Dugo ih niko neće oboriti

Rekordi u režiji Lea Messija

S. Bošković

Najbolji fudbaler Barcelone, i slobodno se može reći legenda tog kluba, Lionel Messi uspio je s 28 godina osvojiti sve trofeje u klupskom fudbalu.

Argentinac je osvojio i neke od najprestižnijih individualnih nagrada, kao što su čak četiri Zlatne lopte. 

Rođen je u Rosariju, a u akademiju Barcelone, La Masiju, stigao je s 13 godina. Samo četiri godine kasnije će debitovati za prvi tim Barcelone, u susretu protiv Espanyola, 2004. godine. 

Messi još uvijek piše historiju, a kada god izađe na teren, postoji mogućnost da će oboriti neki rekord.

Jedan od najboljih fudbalera ikad već je postavio rekorde koji se dugo neće oboriti, a posebno kada se uzme u obzir da će neke od njih dodatno popraviti. 

5. Najmlađi fudbaler koji je osvojio tri Zlatne lopte

Messi je jedini fudbaler u historiji koji je osvojio četiri Zlatne lopte i to je učinio u periodu od 2009. do 2012. godine. 

Ali to nije sve, Messi je najmlađi fudbaler koji je tri puta nizu osvojio ovu prestižnu nagradu. Bio je star 24 godine, šest mjeseci i 17 dana.

Od ta tri puta, dva puta je bio bolji od Cristiana Ronalda, dok je jednom slavio ispred tadašnjih timskih kolega, Xavija i Inieste, koji su 2010. godine osvojili Svjetsko prvenstvo s reprezentacijom Španije. 

4. Najviše pogodaka u jednoj sezoni

Messi je postavio novi Guinnessov rekord sa najviše službenih pogodaka u jednoj sezoni.

Na vrhu prestižne liste nalazio se legendarni Gerd Muller, koji je 1972. mrežu tresao 85 puta. 

U susretu protiv Real Betisa, 2012. godine, Messi je postigao dva pogotka čime je došao do broja 86. i rekorda. No, Argentinac nije stao i te sezone je mrežu zatresao još pet puta. 

Naravno, brojali su se golovi postignuti za Barcelonu i za Argentinu.

3. Najviše ligaških pogodaka u jednoj sezoni

Messi i Ronaldo već dugo se nalaze na vrhu najboljih strijelaca Primere, a njih dvojica su i jedini fudbaler koji su u jednoj sezoni postigli više od 40 pogodaka u španskom prvenstvu.

Ipak, 2012. Messi i Barcelona otišli su korak dalje. Barcelona je bila najefikasniji klub Primere u historiji, a Messi je postigao 50 pogodaka u 37 odigranih utakmica, što nikome prije nije pošlo za nogom. Njegov prosjek bio je 1,351 gol po utakmici. 

2. Najviše asistencija u Primeri

Messi je sjajan napadač i jedan od najboljih strijelaca u historiji fudbala. Ali pored zabijanja pogodaka, on je i sjajan asistent. 

Sjajni Argentinac je najbolji asistent Primere svih vremena. On je asistirao 132 puta i ovaj rekord će vjerovatno još popraviti. Prije njega rekord je držao Luis Figo koji je imao 105 asistencija. 

1. Najmlađi fudbaler sa 100 nastupa u Ligi prvaka

Lionel Messi je najmlađi fudbaler koji je ubilježio 100 nastupa u Ligi prvaka. 

Evropski debi imao je u Ukrajini, na Olimpijskom stadionu protiv Shakhtara, prije 11 godina. 

Ove sezone 28-godišnji fudbaler je na Olimpijskom stadionu u Rimu, protiv Rome, ubilježio 100-ti nastup. 

Messi je jedan od najboljih fudbalera koji je igrao u Ligi prvaka, te je ovo takmičenje osvojio četiri puta. 

Interesantno je da je Messi 2009. godine na Olimpijskom stadionu u Rimu donio Barceloni titulu Lige prvaka pogotkom u 70. minuti. Katalonci su sa 2:0 savladali Manchester United. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.