EPA

Ivan Vukomanović govorio za SportSport.ba

"Željo me kontaktirao, Uprava je dobila odgovor"

Ivan Vukomanović kandidat je za novog trenera FK Željezničar. 

Najtrofejniji bh. klub je nakon otpuštanja Edisa Mulalića u aktivnoj potrazi za novim trenerom, a jedan od kandidata je i perspektivni srbijanski stručnjak Ivan Vukomanović koji je u februaru 2015. godine dobio otkaz u Standardu.

Vukomanović (38) je već kontaktiran od strane rukovodstva FK Željezničar, a tokom razgovora za SportSport.ba istakao je da je zainteresovan da viziju "Evropske Grbavice" pretoči u stvarnost. 

"Upoznat sam sa interesom Željezničara i već je uspostavljen kontakt sa ljudima iz kluba. Uprava je dobila odgovor da sam dostupan za saradnju i očekujem ponovni kontakt u narednim danima. U svakom slučaju, ja sam zainteresovan za dolazak u Sarajevo", riječi su Ivana Vukomanovića na samom početku razgovora za SportSport.ba. 

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde je svjestan kakvi vjetrovi pušu u Željezničaru i koji bi zadatak imao u Dolini ćupova.

"Činjenica da je Željezničar najtrofejniji klub u BiH nalaže da je trofej prioritet svake sezone. Bez obzira ko je u klubu. To je sigurno kliše i vjerovatno ga mnogi ponavljaju kada se nađu u velikom klubu, ali to je tako. Sigurno da je da svi koji vole Željezničar svake sezone žele vidjeti trofeje na Grbavici, a uostalom to nalaže i obaveza rada i igranja u klubu kao što je Željezničar. Da li bi klub i ekipa procvjetali mojim angažovanjem i vodstvom u ovom trenutku je nezahvalno reći i prognozirati", ističe Vukomanović. 

Sa kvalitetom fudbala u našoj zemlji je, kako kaže, upoznat.

"Pratim iz daleka šta se dešava u pojedinim zemljama na teritoriji bivše Jugoslavije. Za nas u Belgiji su igrači sa tih prostora uvijek bili interesantno i puno njih je napravilo početne korake internacionalne karijere upravo u Belgiji. Nekoliko igrača koji su igrali u Željezničaru su igrali u proteklih desetak godina ovdje i imao sam priliku da ih upoznam i provodim vrijeme sa njima. Svi su bili sjajni igrači i ljudi, ostavili su kakav-takav trag ovdje. Prvenstvo u BiH pratim i gledao sam nekolicinu utakmica iz protekle sezone. Pratio sam i Željezničar, sjećam se dvomeča sa početka sezone protiv Standarda. Čak sam bio tokom prve utakmice u Liježu na stadionu kao komentator na belgijskoj televiziji. Poznato mi je šta se dešava u BiH." 

Posljednji angažman Vukomanović je imao u Standardu, a nije tajna da je u proteklom periodu pregovarao sa nekoliko belgijskih klubova i Nottingham Forestom iz Engleske.

"Nisam se angažovao u posljednjem periodu jer sam želio da prvo završim svoju PRO licencu na miru bez trzavica i tenzija. Radio sam u međuvremenu u trenerskoj organizaciji u Fudbalskom savezu Belgije na pojedinim projektima. Imao sam nekoliko ponuda ranije, čak i da se vratim u Standard. U januaru su me zvali klubovi iz istočnih zemalja, ali to me nije privlačilo. Odlučio sam da se fokusiram prvo na završetak PRO licence, što je tražilo puno vremena i obaveza, obzirom da je to u Belgiji zahtjevan i težak posao koji podrazumijeva edukaciju, praksu sa observacijama i evaluacijama sa trajanjem dužim od godinu dana", kaže Vukomanović i na kraju dodaje:

"Nije ni tajna da sam u posljednja dva mjeseca u kontaktu sa pojedinim klubovima iz Belgije i inostranstva. Trenutno je još uvijek aktuelna priča sa Nottingham Forestom i još jednim klubom iz Championshipa, postoje također i neka druga interesovanja. Očekujem da od sljedeće sedmice krene rasplet događanja i nadam se da ću ubrzo donijeti odluku o mom sljedećem poslu. Na taj način ćemo i ja i klub imati dovoljno vremena da krenemo u planiranje posla za sljedeću sezonu", podvukao je Vukomanović. 

Vrijedi istaći da je Vukomanović trenersku karijeru započeo u Standardu. Sa prefiksom pomoćnika je radio godinu i pol dana, nakon čega je sa prvim timom bilježio fantastične rezultate i od mogućih 38 je osvojio 28 bodova. Ipak, na veliko iznenađenje belgijske javnosti je razriješen dužnosti nakon samo tri mjeseca. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Tokom fudbalske karijere Vukomanović je nosio dresove Slobode iz Užica, Obilića, Bordeauxa, Crvene zvezde, Kolna, Dinama iz Moskve, Alanije, Lokerena, Maccabi Herzliye, Antwerpa...

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.