Foto:EPA

Majstor fudbala

S druge planete: Najbolji golovi Ibrahimovića

S. Bošković

Zlatan Ibrahimović je spektakularnim pogotkom iz slobodnog udarca odveo Švedsku na Evropsko prvenstvo 2016. godine. 

Popularni Ibra član je reprezentacije Švedske proteklih 10 godina, a 2013. godine dobio je nagradu za najbolji gol sezone. 

Ipak, Ibrahimović nije postigao samo par lijepih golova u karijeru. Postigao ih je mnogo, a ovo je 10 njegovih najboljih pogodaka. O njegovim mogućnostima dovoljno govori da pogodak ispod nije ušao u TOP 10. 

10. PSG - Anderlecht

Ibrahimović je u pobjedi PSG-a protiv Anderlechta (5:0) postigao četiri pogotka, a jedan je bio prelijep. 

Cheikhou Kouyate pokušao je izbiti loptu, no ona je pala pred Ibrahimovića koji ju je poslao ravno u mrežu. 

9. Roma - Juventus

Mirnoća, snaga i vještina upisuju ovaj gol Ibrahimovića u dresu Juventusa. 

Pokupio je loptu na sredini terena, prošao defanzivca koji ga nije mogao čuvati, a golman nije imao nikakvu šansu da ga zaustavi. 

8. Švedska - Italija

Na svakom Evropskom prvenstvu Ibrahimović postigne nevjerovatan gol. Briljirao je 2008. i 2012. godine, ali niti jedan se ne može porediti s golom na EP-u 2004. godine. 

Švedska je gubila od Italije pet minuta prije kraja i lopta je pala u šesnaesterac Azzurra. Buffon je izletio, a Ibra je loptu poslao preko njega i Vierija koji je stajao na gol liniji. 

7. Juventus - Benfica

Ibrahimović je pokazao zavidne sposobnosti baratanja s loptom i nevjerovatnu realizaciju. 

Nije puno komplicirao ovaj put. Osvojio je zračni duel i s ogromne udaljenosti sjajnim volejom poslao loptu u sami ugao. Istina, utakmica je bila prijateljskog karaktera, no gol je i dalje prelijep. 

6. Švedska - Grčka

Drugi dio Zlatanove trilogije na Evropskim prvenstvima. Sjajan gol koji nije ni sličan onom koji je postigao protiv Italije. 


Odigrao je sjajnu akciju sa suigračem i onda loptu bez problema, iz kosa, poslao u mrežu. Neobranjivo. 


5. Inter - Bologna

Ibrahimović je osvajao trofeje gdje god je otišao, a gol protiv Bologne u dresu Intera mu je i donio Zlatnu kopačku u Seriji A. 

Sjajan prodor Adriana pretvorio je u pogodak kakav se postiže samo jednom, osim ako niste Zlatan Ibrahimović. Gotovo identično je pogodio i u dresu PSG-a kad je igrao protiv Bastie. 

4. Inter - Fiorentina

S 32 metra, u posljednjoj minuti utakmice Zlatan je poslao iz slobodnog udarac loptu u mrežu Fiorentine. Riječi su suvišne. 

3. Švedska - Italija

I treći gol s Evropskog prvenstva, ovaj put s EURO-a 2012. godine, zaključio je Zlatanovu avanturu na proteklim evropskim prvenstvima 

Sjajni volej izveo je u susretu protiv Francuske. Izveo je akrobatski udarac, koji bi drugim fudbalerima obilježio karijeru, ali ne i Zlatanu. 

2. Ajax - NAC Breda

Davne 2004. godine Ibrahimović je imao mnogo uspjeha s Ajaxom i Malmeom, no nije bio previše poznat široj javnosti. 

Ali gol koji je postigao protiv NAC Brede ga je doveo pod svjetla reflektora. Predriblao je pet igrača prije nego što je postigao jedan od najljepših golova u historiji.

1. Švedska - Engleska

Ibrahimović je u Engleskoj jedno vrijeme smatran precjenjim, a onda je sve kritičare ušutkao na Wembleyu kada je potopio reprezentaciju Engleske 2012. godine. 

Postigao je četiri pogotka, a škarice s 25 metara nikad neće biti zaboravljene. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.