Kraj sezone

Šest historijskih postignića Amela Tuke

Dž. Mrakić

U belgijskom Briselu 11. septembra održan je posljednji miting Dijamantne lige za 2015. godinu.

To je ujedno bio i posljednji nastup ove sezone za našeg Amela Tuku, koji je u ukupnom poretku Dijamantne lige završio na trećem mjestu.

Bila je ova sezona iz snova za našeg najboljeg atletičara, a u nastavku se upoznajte sa šest historijskih postiguća koje je jedan od najboljih ambasadora naše zemlje ostvario u 2015. godini.

Prvi Bosanac na mitingu Dijamantne lige

Nakon odličnih nastupa na mitinzima u Sloveniji i Španiji, dobio je poziv da nastupi na mitingu Dijamantne lige u Monte Carlu. Prvi put od nezavisnosti Bosna i Hercegovina imala je predstavnika u Dijamantnoj ligi, a Tuka je ovaj poziv itekako opravdao,  s obzirom da je iza sebe ostavio konkurenciju s evropskim, svjetskim i olimpijskim medaljama i postavio najbolji rezultat u svijetu za 2015. godinu.

Najbrži čovjek planete na 800 metara u ovoj godini

S vremenom istrčanim na mitingu Dijamantne lige u Monte Carlu postavio je najbolji rezultat sezone u utrci na 800 metara. U manje od 10 mjeseci popravio je lični rekord za tri i po sekunde i tada je svijet upoznao jedno novo, potencijalno veliko, ime u „kraljici sportova“. Ove godine nije osvojio Svjetsko prvenstvo, nije osvojio Dijamantnu ligu, međutim niko ove godine nije bio u mogućnosti da brže od Tuke istrči jednu utrku.

Jedanaesti najbrži čovjek u historiji discipline

Treća velika stvar koja se veže za Amelov nastup u Monte Carlu jeste ta da je njegov rezultat 32. najbrži rezultat svih vremena, a samo je 10 ljudi u historiji trčalo brže od našeg srednjoprugaša. Još ako uzmemo u obzir da je ovo disciplina u kojoj dominiraju atletičari koji su pripadnici crne rase, ovo je zaista nevjerovatan podvig.

Tri puta postavio najbolji atletski rezultat BiH

Četiri od pet najboljih atletskih rezultata Bosne i Hercegovine po IAAF bodovnim tablicama u vlasništvu je Amela Tuke, i svi oni ostvareni su u 2015. godini. Prvo je na mitingu u Velenju s rezultatom 1,44:19 poboljšao lični rekord za skoro dvije sekunde, a zatim je na jakom mitingu u Madridu osvojio 1. mjesto s još bržim vremenom 1,43:84. Treći put najbolji atletski rezultat za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu postavio je u Monte Carlu, kada je iznenađujuće slavio s nevjerovatnih 1:42,51.

Prva svjetska medalja za BiH u olimpijskim sportovima

Dvadeset i tri godine Bosna i Hercegovina čekala je na prvu seniorsku svjetsku medalju u olimpijskim sportovima. Amel Mekić, Larisa Cerić, Memnun Hadžić, Davor Vlaškovac i Hamza Alić bili su osvajači evropskih medalja za našu zemlju, a najbolji rezultat sve do ove godine bilo je peto mjesto Amela Mekića na Svjetskom prvenstvu. Dakle, Amel Tuka nije imao čak ni odličje sa Evropskog prvenstva, a na prvom Svjetskom prvenstvu osvojio je bronzanu medalju za Bosnu i Hercegovinu., i to u jednoj najpopularnijih disciplina „kraljice sportova“.

Probio se u najboljih pet

Nikada niti jednom Bosancu i Hercegovcu prije Amela nije pošlo za rukom da se nađe među pet najboljih na svijetu u svojoj disciplini. Nakon osvajanja historijske medalje za Bosnu i Hercegovinu na 15. Svjetskom prvenstvu u atletici, Tuka je skočio sa 12. na 4. mjesto najboljih atletičara svijeta u svojoj disciplini i tako po ko zna koji put ušao u historiju bosanskohercegovačkog sporta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.