Najbolji bh. atletičar nakon pobjede u Zenici

Tuka: Svoju formu tempiram za Olimpijske igre u Brazilu

Dino Kurbegović

U Zenici je održan sedmi Međunarodni atletski miting "Zenica 2016", na kojem su učešće uzeli takmičari iz 20 zemalja. 

Naravno prva zvijezda mitinga bio je najbrži čovjek za prošlu godinu kada je u pitanju disciplina 800 metara.Naravno riječ je o Amelu Tuki, koji je danas s pola snage osvojio prvo mjesto.

On nije htio puno rizikovati i pojačavati zbog veoma teških uslova na terenu jer je kiša koja je čitavo vrijeme padala napravila ogromne lokve na atletskoj stazi, tako da se Tuka na svu sreću sačuvao od eventualnih padova i povreda.

Nakon još jedne pobjede u svojoj Zenici, naš atletičar obratio se prisutnim medijima, kojima je govorio o današnjoj utrci, planovima za naredni period, te Olimpijskim igrama u Brazilu.

"Utrke u Zenici za mene uvijek imaju jedno posebno mjesto i budi posebne osjećaje, jer sam ovdje i počeo da treniram ovaj sport.Ovo je moja publika, sugrađani koji su danas izdvojili svoje vrijeme i došli danas da me podrže, ja im se zahvaljujem što su danas došli i bodrili me, dugujem im to svakako. Vrijeme je danas bilo loše za trčanje, dosta sam pazio da ne dođe do povrede. Moj put iz Amerike je trajao dva dana, tako da sam pazio i nisam forsirao i ovu pobjedu poklanjam ovoj publici koja je danas došla na ovaj miting", ističe Tuka.

Osjeti napredak u svojoj formi i vremenom će to biti mnogo bolje

"Dosta osjetim napredak na prošlu godinu, to su pokazale ove prve dvije utrke, umoran sam, radim dva treninga dnevno. Moj trener je prezadovoljan, tako da sam i ja,Ide sve po planu i programu, sada ne mogu očekivati neke dobre rezultate na mitinzima Dijamantske lige, ali vremenom kada dođem u onu svoju formu biće i dobrih rezultata.Prerano je još, da uđem u neku formu, moj trener želi da sam najspremniji pred odlazak na Olimpijske igre u Brazil", kaže Tuka.

Atletika u Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme je u uzlaznoj putanji

"Dobro da je tako, nije ovo džaba Kraljica svih sportova, kod nas se ovaj sport tek afirmiše. Ovaj miting u Zenici je najljepša promocija atletike u našoj zemlji, naših najboljih atletičara, kojim čestitam na postignutim rezultatima, posebno svom velikom prijatelju Hamzi Aliću, ali i drugim atletičarima koji su došli iz drugih gradova i istrčali svoje lične rekorde na ovom vremenu, svaka im čast. Drago mi je što sam ovdje, što se družimo zajedno i ja nekako napunim baterije ovdje za svoje dalje nastupe", ističe najbolji sportista naše zemlje u prošloj godini.

Čitava država se nada prvoj medalji na Olimpijskim igrama

"Pa i ja, te moj se trener nadamo medalji i u Brazil idemo svakako da napravimo nešto.Neću u Rio da idem i gledam kako drugi trče, želim da odem spreman i dam sve od sebe, a naravno da želim da donesem tu medalju više nego bilo ko. Naravno tu treba da se poklope mnoge stvari, jer medalju nije tako lako osvojiti, jer te discipline 800 i 1500 metara imamo te kvalifikacije, gdje se nikada ne zna ko može otpasti, jer su tri trke u samo četiri dana.Zato i treniram naporno kako bi otišao spreman, da izborim finale, a onda da se sve posloži uz jedan veliki faktor sreće da donesem medalju za svoju zemlju", kazao je Tuka.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.