Ko su najbolji strijelci Premijer lige BiH svih vremena

O. Lekić

Premijer liga Bosne i Hercegovine osnovana je 2000. godine ujedinjenjem dvije lige na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine, a dvije godine kasnije u Premijer ligu BiH su ušli klubovi iz Republike Srpske i tada je ujedinjen fudbal u našoj zemlji.

Dakle, igra se 16 sezona, a SportSport.ba vam donosi imena dvanaest najboljih strijelaca Premijer lige Bosne i Hercegovine svih vremena.

12. Darko Spalević (53 gola, Slavija, Olimpic)

Na 10. mjestu vječne liste strijelaca Premijer lige nalazi se iskusni srbijanski napadač Darko Spalević. Igrajući za Slaviju i Olimpic iskusni napadač je postigao 53 gola, a u dva navrata je bio i najbolji strijelac Premijer lige.

U sezoni 2007/2008 Spalević je igrajući za Slaviju postigao 18 golova, a sezonu kasnije je s golom manje ponovo ponio epitet najboljeg strijelaca Premijer lige BiH.

Iskusni srbijanski internacionalac je i dalje aktivan i sa sedam postignutih golova najbolji je strijelac Slavije u prvom dijelu aktuelne sezone.

11. Velimir Brašnić (54 gola, Orašje, Brotnjo)

Samo istinski ljubitelji Premijer lige sjetit će se Velimira Brašnića, čovjeka koji je svojevremeno bio najbolji igrač Orašja, odnosno popularnih Labudova sa Save.

Brašnić je bio strah i trepet za protivničke odbrane, a u Premijer ligi je još nastupao za Brotnjo i ukupno je za ova dva kluba u elitnom rangu bh. fudbala postigao 54 gola. Brašnić je upisao i pet nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

10. Dželaludin Muharemović (Željezničar, 58 golova)

Legendarni napadač Željezničara i drugi najbolji strijelac kluba s Grbavice svih vremena, Dželaludin Muharemović, nalazi se na 8. mjestu vječne liste najboljih strijelaca Premijer lige BiH.

Muharemović je postigao 58 golova, a u sezoni 2000/2001 kada je Premijer liga brojila 22 kluba sa 31 golom je ponio epitet najboljeg strijelca seezone.

9. Ivo Pejić (60 golova, Orašje)

U ne tako dalekoj prošlosti Orašje je bilo stabilan premijerligaš i u ovom klubu nastupalo je nekoliko sjajnih fudbalera od kojih su neki upisali i reprezentativne nastupe.

Jedan od najboljih igrača Orašja u vremenu dok su Labudovi sa Save igrali u Premijer ligi Bosne i Hercegovine bio je Ivo Pejić. Ovaj fudbaler je u dresu Orašja u Premijer ligi postigao 60 golova i nalazi se na 8. mjestu vječne liste strijelaca Premijer lige BiH.

8. Zoran Rajović ( 61 gol, Glasinac, Zrinjski, Olimpic, Leotar)

Na sedmom mjestu vječne liste najboljih strijelaca Premijer lige Bosne i Hercegovine nalazi se Zoran Rajović, napadač rođen u Vinkovcima 1979. godine.

Rajović je postigao 61 gol i to u dresu četiri premijerligaške ekipe, Glasinca, Zrinjskog, Leotara i Olimpica, a jedan je od najzaslužnijih igrača za osvojenu titulu Zrinjskog u sezoni 2004/2005.

7. Hrvoje Herceg (64 gola, Posušje, Široki Brijeg)

Omaleni krilni napadač Hrvoje Erceg sa 64 postignuta gola nalazi se na 6. mjestu vječne liste strijelaca Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Erceg je u Premijer ligi nastupao za Posušje i Široki Brijeg i sigurno je jedan od najboljih ofanzivaca koji su igrali u elitnom rangu bh. fudbala. Ljubitelji Premijer lige i danas se sjećaju njegovih prodora, golova i sjajnih poteza zbog kojih se u krajnjem slučaju i dolazi na stadione.

6. Dalibor Šilić (68 golova, Brotnjo, Željezničar, Široki Brijeg)

Nekadašnji vezni fudbaler Brotnja, Željezničara i Širokog Brijega nalazi se na visokom 5. mjestu na vječnoj listi strijelaca Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Nastupajući za pomenuta tri kluba Šilić je u Premijer ligi postigao 68 golova. Šilić je nastupao i za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine i jedna je od legendi Širokog Brijega.

5. Feđa Dudić (77, Slavija, Travnik, GOŠK, Sarajevo, Brotnjo)

Iskusni napadač Feđa Dudić jedan je od igrača koji su obilježili Premijer ligu. Nastupao je u velikom broju premijerligaških klubova, a čak u pet različitih tresao je mreže na premijerligaškim terenima.

Dudić je ukupno postigao 77 golova i nalazi se na 4. mjestu vječne liste strijelaca Premijer lige Bosne i Hercegovine, a u aktuelnoj sezoni za Travnik je postigao šest golova.

4. Stevo Nikolić (79 golova, Modriča, Borac, Zrinjski)

Iskusni 32-godišnji napadač u Premijer ligi Bosne i Hercegovine je nastupao za tri kluba. Nikolić je u dresu Modriče, Borca i Zrinjskog u Premijer ligi BiH postigao 79 golova.

U sezoni 2006/2007 Nikolić je zajedno sa Draganom Benićem iz Borca sa 19 golova bio najbolji strijelac Premijer lige, a u dresu Zrinjskog je u prvom dijelu aktuelne sezone postigao tri gola.

3. Krešimir Kordić (83 gola Zrinjski, Posušje, Široki Brijeg)

Na visokom 3. mjestu vječne liste strijelaca Premijer lige Bosne i Hercegovine nalazi se Krešimir Kordić.

Iskusni 34-godišnji napadač u Premijer ligi je igrao za tri kluba, Zrinjski, Široki Brijeg i Posušje, a postigao je 83 prvenstvena gola. 

Kordić je i dalje aktivan, odnosno i dalje igra za Plemiće, a veći dio prvog dijela aktuelne sezone je propustio zbog povrede.

2. Emir Obuća (Sarajevo, Olimpic, Čelik)

Nekadašnji ljubimac navijača Sarajeva nalazi se na 2. mjestu vječne liste strijelaca Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Igrajući za Sarajevo, Olimpic i Čelik postigao je 90 golova u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, a sa 24 gola bio je najbolj istrijelac u sezoni 2002/2003.

1. Wagner (109 golova, Posušje, Široki Brijeg)

Najbolji strijelac Premijer lige Bosne i Hercegovine svih vremena je fenomenalni brazilski napadač Wagner.

U Premijer ligi Bosne i Hercegovine igrao je za Posušje i Široki Brijeg i jedini je fudbaler koji je postigao više od 100 golova u elitnom rangu bh. fudbala.

Wagner je postigao 109 golova, a u aktuelnoj sezoni je sa 10 golova trenutno drugi strijelac Premijer lige BiH. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.