Sastav igrača vrijedan stotine miliona

Najskupljih 11 Real Madrida svih vremena

A. Haznadarević

Real Madrid već godinama postavlja standarde kada je u pitanju finansijska strana poslovanja klubova, šampion je u potrošnji ogromnih finansijskih sredstava, ali i predvodnik kompletnog sistema funkcionisanja modernog fudbala, koji je generalno i zasnovan na novcu. Sve to je rezultiralo cijelim nizom ogromnih transfera, od kojih veliki dio njih važi za rekordne kada su u pitanju igrači koji igraju na određenim pozicijama. Upravo, raspoređen po pozicijama, ovako bi izgledao najskuplje plaćeni stastav igrača Real Madrida svih vremena.

Keylor Navas (10,8 miliona eura)

Šokantno zvuči, ali Real Madrid je do sada od golmana najskuplje platio Kostarikanca Keylora Navasa, čiji ugovor je od Levantea otkupljen za 10,8 miliona eura. Ipak, to i nije toliko čuda kada se bolje razmisli i shvati da je više od decenije "jedinica" Reala bio Iker Casillas, koji je inače izdanak škole fudbala samih Kraljeva. 

Danilo (31 milion eura)

Desni bek ovog jula pristigao u redove Real Madrida iz portugalskog Porta, koštao je Madriđane 31 milion eura. To je rekordna cifra kada su u pitanju igrači koji igraju na ovoj poziciji, a Real ga je ugovorom vezao za svoje redove u narednih šest sezona.

Fabio Coentrao (36 miliona eura)

Lijevi bek Fabio Coentrao, godine 2011. je pristigao na Santiago Bernabeu, a otkupna cijena njegovog ugovora koju je Real isplatio Benfici, iznosila je 36 miliona eura. Ispostavilo se da Coentrao nije igrač koji je i na terenu opravdao značenje rekordno skupob beka, pa je često sjedio na klupi, a od ovog ljeta više nije član Reala.

Pepe (27 miliona eura)

Naskuplji stoper kog je Real Madrid ikada doveo, bio je i ostao Pepe, a njega je Real Madrid 2007. godine iz Porta doveo za 27 miliona eura. Sa Sergiom Ramosom, Pepe je formirao jedan od najkvalitetnijih stoperskih parova današnjeg fudbala, te se kao investicija mnogostuko isplatio klubu.

Zinedine Zidane (62 miliona eura)

Vjerovatno i najbolji veznjak svih vremena Zinedine Zidane, svojevremeno je oborio rekord u visini transfera, prešavši iz Juventusa u Real Madrid za 62 miliona eura. Do te 2001. godine, takva cifra izdvojena za jednog igrača je bila nepojmljiva, a čuveni Zizzou se itekako isplatio Kraljevima, jer je pored svih velikih stvari, praktično sam na Bernabeu donio devetu titulu pravaka Evrope.

James Rodriguez (86 miliona eura)

Kolumbijski majstor kom je Svjetsko prvenstvo u Brazilu preokrenulo karijeru i dovelo ga direktno iz Monaca među madridske Kraljeve, prošle godine je plaćen čak 86 miliona eura. Već nakon prve odigrane sezone, James je pokazao da nije promašena investicija, te da su Madriđani dobili itekako mnogo za svoj ogromni novac uložen u njega.

Xabi Alonso (41 milion eura)

Kada je stigao iz Liverpoola u Madrid, Xabi Alonso je španske gigante koštao velikih 41 milion eura. Kao i što je to standardno za njega, bio je konstantno na veoma visokom nivou i u Realu, baš kao i u Liverpoolu ranije, a i nakon odlaska u Bayern nije izgubio na svojoj profinjenosti s loptom.

Kaka (76 miliona eura)

Kao najbolji igrač svijeta Brazilac Ricardo Kaka je 2009. godine doletio na madridski aerodrom, te stavio paraf na tada nevjerovatni 76 miliona vrijedan ugovor. Nažalost, ovaj transfer je zapamćen kao jedan od najlošijih poteza megalomanske uprave Real Madrida na čelu sa Florentinom Perezom, budući da je tokom svoje kompletne ere u Madridu zabio tek 23 gola.

Gareth Bale (100 miliona eura)

Kada je u ljeto 2013. godine potpisao ugovor sa Real Madridom, Velšanin Gareth Bale je postao najskuplje plaćen igrač svih vremena, sa ukupnom odštetom dogovorenom između Reala i Tottenhama od čak 100 miliona eura. Do sada je dva puta proglašavani igrač godine u Engleskoj, u svom novom klubu bio prilično isplativ, ali definitivno ne toliko koliko je iznosila njegova nerazumna cijena.

Cristiano Ronaldo (94 miliona eura)

Već sada jedna od najvećih legendi koje je Real Madrid ikada imao, fantastični je Portugalac Cristiano Ronaldo, čiji tada rekordni transfer od ogromna 94 miliona eura se ispostavio kao jedan od najboljih poteza koje su Kraljevi ikada napravili. Poslom dogovorenim sa Manchester Unitedom, ne samo da su kupili sjajnog igrača, već i novu ikonu kluba koja će se pamtiti dugo nakon što završi karijeru.

Ronaldo (46 miliona eura)

Po mnogima najbolji i najkompletniji centarfor svih vremena, veliki Brazilac Ronaldo Luis Nazario De Lima, još 2002. godine je od strane Real Madrida plaćen 46 miliona eura. Taj njegov angažman iz redova Intera, u kojem je osvojio i Zlatnu loptu, ujedno je bio najskuplji transfer jednog čistog napadača u historiji Real Madrida.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.