera koji je u cijeloj karijeri osvojio dva turnira u paru, najbolji rangiran bio je  1994. godine (108. na svijetu). Dvije godine kasnije Flach je ostvario jednu od najvećih pobjeda u karijeri. U prvom kolu Wimbledona je sredio Andre Agassija, tada trećeg nositelja 2-6 7-6(1) 6-4 7-6(6). Do tog trenutka je Agassi imao tri Grand Slam naslova i tri naslova. Flach se povukao 1999. godine.

Mario Ančić - Roger Federer 6-3 7-6(2) 6-3 (2000. godina)

Tek kada je Stakhovsky prije dvije godine eliminisao u drugom kolu Rogera Federera, mnogi su se sjetili Marija Ančića. Tenisera iz Hrvatske koji je 2002. godine na centralnom terenu kao kvalifikant razbio Švicarca u tri seta Mario Ančić. Mario je kasnije napravio solidnu karijeru, igrao je i polufinale Wimbledona, da nije povreda, mononukleoze, mogao je i bolje. Federer je nakon tog poraza pet puta zaredom uzeo Wimbledon i nikada više nije izgubio u prvom kolu.

George Bastl - Pete Sampras 6-3, 6-2, 4-6, 3-6, 6-4 (2002. godina)

Pete Sampras je bio teniser sa sedam naslova, Bastl igrač koji je kao lucky loser dobio priliku kao 145. igrač svijeta. Ni prije niti poslije Švicarac ništa nije napravio značajnije u karijeri. Nakon poraza Samprasa je već polako počeo razmišljati u povlačenju.  Bastl je dobio prva dva seta,  Sampras se vratio, ali je izgubio peti. Pete Sampras je mahnuo publici, slegnuo ramenima i otišao iz Wimbledona. Niko nije očekivao takav oproštaj velikog Samprasa od Wimbledona, ali dogodilo se. 

Ivo Karlović - Lleyton Hewitt 1-6, 7-6(5) 6-3, 6-4 (2003. godina)

Godinu dana kasnije čudo se dogodilo na centru. Lleyton Hewitt je kao branitelj naslova otvarao Wimbledon. Na drugoj strani je bio Ivo Karlović, teniski marginalac iz Hrvatske i tek 203. igrač sa ATP liste. Kvalifikant koji je do tog meča imao tek dvije pobjede na ATP Touru. Hewitt je lagano dobio prvi set, Karlović je uhvatio set. Nakon toga je krenuo teniser koji će uskoro dobiti nadimak " Div sa šalate." Servis, volej, set u tie breaku, naredna dva 6-3, 6-4, za jednu od najvećih pobjeda.

Dustin Brown - Rafael Nadal 7-5 3-6 6-4 6-4 (2015. godina)

Posljednju šokantnu eliminaciju na Wimbledonu, doživio je ne tak odavno svjetski "broj 1" Rafael Nadal. Španac je nastradao u drugom kolu od 102. igrača svijeta, Nijemca sa jamajčanskim korijenima Dustina Browna. Tridesetogodišnjak koji je uprkos specifičnom izgledu priličan anonimus u svijetu tenisa, priredio je neugodno iskustvo velikom Rafi savladaši ga sa ukupnih 7-5 3-6 6-4 6-4.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.