U posljednjih nekoliko godina

Sedam velikih igrača koje je Barcelona 'ukrala' Realu

U historiji nikad nije bilo rivalstva između dva kluba koje može nadmašiti ono između Reala i Barcelone. 

Kroz historiju vječni rivalitet Real Madrida i Barcelone za posljedicu je imao borbu za titulu, međutim u posljednjih nekoliko godina bilo je i slučajeva da su ove dvije momčadi bore za istog nogometaša. 

U nastavku ćemo vam predstaviti sedam nogometaša koje je Barcelona ispred nosa ukrala Real Madridu. 

1. Andre Gomes

Potpuna ludnica nastala je i na ovogodišnjoj ljetnoj transfer pijaci. Andrea Gomesa su jurili brojni klubovi, Real je imao dogovoren transfer, ali njegovo srce je osvojio katalonski gigant plativši 50 miliona eura Valenciji. 

"Izabrao sam Barcelonu jer znam da ću moći da dijelim svlačionicu sa veličinama kao što su Messi i Iniesta", obrazložio je Gomes svoju odluku španskim novinarima. 

Portugalac bi na Nou Campu trebao zvanično biti predstavljen sljedeće sedmice. 

2. Luis Suarez

Veliku sapunicu 2014. godine izazvao je Luis Suarez.

Nakon sjajne sezone u Liverpoolu ovaj urugvajski napadač je imao 'na stolu' ponude Reala i Barcelone, međutim na kraju se odlučio za katalonski klub kojeg je koštao blizu 72 miliona eura. 

Suarez je kasnije istakao da je veliku ulogu u odluci da prihvati ponudu Barcelone imala njegova supruga. 

3. Neymar

Nakon epizode u Santosu na slatkim mukama je bio i brazilski reprezentativac Neymar. 

Neymar se u tom periodu konstantno spominjao u vidu odlaska u Real i Barcelonu, a odluka je pala na katalonski klub u kojem je nastavio pisati historiju zajedno sa Messijem i društvom.  

U Barceloni danas čine sve da Neymar što duže ostane na Nou Campu i zbog toga su se u novom ugovoru ugradili klauzulom. Klub koji će željeti dovesti Neymara mora platiti 200 miliona eura naredne godine, potom će u drugoj godini ugovora klauzula iznositi 222 miliona eura, a onda će se ta cifra popeti na vrtoglavih 250 miliona eura. 

4. Daniel Alves

Još jedan od velikih pobjeda Barcelone bilo je preotimanje Alvesa od Real Madrida.

Na njegove fantastične nastupe u Sevilli nisu bili imuni španski velikani Real Madrid i Barcelona, ali i ovaj put kao pobjednik u borbi za njegove usluge izašao je katalonski klub.

"Nikada nisam skrivao da sam bio jednom nogom u Real Madridu, ali srećom imao sam opciju da dođem u Barcelonu", kazao je Alves u prošlosti. 

Alves se u Barceloni zadržao sve do ovog ljeta kada je potpisao za Juventus. 

5. Samuel Eto'o

Samuel Eto'o je prije transfera u Barcelonu nastupao za Real Madrid.

U tom periodu kamerunski fudbaler je odigrao samo tri utakmice u dresu Reala, a većinu vremena proveo je na posudbama u Leganesu, Espanyolu i Mallorci. Njegov loš status su iskoristili u Barceloni u kojoj je dobio šansu i bukvalno eksplodirao. 

Za Barcelonu je odigrao 198 utakmica i uz 129 pogodaka je upisao i 36 asistencija. 

6. Ivan Rakitić

Ivan Rakitić je također imao ponude najboljih španskih momčadi - Barcelone, Atletica i Reala.

Mogao je birati gdje će karijeru nastaviti nakon epizode u Sevillu, a na kraju je izabrao Barceloni u kojoj za petogodišnji ugovor dobio godišnja primanja u iznosu od osam miliona eura. 

Hrvat je u Barcelonu stigao na insistiranje trenera Luisa Enriquea i kao zamjena za Cesca Fabregasa.

7. David Villa

U kontekstu prelaska u dva najjača španska kluba spominjao se i David Villa. 

Čelnici Real Madrida su 2010. godine činili sve da Villa iz Valencije pređe na Santiago Bernabeu. Ipak, španski napadač se odlučio za Barcelonu s kojom je u transferu vrijednom 40 miliona eura potpisao ugovor na četiri godine. 

U periodu od 2010. do 2013. godine Villa je za Barcelonu odigrao 77 utakmica i pritom postigao 33 pogotka, a nakon epizode na Nou Campu još je oblačio dresove Atletico Madrida i New York Citya čiji je i danas član. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.