Cruyff, Eusebio, Mesii i društvo..

TOP 10 igrača koji nisu osvojili trofej sa reprezentacijom

S. Bošković

U svakom sportu postoje igrači koji su bili blizu osavajanja ligaških i internacionalih trofeja, no nikad nisu uspjeli u tome. Gubili su finala u posljednjim minuta, na penale, zbog slobodnog bacanja. No, u drugim sportovima velika takmničenja se događaju češće, dok u nogometu Svjetsko prvenstvo je svak četire godine, kao i kontinentalno.Uvijek se za naslov bore tri do četiri reprezentacije što uzrokuje da mnogi veliki igrači ostanu bez prestižnih trofeja. Pogledajmo kojih je 10 najboljih ostalo bez trofeja sa reprezentacijom: 

10. Michael Ballack

Umirovoljeni reprezentativac Njemačke koji danas broji 38 godina je jedan od najnesretniji igrača ikad. 

Michael Ballack je došao vrlo blizu osvajanja velikog internacionalnog trofeja, ali ga nikad nije podigao. Odigrao je 98 susreta za Njemačku, postigao 42 gola. 

2002. godine je izgubio finale Svjetskog prvenstva od Brazila sa 2:0. Šest godina kasnije je Njemačka izgubila finale Europskog prvenstva od Španjolske, 2008. godine, sa 1:0. 

9. Robert Baggio

Mnogi ga se sjećaju kao osobu koja je promašila penal u finalu Svjetskog prvenstva 1994. protiv Brazila. 

No, svi se slažu da je on jedan od najboljih igrača svih vremena. Robert Baggio je imao 489 klupskih nastupa, i postigao je 223 gola. 

Božanski rep, kako su ga zvali, u nacionalnom dresu je nastupio 57 puta. Postigao je 26 golova, što ga je učinilo četvrtim strijelcem reprezentacije Italije u historiji. 

Ali 1994. godine je promašio penal i na taj način trofej je otišao u Brazil, umjesto u Italiju. 

8. Oliver Kahn

Oliver Kahn je bio jedan od najboljih golmana prošle decenije, te jedan od najboljih svih vremena. 

U karijeri koja je trajala 21 godinu Kahn je imao 630 klupskih, a 86 reprezentativnih nastupa. Osvojio je mnogo klupskih, te individualnih trofeja, ali nikad nije osvojio veliki trofej s reprezentacijom. 

U finalu Svjetskog prvenstva 2002. godine Njemačka je bila poražena od Brazila u finalu sa 2:0, ali Kahn je osvojio Zlatnu loptu za njegove brilijante igre tokom čitavog turnira. 

7. Dennis Bergkamp

Legenda Ajaxa i Arsena, Dennis Bergkamp, se često, s pravom, spominje kao jedan od najboljih igrača njegove generacije.  

Holandska legenda je ubilježila preko 550 klupskih nastupa, te se u strijelce upisala 201 put. 

U dresu nacionalnog tima je zaigrao 79 puta, a postigao 37 golova. Osvojio je nekoliko klupskih trofeja, ali nažalost nikad nije dobio priliku da podigne internacionalni trofej. Unatoč tome, i dalje je igrač svjetske klase. 

6. Luis Figo

Bivša zvijezda Real Madrida Luis Figo trenutačno je igrač s najviše nastupa za nacionalni tim Portugala. 

Na teren je istrčao 127 puta. Bio je cjenjen zbog kreativnosti, te mogućnosti da sa lakoćom upusti pas kroz protivničku odbranu.  

Osvojio je mnogo klupskih trofeja, bio je najbolji igrač svijeta 2000. godine, no nije uspio osvojiti trofej s Portugalom.

Poražen je u finalu Europskog prvenstva 2004. godine, u sad već legendarnoj utakmici protiv Grčke sa rezultatom od 1:0 na domaćem terenu. 

5. Paolo Maldini

Paolo Maldini je često okarakterisan kao jedan od najboljih defanzivaca svih vremena, i to je tačno. 

U karijeri koja je trajala 24 godine osvojio je veliki broj trofeja, od toga pet trofeja Lige prvaka uz mnoštvo drugih trofeja. 

Unatoč zavidnom uspjehu na klupskoj sceni, Maldini nikad nije uspio osvojiti trofej s reprezentacijom.

Dva puta je poražen u finalu, prvo 1994. kada je Roberto Baggio protiv Brazila promašio penal, a onda drugi put u finalu Europskog prvenstva sa 2:1 od Francuske. Trezeguet je postigao auto-gol, koji je ujedno i bio zlatni gol.

4. Johan Cruyff

Kada dođe do nabrajanja najboljih igrača svih vremena jedno ime se nikad ne preskače, a to ime je Johan Cruyff. 

Holandska legenda je bila dio onog što sad zovemo Totalni Fudbal, za vrijeme 70ih godina prošlog vijeka. 

Cruyff je obilježio preko 500 klupskih nastupa i postigao 290 golova. Osvojio je tri puta nagradu za najboljeg igrača, uz mnogo ostalih trofeja.

Ipak nikad nije uspio osvojiti neki trofej s reprezentacijom Holandije. 

3. Eusebio

Još jedan igrač koji je osvojio ogroman broj klupskih trofeja, ali nije uspio osvojiti ništa s reprezentacijom.

Eusebio, koji je još poznat kao Crna pantera ili Crni biser, je često oslovljavan kao najbolji igrač svih vremena. 

Bio je jedan od najefikasnijih igrača. Postigao je 423 gola, u 431 nastupu za vrijeme klupske karijere. 

Portugalska legenda je bila cijenjena zbog tehnike, brzine i razornog šuta desnom nogom. 

2. Cristiano Ronaldo

Kažu da bi se dospjelo na listu najboljih igrača svih vremena, treba osvojiti veliki trofej s reprezentacijom.

Možda, ali to ne znači da je Ronaldo manje lošiji igrač od onih koji su osvojili nacionalni trofej. 

Ronaldo je bio najbolji igrač svijeta tri puta, osvojio je ogroman broj klupskih trofeja, ali i individualnih priznanja.
On je mašina za golova, koja posjeduje izvanrednu tehniku, brzinu, raznovrsnost i igrač je koji sam može riješiti utakmicu. 

1. Lionel Messi

Zvijezda Argentine, kao i Cristiano Ronaldo, mora još osvojiti veliki trofej u nacionalnom dresu, kao Svjetsko prvenstvo ili Copa Americu. 

Iza Messija su dva veoma teška poraza u godini dana. Prvo je sa 1:0 izgubio finale Svjetskog prvenstva prošle godine od Njemačke, a onda je na Copa Americi poražen nakon lošijeg izvođenja penala od Čilea.

Messi može da se tješi s trostrukom krunom koju je osvojio sa Barcelonom, te činjenicom da ga sve više i više ljudi smatra najboljim svih vremena. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.