Zanimljiva lista bh. fudbalera

Ovo su igrači PLBiH sa najviše reprezentativnih nastupa

Dž. Mrakić

Mnogi fudbaleri širom svijeta, koji su u poznim igračkim godinama, odluče karijeru nastaviti i završiti u domaćem takmičenju ili pak u nekoj egzotičnoj zemlji.

Tako, recimo, svjedočimo slučaju Zvjezdana Misimovića koji igra u kineskoj ligi, dok s druge strane neki bivši reprezentativci naše zemlje zarađuju „hljeb“ u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

U nastavku pogledajte koji to bivši bh. reprezentatici, koji trenutno nastupaju u domaćem takmičenju, imaju najviše nastupa u državnom timu Bosne i Hercegovine.

Samir Merzić (Četiri utakmice)

Lijevi bek mostarskog Veleža nastupe u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine baš i neće pamtiti 

po dobrome, bar što se rezultatskog aspekta tiče. Za nacionalni tim odigrao je četiri susreta, u kojima su naši reprezentativci zabilježili sva četiri poraza.

Svoj debi upisao je u 23. godini, kao igrač čeških Teplica. Pod vodstvom Fuada Muzurovića, 13. oktobra 2007. godine u kvalifikacijskom porazu od Grčke (3:2), odigrao je 27 minuta.

Odigrao je po 90 minuta u narednim porazima protiv Norveške (0:2) i Turske (1:0), dok je posljednji susret zabilježio u teškom porazu od Japana (3:0) u prijateljskom susretu 30. januara 2008. godine. 

U karijeri je nosio dresove Teplica, Amkara, Senice, Stjordalsa i Usti nad Labema.

Zajko Zeba (Pet utakmica)

Motor najprijatnijeg iznenađenja jesenjeg dijela Premijer lige BiH, tuzlanske Slobode. Prvi put dres reprezentacije obukao je 17. augusta 2005. godine, kada su naši reprezentativci poraženi od Estonije u prijateljskom susretu (0:1). Imao je 22 godine, nosio je dres slovenačkog Maribora, a selektor je bio Blaž Slišković.

Na narednu utakmicu u najdražem dresu morao je čekati skoro dvije godine. Odigrao je pola sata u velikoj pobjedi protiv Turske (3:2) i to je njegova najznačajnija utakmica u dresu reprezentacije.

Posljednji put nastupio 12. septembra 2007. godine u domaćem porazu od Moldavije (0:1).

Ofanzivni vezni (32) u toku karijere igrao je za Maribor, Olimpiju, Split, Kamaz, Alaniju, Željezničar, Zrinjski, Olimpic, Shkendiju i Brotnjo.

Darko Maletić (19 utakmica)

Jedini igrač u ovom tekstu koji se igrajući za reprezentaciju uspio upisati u listu strijelaca. Za reprezentaciju je debitovao u 26. godini, kao igrač Partizana, 24. marta 2007. godine, kada je odigrao posljednjh osam minuta u velikoj kvalifikacijskoj pobjedi u Oslu protiv Norveške (2:1) pod vodstvom Fuada Muzurovića.

Zanimljivo, od 19 nastupa u dresu reprezentacije, Maletić (35) je tek dva odigrao svih 90 minuta, u kvalifikacijskom porazu od Turske (0:1) i u prijateljskom remiju s Poljskom (2:2).

Svoj prvijenac je postigao protiv Albanije (2:0) u okviru kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo 2012. godine, a u porazu od Portugala (2:6) u povratnom susretu baraža asistirao je Emiru Spahiću za drugi gol naše reprezentacije.

Krilni igrač Borca tokom karijere igrao je u osam različitih država, a nastupao je za bečki Rapid, Celje,  Zenit, Shinnik, Vaslui, Partizan, Koblenz, Aktobe, Irtysh i mostarski Velež.

Boris Pandža (21 utakmica)

Tada stoper hajdučkog Splita, debitovao je sa 20 godina, 2. juna 2007. godine, u velikoj kvalifikacijskoj pobjedi protiv Turske (3:2) kada je pod vodstvom Fuada Muzurovića dobio priliku za igru u 90. minuti susreta.

Pandža (29) je svoj posljednji susret odigrao je još prije skoro tri i po godine, 15. augusta 2012. godine, kada je naša selekcija porazila Vels u prijateljskom susretu rezultatom 2:0.

Bivši reprezentativni stoper odigrao je 21 susret u dresu seniorske reprezentacije, a od većih utakmica ističu se dvije utakmice u dobro upamćenim pobjedama protiv Belgije i utakmica protiv Francuske u Parizu (1:1), kada je našu reprezentaciju 12 minuta dijelilo od direktnog plasmana na Evropsko prvenstvo. 

Trenutno je član Širokog Brijega, kluba u kojem je i ponikao, a prethodno je branio boje Gornika, Mechelena i splitskog Hajduka.

Džemal Berberović (34 utakmice)

Jedan od najstarijih (34) igrača Premijer lige za Bosnu i Hercegovinu nastupio je više od sedam godina. Na poziv Blaža Sliškovića, debitovao je u 21. godini, 29. marta 2003. godine, kao igrač Bayera u kvalifikacijskoj pobjedi protiv Luksemburga (2:0), dok je posljednji susret u dresu državnog tima odigrao 3. juna 2010. godine u porazu od trenutno aktuelnih prvaka svijeta, selekcije Njemačke (1:3).

Desni bek Sarajeva za reprezentaciju je odigrao 34 utakmice, a one kojih će se najviše rado sjećati zasigurno su one protiv Belgije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine, kada je naša reprezentacija ostvarila dva trijumfa (4:2, 2:1), a u kojima je popularni „Đemo“ odigrao svih 180 minuta.

U karijeri je nosio dresove Bayera, Duisburga, Kubana, Sarajeva, Litexa, Denizlispora i Osnabrucka.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.