Svjetsko prvenstvo u Pekingu

Dosta uzbuđenja danas u Pekingu i nekoliko rekorda

Edmir Škorić

Dosta zanimljivo bilo je na Svjetskom prvenstvu u Pekingu u srijedu.

Kenija je stigla do nova dva zlata. Jedno je osvojio Julis Yego u finalu koplja. Ostvario je jedan od najboljih hitaca u povijesti, dok je drugo zlato Keniji donijela Hyvin Kiyeng Jepkemoi u utrci na 3000 metara s preponama.

Južnoafrički atletičar Wayne van Niekerk bio je najbrži na 400 metara, a osim toga istrčao je četvrto vrijeme ikada (43.38). Ujedno je popravio i osobni rekord za pola sekunde.

Do zlata je stigla i Čehinja Zuzana Hejnova, odbranivši naslov svjetske prvakinje na 400 metara s preponama. Yarisley Silva je donijela Kubi zlato pobjedom u finalu skoak s motkom. 

5. Skok s motkom: Kubanka na pragu ispadanja, pa do zlata

U finalu skoka s motkom za atletičarke dosta neizvjesnosti, ali je na kraju Kubanka Yarisley Silva osvojila naslov iako je bila na korak od ispadanja na 4.70.

Iz trećeg pokušaja je uspjela da preskoči tu visinu, a iz trećeg pokušaja je uspjela da savlada 4.90, što joj je donijelo zlato.

Srebro je pripalo Fabiane Murer, dok je broncu osvojila grčka atletičarka Nikoleta Kyriakopoulou.

4. Bacanje koplja: Yego briljirao

U bacanju koplja za muškarce Julius Yego je briljirao. Kenijac je imao hitac od nevjerovatnih 92.72, što je najbolji hitac ove sezone. Zanimjivo da je on na Youtubeu učio bacati koplje.

To je među najboljim rezultatima ikada u ovom sportu, a više su bacali jedino Jan Železny i Aki Parviainen. Yego je već u drugoj seriji dosegnuo daljinu koja je bila nedostižna za sve ostale atletičarke.

Egipćanin Ihab Abdelrahman El Sayed je bio srebrni sa 88.99, dok je bronca pripala Fincu Teru Pitkamakiju sa 87.64.

3. Utrka na 400 metara s preponama: Hejnova odbranila naslov

U trci na 400 metara s preponama Zuzana Hejnova je odbranila naslov svjetske prvakinje. Čehinja se borila sa Amerikankom Shamier Little.

Hejnova je na kraju istrčala sjajnih 53.50, Little 53.94. Amerikanka Cassandra Tate je brončana bila.

2. Utrka na 3000 metara s preponom: Jepkemoi slavila

Kenijka Hyvin Kiyeng Jepkemoi bila je najbrža u utrci na 3000 metara s preponama.

Ona je slavila ispred Tunižanke Habibe Ghribi, koja je imala vrijeme 9:19.24 i Njemice Gese Kraause, koja je imala stotinku slabije vrijeme od Tunižanke.

1. Utrka na 340 metara: Van Niekerk isrčao četvrto vrijeme ikad

Južnoafrički atletičar Wayne van Niekerk je u brzoj utrci na 400 metara istrčao četvrto vrijeme ikada sa 43.38. Za pola sekunde je popravio lični rekord.

Drugi je završio LaShawn Merritt, dok je bronza pripala Kirani James Granadi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.