Derek Fisher je bio čovjek odluke

NBA Finale

Lakersi pred titulom

LA Lakersi su novom pobjedom nad ekipom Orlando Magica došli pred vrata titule. Potrebno je da slave u još jednoj utakmici i sve će biti gotovo.

Ovo je bila prva utakmica serije koja je ostala ispod sto poena za oba tima, ali je ponudila najviše dramatičnosti.

Drugi meč u seriji u nizu otišao je u produžetak. Prvi put nakon 1984. godine i velikog okršaja Magica Johnsona i Larry Birda. Derek Fisher će ovaj meč pamtiti dok je god živ.  

Imao je Orlando tri razlike na samo 4,6 sekundi prije kraja meča, imao je poravnanje na 2-2 u seriji i naredni meč ponovo u svojoj dvorani, a onda se Derek podigao, iskoristio nepažnju Jameera Nelsona, koji mu je ostavio previše slobodnog prostora, i onako nonšalantno preko ruke 'stavio' tricu za produžetak i muk u Amway Areni. 

Orlando je bolje ušao u utakmicu, dobio je prvu četvrtinu sa 24:20, drugu je bio još bolji dobivši je sa 25:17, i na poluvrijeme se odlazi sa vodstvom domaćina sa velikih 12 poena razlike 49:37.  Ipak, u nastavku meča proradio je skok Lakersa, upravo onaj skok koji je bio glavni razlog njihova poraza u trećoj utakmici. Lakersi podižu kvalitet igre i treći period suvereno dobivaju sa 30:14, za veliki preokret na semaforu, i sve veću nervozu domaćih igrača i navijača. Orlando se ipak malo trznuo i u posljednjoj dionici zaigrao nešto bolje, dobivši je sa 24:20, taman onoliko koliko je bilo dovoljno za produžetak. 

U produžetku su Lakersi iskoristili svoje daleko veće iskustvo, i oslobođeni psihološkog pritiska dobili ga sa 12:4, za ukupnih 99:91. Derek Fisher je bio ključni čovjek i u produžetku, stavio je tricu 31,3 sekunde prije kraja. Velika mirnoća koju je pokazao u dva ključna momenta utakmice pokazuju da je Derek veliki igrač, pogotovo usuditi se šutati trice u trenucima kada se lomi rezultat, a već ima promašenih pet u nizu, to zbilja mogu samo veliki igrači. Nakon svega šta je ovaj čovjek proživio u životu, kroz kakve teške trenutke je prolazio nakon smrti supruge, ovome čovjeku treba odati posebno priznanje. 

Kobe Bryant je imao velikih 32 poena, 8 asista i 7 skokova, Trevor Ariza 16 poena i 9 skokova, Pau Gasol 16 poena i 10 skokova, dok je Lamar Odom s klupe dodao 9 poena te za njega ipak skromnih 5 skokova. Anrew Bynum nije bio pretjerano raspoložen ostvarivši samo 6 poena. Dwight Howard je kod Orlanda bio najbolji igrač sa 16 poena, 21 skokom, te sjajnih 9 blokada, ali nije imao podršku svojih suigrača. Hedo Turkoglu je imao 25 poena, Mickael Pietrus 15, Rafer Alston 11, dok je Rashard Lewis imao najslabiju večer u finalnoj seriji sa samo 6 poena. 

Rezultat:
Orlando – LA Lakers 91:99 (1-3)


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.