Fudbal se igra na odličnim terenima

I ovdje se živi fudbal: Stadioni u Drugoj ligi FBiH - Centar

Dino Kurbegović

Na red je došlo i da vam predstavimo stadione u Drugoj ligi FBiH-Centar. 

Za razliku od ostalih Drugih liga u ovoj, gdje se takmiče ekipe s područja Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona, infrastruktura je znatno bolja.

Pojedini klubovi igraju utakmice na stadionima, gdje se igrala ili igra Premijer liga, dok neki drugi klubovi imaju odličan travnjak, po kojem su godinama poznati.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Predstavljamo vam stadione u Tešnju, Jelahu, Župči, Usori..., gdje nogomet zaista ima dugu tradiciju.

Gradski stadion u Brezi

Klub: FK Rudar Breza

Kapacitet: 1000

Ime navijačke skupine: "TNT"

Rudar je 1999. godine ispao u niži rang, nakon što su se poslije rata takmičili zajedno s najboljim ekipama iz Federacije. U 2003. godini našli su se pred gašenjem i ispali su u najniži rang.

Breza je nekada imala najbolji travnjak u BiH, koji je i dan danas u dobrom stanju. Najveći derbi je protiv Mladosti iz Župče, kada se na stadionu skupi veći broj gledatelja. Klub se nalazi na posljednjem mjestu na tabeli, te će naredne sezone opet igrati u nižem rangu.

Atletski stadion Kamberovića polje u Zenici

Klub: FK Rudar Zenica

Kapacitet: 3500 mjesta

Klub se takmiči pretežno u ligi Ze-do kantona, ali su prije dvije sezone ušli u Drugu ligu-Centar.

Ove sezone igraju dosta loše i sigurno će napustiti ovaj rang takmičenja. Klub je koji ima sve nogometne selekcije, te uprkos svim problemima opstaju iz godine u godinu.

Gradski stadion u Zavidovićima

Klub: NK Krivaja Zavidovići

Kapacitet: 1500 mjesta

Ime navijačke skupine:"Rockersi"

Klub je poznat po tome što su u njemu ponikli Safet i Sead Sušić, klub se godinama takmiči u ovom rangu i nema ambicija da uđe u viši rang.

Finansijska situacija iz godine u godinu je sve teža, ali se entuzijasti iz Zavidovića koji nogomet uspijevaju organizovati i voditi klub koji ima tradiciju dugu preko 70 godina postojanja.

Topolik u Tešnju

Klub: NK Pobjeda Tešanjka

Kapacitet: 1500 mjesta

Od sezone 2013/14 igraju u ovom rangu takmičenja, stadion dijele s velikim rivalom ekipom Usore.

Klub ove godine slavi jubilej 70 godina postojanja što je sigurno velika stvar, a planiraju ovaj jubilej da prigodno i proslave. Trenutno se nalaze na poziciji koja im i sljedeće sezone garantuje igranje u ovom rangu takmičenja.

Topolik u Usori

Klub: NK Usora

Kapacitet: 1500

Zanimljivost je da se Usora zajedno u ligi takmiči s ekipom NK Pobjeda s kojom i dijeli stadion. Tradicija nogometa u ovom kraju je duga više od 60 godina i klubovi uprkos velikoj novčanoj krizi uspijevaju egzistirati i takmičiti se u ovom rangu takmičenja.

Stadion NK Azot-Vitkovići

Klub: NK Azot Vitkovići

Kapacitet: 1000 mjesta

Teren je jedan od najboljih u državi, klub pojedinci nazivaju bosanskim Hoffenheimom, a prije dvije sezone su ušli u ovaj rang takmičenja. Klub ima sve selekcije nogometaša i to je sigurno najveće bogatstvo čitavog Goražda i te regije.

Bosanski Šehidi u Župči

Klub: FK Mladost Župča

Kapacitet: 500 mjesta

Godinama se klub takmičio u Kantonalnoj ligi Sarajeva, a najveći derbi je kada igraju protiv Rudara iz Breze.

Tada se na tribinama okupi veliki broj ljubitelja nogometa i atmosfera na tim utakmicama ponekad zna biti "vruća" kako na terenu tako i na tribinama.

Gradski stadion u Ilijašu

Klub: NK Ilijaš

Kapacitet: 1000 mjesta

Ime navijačke skupine: Vutras

Ilijaš živi za dvije utakmice u sezoni, a to su komšijski derbi protiv Rudara iz Breze i Mladosti iz Župče.

Trenutno se nalaze u sredini tabele, te im je glavni cilj afirmacija mladih igrača iz sezone u sezonu.

JU KSR Hrasnica u Hrasnici

Klub: FK Famos Hrasnica

Kapacitet: 1000

Famos se već dugo godina takmiči u ovom rangu takmičenja. Dobra su baza za afirmaciju mladih nogometaša, a mogu se pohvaliti da imaju jedan od najboljih travnjaka u državi.

Dok nije napravljen Trening centar u Zenici, reprezentacija BiH u nogometu redovno je trenirala u Hrasnici, gdje imaju zaista odlične uslove za treniranje.

Gradski stadion u Žepču

Klub: NK Žepče

Kapacitet: 5000 mjesta

Od 1994. godine se zovu NK Žepče, a prije se klub zvao NK Orlovik. U sezoni 2002/03 ušli su u Premijer ligu, a dvije godine kasnije igrali su Kup Uefa.

U sezoni 2007/08 su ispali iz Premijer lige, te je klub bio u teškoj situaciji, tako da su ispali u najniži rang takmičenja. Prošle su sezone osvojili ligu Ze-do kantona, a od ove sezone su u Drugoj ligi-Centar.

Vjerovatno klub nikada neće ponoviti rezultate kao prije 10-tak godina, ali će ostati upamćeno da je na utakmici u Premijer ligi 2002. godine protiv Željezničara na stadionu bilo oko 6000 gledalaca.

Šibovi u Jelahu

Klub: NK Borac Jelah

Kapacitet: 2000 mjesta

Ime navijačke grupe: "Jalijaši"

Borac iz Jelaha je klub koji je ponos svih stanovnika ovog kraja, klub ima dugu tradiciju, a trenutno ima sve kategorije u klubu počev od pjetlića do seniora.

Godinama se takmiče u ovom rangu, a svake sezone žive za derbije protiv Toška iz Tešnja, koji su im zbog blizine veoma ljuti rivali. Stadion u Jelahu nedavno je bio premal da primi sve one koji su željeli da na djelu vide igrače aktuelnog prvaka države FK Sarajevo. Stadion ima veoma dobar teren i svake godine se ulaže u infrastrukturu.

Stadion Luke u Tešnju

Klub: NK Tošk Tešanj

Kapacitet: 4000 mjesta

Ime navijačke grupe: "Atomci"

Klub sa velikom tradicijom, koji se već godinama takmiči u ovom rangu. Prije 15 godina igrali su Premijer ligu, te polufinale Kupa BiH.

Najveći rival Tošku je Borac iz Jelaha, a utakmice između ova dva tima su veoma dobro posjećene. Klub iz Tešnja ima velike planove za budućnost, kako bi možda ponovo zaigrao u najvišem rangu takmičenja u BiH.

Gradski stadion u Maglaju

Klub: NK Natron Maglaj

Kapacitet: 800 mjesta

Ime navijačke grupe:"Fog City Firm Maglaj"

Natron je klub s tradicijom dugom 90 godina, oduvijek su najbolji igrači iz Maglaja igrali u Čeliku ili Sarajevu.

Godinama se takmiče u Drugoj ligi bez ambicija da uđu u viši rang. Njihovi najveći konkurenti su Krivaja i Tošk, kada se na stadionu u Maglaju skupi pristojan broj gledatelja.

Stadion Otoka

Klub: Bosna-Sema

Kapacitet: 5000 mjesta

Klub je osnovan prije dvije godine, to je klub u privatnom vlasništvu, koja pokriva oblasti obrazovanja i odgoja.

Prošle sezone su osvojili Kantonalnu ligu Sarajeva, a ove godine igraju dosta dobro i imaju za cilj ulazak u viši rang. Klub je izuzetno dobro organizovan i još jedna je pozitivna sportska priča u našo zemlji.

Gradski stadion Hadžići

Klub:"Radnik" iz Hadžića

Kapacitet: 500 mjesta

Klub s dugom tradicijom, koji se dugo takmiči u ovom rangu. Klub posjeduje dva terena, jedan sa prirodnom i jedan s umjetnom travom.

Trenutno se nalaze na prvom mjestu i imaju realne šanse za ulazak u viši rang takmičenja, gdje su posljednji put igrali u sezoni 2010/11.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.