Sporedne uloge u prosječnim evropskim klubovima

Gdje su i šta rade prošlosezonske zvijezde Želje i Sarajeva?

Publika na Grbavici i Koševu je u prošloj sezoni uživala gledajući poteze Gojka Cimirota, Riada Bajića, Miloša Stojčeva i Josipa Kvesića, fudbalera koji danas više nisu članovi Sarajeva, odnosno Željezničara.

Premijer liga Bosne i Hercegovine je u pauzi između dvije sezone postala siromašnija za nekoliko fudbalera čiji igrački kvaliteti nisu upitni, barem ako se kao parametar uzme domaće prvenstvo koje, objektivno, poprilično zaostaje čak i za državama u regionu, a posebno za nekim još jačim evropskim ligama.

Oba sarajevska kluba su u ljetnoj pauzi ostala bez (najmanje) trojice izuzetno važnih igrača. Bordo svlačionicu su, između ostalog, napustili Gojko Cimirot, Miloš Stojčev i Nemanja Bilbija, dok su sa Grbavice otputovali Riad Bajić, Josip Kvesić i Tomislav Tomić.

Ovih šest fudbalera skrasilo se u Turskoj, Grčkoj i Hrvatskoj, ali njihov učinak u novim klubovima je objektivno daleko ispod onoga što se očekivalo. Spletom raznih okolnosti, prošlosezonske zvijezde Željezničara i Sarajeva igraju sporedne uloge u ne toliko jakim klubovima u evropskim okvirima, što nikako ne doprinosi rejtingu Premijer lige i igrača iz našeg prvenstva na kojim domaći klubovi žele zaraditi u budućnosti.

Miloš Stojčev (Atromitos)

Miloš Stojčev je prošle sezone bio jedan od najzaslužnijih igrača što je trofej prvaka Bosne i Hercegovine stigao na Koševo. Postigao je nekoliko veoma važnih pogodaka kako u domaćem prvenstvu, tako i u Evropi, gdje je i skrenuo pažnju čelnika grčkog Atromitosa, koji su ga na kraju i doveli u svoje redove.

Ofanzivni veznjak je u grčkoj Superligi odigrao devet utakmica, od kojih je samo tri puta bio starter. Uspio je postići jedan pogodak i to Olympiakosu, koji je suvereni vladar grčkog klupskog fudbala u posljednjih nekoliko sezona.

Stojčev je u posljednjih pet utakmica odigrao ukupno 128 minuta, što je pokazatelj da se crnogorski veznjak nije baš najbolje snašao u novoj sredini.

Tomislav Tomić (Xanthi)

Ako se Miloš Stojčev nije najbolje snašao u Atromitosu, šta tek reći za Tomislava Tomića?

Bivši igrač Željezničara je bio jedan od najboljih fudbalera kluba sa Grbavice prije nego što je ljetos prešao u grčki Xanthi, za koji još uvijek nije upisao niti jedan službeni nastup.

Tomićevo razočarenje je ogromno, pa je nezadovoljan svojim statusom u klubu nedavno istakao da bi uskoro vrlo lako mogao promijeniti sredinu. 

Ovaj rođeni Širokobriježanin nije isključio ni povratak u Premijer ligu Bosne i Hercegovine, gdje bi sasvim sigurno vratio minutažu i poljuljano samopouzdanje.

Nemanja Bilbija (Split)

Nemanja Bilbija je ovog ljeta iz Sarajeva prešao u Split, za koji je do sada nastupio u devet utakmica.

Nekadašnji napadač mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine je češće na klupi nego na terenu, a u dresu splitskog kluba je započeo samo pet utakmica u HNL-u, od kojih je četiri puta zamijenjen u toku utakmice.

Iako je ofanzivac, Bilbija se u novom klubu još uvijek nije uspio upisati u listu strijelca, ali ono što još više može zabrinuti nekadašnjeg fudbalera Sarajeva je činjenica da trener Splita u njega ima sve manje povjerenja.

Od posljednjih sedam utakmica, Bilbija je igrao samo protiv Intera, kada je na terenu proveo 57 minuta.

Josip Kvesić (Antalyaspor)

Od svih fudbalera koji su ljetos napustili vječite sarajevske rivale, daleko najbolji početak u novom klubu imao je Josip Kvesić.

Dugogodišnji fudbaler Željezničara se sjajno uklopio u ambicioznu ekipu Antalyaspora, u kojoj je odmah izborio mjesto startera. Iako igra na poziciji lijevog beka, Kvesić je u prva dva kola stigao upisati i dvije asistencije, i to ni manje ni više nego Samuelu Eto'ou.

Josip Kvesić je u prvih šest kola turske Superlige svih šest puta bio starter, a od toga je pet utakmica odigrao svih 90 minuta, da bi protiv Rizespora zamijenjen pola sata prije kraja utakmice.

A onda, Kvesić je iznenada izgubio svoje mjesto u prvoj postavi, ali i ekipi turskog kluba. Posljednji nastup za Antalyju imao je još krajem septembra u susretu sa Sivassporom, a od tada mu se 'gubi svaki trag'.

Riad Bajić (Konyaspor)

Baš poput Josipa Kvesića, još jedan prošlosezonski igrač Željezničara Riad Bajić skrasio se u Turskoj, gdje je potpisao za Konyaspor. Najbolji strijelac Premijer lige iz prošle sezone je u novoj sredini dočekan kao veliko pojačanje, a navijači ovog kluba su mu čak priredili i doček na aerodromu, kada je stizao na potpisivanje ugovora.

Za razliku od ostalih igrača sa ove liste, Bajić je redovno u sastavu Konyaspora, iako nije uvijek starter. Bivši napadač Željezničara je za Konyaspor upisao jedanaest nastupa, od kojih je šest puta bio starter, a svih devedeset minuta na terenu proveo je u susretima sa Kayserisporom i Galatasarayom u 2. i 3. kolu.

Kako je vrijeme prolazilo, Bajić je izgubio sigurno mjesto u startnih jedanaest, a njegova minutaža postepeno opada. Gledajući posljednja četiri kola, Bajić je prvo protiv Genclerbirligija na terenu proveo 15 minuta, zatim je protiv Fenerbahčea zaigrao u posljednjih 17 minuta, dok je mečeve protiv Eskisehirspora i Rizespora otpratio sa klupe za rezervne igrače.

Bivši fudbaler Željezničara je do sada postigao jedan gol i upisao jednu asistenciju u dresu novog kluba.

Gojko Cimirot (PAOK)

Gojko Cimirot je godinama oduševljavao navijače Sarajeva, čiji je miljenik bio i ostao, uprkos tome što je ljetos napustio Koševo.

Po mnogima najbolji fudbaler Premijer lige BiH u posljednjoj sezoni je za rekordno obeštećenje za naše uvjete (preko 1 milion ura) potpisao za PAOK, za koji je debitovao već u prvoj utakmici sezone, koju je njegov tim igrao protiv Xanthija.

Cimirot je imao veliku nesreću da se povrijedi na debiju za klub iz Soluna, pa su 24 minute sakupljene u 1. kolu grčke Superlige do danas ostale sve što je Cimirot odigrao u crno-bijelom dresu.

Zbog povrede aduktora je potencijalni reprezentativac BiH propustio veliki broj utakmica, ali se nedavno ponovo vratio u tim. Ipak, Cimirot još uvijek nije dobio priliku za igru, jer je posljednje četiri utakmice odgledao sa klupe za rezerve.

Gojko Cimirot će sigurno dočekati svoju drugu šansu u PAOK-u, posebno kada se u obzir uzme da ovaj tim igra jednu od svojih najlošijih sezona u posljednjih nekoliko godina i da će trener Igor Tudor morati nešto da mijenja ukoliko želi bolje rezultate.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.