Deset najboljih slobodnih igrača

Vruće NBA ljeto: Velike zvijezde su slobodni igrači

Midhat Šljivak

Nedavno je završena još jedna NBA sezona. Nakon dosta dosadnih sezona, protekla je konačno donijela pravu košarku. Cleveland Cavaliersi su konačno osvojili naslov, Golden State je oborio rekord legendarnih Bullsa po broju pobjeda u sezoni, a sada nam slijedi vruće ljeto kada je NBA pijaca u pitanju. Nekoliko vrhunskih košarkaša su slobodni igrači i naredna sezona bi mogla donijeti poznata imena u dresu drugih ekipa.

10. Rajon Rondo

Rajon Rondo je ponovo slobodan igrač. Prošlog ljeta je potpisao jednogodišnji ugovor sa Sacramentom kako bi oživio karijeru, koja je u padu, a od naredne sezone ćemo ga vjerovatno gledati negdje drugo. Iako ga Kingsi namjeravaju zadržati, Rondo je poželjan igrač u gotovo svakom NBA timu i sigurno je da od njega možemo dobiti još dobre košarke.

Protekla sezona: 11.9 ppg, 11.7 apg, 6.0 rpg

9. Pau Gasol

S 36 godina na leđima Pau Gasol će ovog ljeta vjerovatno birati posljednji tim u velikoj NBA karijeri. Dvostruki NBA šampion će nakon dvije godine napustiti Chicago Bullse, a sigurno je da u njemu još uvijek ima vrhunskog materijala, posebno za timove koji se bore za NBA naslov.

Protekla sezona: 16.5 ppg, 11.0 rpg, 2.0 bpg

8. Dwyane Wade

Od 2003. godine Dwyane Wade nosi dres Miami Heata s kojim je osvojio tri prstena. Ovog ljeta je Flash slobodan igrač, ali sa 34 godine na leđima. Teško je vjerovati da će odabrati neku drugu ekipu, jer je odavno pokazao da mu novac nije bitan. Tako ćemo Wadea vjerovatno do kraja karijere gledati u istom dresu.

Protekla sezona: 19.0 ppg, 4.1 rpg, 4.6 apg

7. Dwight Howard

Dwight Howard više nije utjecajan igrač kao što je to bio dok je nosio dres Orlando Magica. Nakon loše sezone u LA Lakersima, patnja je nastavljena i u Houston Rocketsima, pa ćemo snažnog centra vjerovatno naredne sezone gledati negdje drugo. Iako to nije stari Dwight, još uvijek može ponuditi dobre košarke, pa ponuda ne izostaje. Najčešće se povezuje s Atlanta Hawksima.

Protekla sezona: 13.7 ppg, 11.8 rpg

6. Al Horford

Iskusni centar će nakon devet godina napustiti Atlanta Hawkse. Ostalo je samo da odluči koju ponudu prihvatiti, a najčešće se kao nove destinacije spominju Boston Celticsi i Los Angeles Lakersi. S obzirom da je napunio 30 godina, ovo će Horfordu biti vjerovatno posljednji veliki ugovor, a gdje će igrati naredne sezone odlučiće nakon 1. jula.

Protekla sezona: 15.2 ppg, 7.3 rpg

5. Mike Conley

Mike Conley konačno želi naplatiti svoj All-Star kalibar. Iako ga Memphis želi zadržati u svojim redovima, ne bi bilo iznenađenje da Conley sreću potraži negdje drugo. New York Knicksi su pokazivali zanimanje, ali je ono dolaskom Derricka Rosea vjerovatno i završilo. Sada je sve na Conelyu.

Protekla sezona: 15.3 ppg, 6.1 apg

4. DeMar DeRozan

DeMar De Rozan će vjerovatno nakon sedam godina napustiti Toronto Raptorse. Ovaj 27-godišnji šuter želi izvući maksimalan ugovor, što mu Raptorsi vjerovatno neće ponuditi i DeRozana bismo mogli gledati u nekom drugom timu od naredne sezone. Najviše interesa pokazuju Los Angeles Lakersi.

Protekla sezona: 23.5 ppg, 4.5 rpg, 4.0 apg

3. Hassan Whiteside

Hassan Whiteside iza sebe ima dvije odlične sezone u dresu Miami Heata nakon dugog lutanja po košarkaškim dvoranama širom svijeta. Ovaj 213 centimetara visoki centar se odjednom pojavio, dominirao je pod koševima i sada želi izvući maksimalni ugovor. Najviše su za Hassana zagrijani Los Angeles Lakersi i oni će vjerovatno biti njegov novi tim

Protekla sezona: 14.2 ppg, 11.8 rpg, 3.7 bpg

2. LeBron James

LeBron James je učinio ono što je godinama želio. Donio je titulu u Cleveland i tako je ostvario san kompletnog grada. Ovog ljeta je LBJ ponovo slobodan igrač. Međutim, teško da će promijeniti tim nakon osvajanja prstena i šanse za to su minimalne...

Protekla sezona: 25.3 ppg, 7.4 rpg, 6.8 apg

1. Kevin Durant

Kevin Durant je ovog ljeta slobodan igrač. Većina timova ga želi vidjeti u svojim redovima, a Durantula će od 1. jula početi razgovore s potencijalnim ekipama. Među prvima će za stolom biti i rukovodstvo Oklahome, gdje je Kevin proveo kompletnu karijeru. Ostanak među Thunderom je moguć, ali konkurencija je ogromna i Durant će donijeti konačnu odluku.

Protekla sezona: 28.2 ppg, 8.2 rpg, 5.0 apg

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.