Nova zvijezda Barcelone

10 interesantnih činjenica o Ardi Turanu

A. Haznadarević

Barcelona je u ovom prelaznom roku svoj vezni red pojačala iz redova jednog od svoja dva najveća rivala u Primeri - Atletico Madrida, čija je dojučerašnja "desetka", kao veoma kvalitetno pojačanje stigla na Camp Nou. Turski reprezentativac Arda Turan je od strane Katalonaca plaćen 37 milion eura (plus 7 mogućeg bonusa), pa nema sumnje da u Barceloni imaju velika očekivanja od ovog 28-godišnjaka. Mnogo interesantnih stvari se veže za ovu fudbalsku veličinu, a koje bi navijači katalonskog diva trebali znati.

10. Veliki Gheorghe Hagi mu je omogućio debitantski nastup

Arda Turan je proizvod Galatasarayeve omladinske škole fudbala u koju je stigao sa 13 godina. Samo pet godina kasnije, dobio je priliku da debituje za prvi tim, a dogodilo se to na meču Kupa Turske 22. januara 2005. godine, kada ga je tadašnji trener Gheorghe Hagi poslao na teren. U sezoni 2009/2010., Turan je postao kapiten Galate i zadužio "desetku" koju je nosio i kasnije u Atletico Madridu.

9. Najskuplji je turski fudbaler svih vremena

Godine 2011. Arda Turan je iz Galatasaraya prešao u Atletico Madrid uz odštetu od 12 miliona eura plus bonusi, što ga je još tada učinilo najskupljim turskim igračem ikada. 6. jula ove godine, Arda je postavio novi, mnogostruko veći rekord, jer je ovoga puta Barcelona za njegov ugovor platila Atleticu 34 miliona eura, i još će do 7 dodatnih, zavisno od učinka Turčina.

8. Jednom prilikom je kopačkom gađao linijskog sudiju

Jako je temperamentan, a najbolji prikaz toga je ludi potez napravljen na meču Kupa kralja između Atletico Madrida i Barcelone. Njegov tim je izgubio sa ukupnih 3:2, a u trenutku ludila, bacio je svoju kopačku ka linijskom sudiji. Za sve to uopšte nije ni bio isključen, za razliku od saigrača Gabija i Marija Suareza, pa je morao tražiti bačenu kopačku kako bi nastavio igrati meč.

7. Napravio je svoj šou u turskom "The Voice-u"

Arda Turan je u turskoj verziji muzičkog šoua "The Voice", tokom zimske pauze u Primeri priredio ogromno iznenađenje žiriju. Članovi žirija su inače okrenuti leđima i ne vide ko je osoba koja pjeva i vrednuju se samo glasovne kvalitete. Kada je zapjevao Arda Turan, svi su se oni okrenuli da bi vidjeli ko je gost, te su se itekako iznenadili.

6. Lea Messija zove vanzemaljcem

Nakon remija 0:0 sa Barcelonom, Arda Turan je bio fasciniran igrom Barceloninog superstara Lea Messija, te je rekao tom prilikom: "Lionel Messi nije sa ovog svijeta, on je vanzemaljac. Za mene, on je najbolji igrač u historiji fudbala". Upravo je činjenica da može igrati sa Messijem prevagnula u odluci da li da potpiše za Barcelonu, PSG ili Manchester United.

5. I Messi cijeni Ardu također

Nakon remija na Vicente Calderonu, Arda Turan je pitao Lionela Messija za dres, ali je i Argentinac onda u zamjenu zatražio i njegov. Ugodno su uz smijeh porazgovarali pokazujući da jako cijene jedan drugog.

4. Ima odličan vozni park

"Nije da zaista volim automobile, ali imam Ferrari 458 i Range Rover", nedavno je turski velikan izjavio medijima. Prema pisanju turske štampe, on je ranije posjedovao Aston Martin DB9, Mercedes-Benz SLS AMG. Što se tiče automobila, 2009. godine je osjetio i njihovu lošu stranu, kada je bio učesnik ozbiljnog sudara u Istanbulu, iz koje je srećom izašao samo ugruhan i sa ogrebotinama.

3. On bi mogao biti novi Xavi

Jasno je da će Barceloni biti jako teško nadomjestiti odlazak velikog Xavija Hernandeza. Arda Turan je upravo iz tog razloga i angažovan, da popuni prazninu nastalu odlaskom kapitena. Čini se da bi mogao baš zadužiti i dres sa Xavijevom "šesticom", budući da njegov omiljeni broj 10 već stoji na leđima Lea Messija.

2. On je na naslovnici čuvene igre FIFA 15

Turska verzija čuvene FIFA-e 15, nikako nije mogla proći bez Arde Turana na naslovnici omota. Inače, EA Sports pred svaku objavu nove verzije FIFA-e, angažuje nekoliko velikih zvijezda da zauzmu mjesto na naslovnicama verzija igre podijeljenih po regijama, a među malobrojnim imenima se nalazilo i Ardino.

1. Neće moći igrati za Barcelonu sve do januara

Turčin će uprkos potpisivanja petogodišnjeg ugovora sa Barcelonom, kompletan proljetni dio sezone provesti bez nastupa, i to zbog FIFA-ine odluke da Kataloncima zabrani transfere do 2016. godine. Transfer Arde Turana je također bio komplikovan i zbog činjenice da je klub u sred predsjedničke kampanje za izbore, pa su morale biti angažovane i posebne komisije da potvrde posao.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.