Treneri se smjenjuju kao na traci

Trend se nastavio: Deset kola, devet 'potrošenih' trenera

Prvo izdanje Premijer lige u formatu od 12 klubova više nije na početku. Prošlo je već deset kola, praktično trećina prvenstva, i dalo bi se raspravljati o tome da li je smanjenje lige donijelo sve one promjene kojim smo se nadali.

Za takav komentar je još rano jer najveće novine u odnosu na prošli sistem su vezane za ligu za prvaka, odnosno ligu za opstanak, ali za sada ne možemo a da ne primijetimo da je jedna stvar sasvim sigurno ostala ista kao i godinama unazad.

Trend prečestog smjenjivanja trenera je loša navika koju bh. klubovi nikako da izbace iz glave. Od dvanaest klubova koliko se takmiči u eliti, samo tri nisu promijenila trenera u ovih deset kola. Riječ je o Zrinjskom, Krupi i Metallegheu.

Tri četvrtine klubova iz Premijer lige više ne vodi trener koji je započeo sezonu. Neki su dobijali otkaze, neki odlazili iz privatnih, zdravstvenih ili porodičnih razloga, dok su oni treći jednostavno sporazumno raskidali ugovore sa svojim klubovima.

Kemal Alispahić (Čelik)

Kemal Alispahić je na klupu Čelika došao 1. jula umjesto Elvedina Beganovića. Sa zeničkim klubom je pretežno bilježio poraze, što i nije preveliko čudo kada se objektivno sagleda igrački kadar kluba sa Bilinog polja koji je veoma siromašan. Alispahić je povremeno znao iznenaditi, ali je sve to bilo premalo da se na klupi zadrži duže od dva i po mjeseca.

Alispahić je Čelik napustio 15. septembra, a umjesto njega je kormilo preuzeo njegov pomoćnik Izudin Kamberović. Iskusni trener se sa Čelikom rastao sporazumnim raskidom ugovora, a iz kluba su poručili da se saradnja završila na korektan način. 

Almir Hurtić (Sarajevo)

Almir Hurtić je u ovoj sezoni na klupi Sarajeva izdržao svega šest kola, a nakon poraza od Metalleghea na Koševu odlučio je podnijeti ostavku. Hurtić nije imao pretjerano dobre rezultate sa bordo timom, a njegov odlazak su priželjkivali i navijači koji mu nisu ukazali povjerenje.

Umjesto Almira Hurtića na mjesto trenera je došao Mehmed Janjoš, koji u ovom mandatu u bordo klubu još uvijek nije doživio niti jedan poraz.

Faik Kolar (Olimpic)

Prije tačno mjesec dana, 27. augusta, Faik Kolar se povukao sa mjesta šefa stručnog štaba FK Olimpic.

Kolar se na taj potez odlučio iz zdravstveniih razloga, ali je obećao da će ostati uz Olimpic i da će mu pomoći na bilo koji način.

Kada je Kolar odlazio, Olimpic je nakon sedam kola imao četiri boda i bio je posljednji. Stvari se nisu promijenile jer je i nakon deset kola Olimpic fenjeraš i ima pet bodova.

Miloš Kostić (Željezničar)

Miloš Kostić je na klupu Željezničara stigao 30. maja ove godine, a na njoj se zadržao svega tri mjeseca.

Sa ekipom Plavih je prošao pripreme i vodio je tim u prvih šest kola. Presudila su mu tri uzastopna poraza, od čega dva na Grbavici, pa je njegov mandat trajao kraće nego što se očekivalo.

Kostićev razlaz sa klubom bio je vrlo interesantan. Slovenački trener se sa klubom razišao sporazumnim raskidom ugovora, a neuspjeh na klupi Željezničara mu je teško pao.

Umjesto Kostića, Plave je preuzeo Slavko Petrović koji za sada ima skor od dvije pobjede i dva remija u Premijer ligi i u četiri kola je osvojio više bodova nego Kostić u šest.

Boris Pavić (Vitez)

Boris Pavić je na klupu Viteza stigao 18. juna, a otišao je 25. septembra nakon remija sa Olimpicom na domaćem terenu.

Pavić je sa Vitezom radio dobar posao, ali je nakon pomenutog kiksa odlučio ponuditi ostavku rekavši da se pojedinci iz kluba ne razumiju dovoljno u fudbal i da su njihova očekivanja mnogo veća od realnih.

Vitez i Pavić su se rastali uz dosta 'trzavica'. Klub nije prihvatio njegovu ostavku, ali Pavić jednostavno nije želio da nastavi raditi u Vitezu, pa je kraj bio neminovan.

Slavko Petrović (Radnik)

Slavko Petrović je trener Radnika postao, za trenerske prilike u BiH, davne 2014. godine i to u mjesecu maju. 

Sa klubom iz Bijeljine je osvojio Kup Bosne i Hercegovine a onda sasvim solidno igrao u kvalifikacijama za Evropsku ligu. Uz Mladena Krstajića je bio ključni čovjek kluba i najzaslužnija osoba za nevjerovatan uspon tima koji nikada ranije nije igrao bitnu ulogu u domaćem fudbalu.

Ipak, poziv iz Željezničara Petrović nije mogao odbiti, pa je iznenada napustio klupu Radnika i stigao na Grbavicu. Sa Plavim je potpisao dvogodišnji ugovor i za sada mu ide prilično dobro.

Njegov odlazak iz Radnika je iznenadio pa i razočarao Mladena Krstajića, koji je brzo pronašao alternativu. Osvajača Kupa BiH je preuzeo Nebojša Milošević, koji se fantastično snašao u novoj sredini i drži klub na sjajnom drugom mjestu na tabeli. 

Slaven Musa (Široki Brijeg)

Slaven Musa je klupu Širokog Brijega napustio još prije 1. kola Premijer lige, jer je sam početak sezone bio koban za njega.

Širokobriježani su iz Evropske lige ispali već u 1. pretkolu od malteške Birkirkare, nakon čega je Musu na klupi naslijedio Branko Karačić.

Karačić ne bilježi pretjerano dobre rezultate jer se Široki Brijeg nakon deset kola nalazi tek na osmom mjestu.

Ibro Rahimić (Mladost DK)

Ibro Rahimić je pomalo neočekivano odlučio napustiti Mladost i vratiti se u Velež.

Tim iz Doboja kod Kaknja je jedno od najpozitivnijih iznenađenja u ovoj sezoni Premijer lige, ali je iskusni trener silno želio vratiti se u Mostar i pomoći svom klubu koji prolazi kroz najteži period u historiji.

U Mladosti nisu željeli stvarati Rahimiću probleme i rastali su se na gospodski način i bez ikakve pompe.

Husref Musemić (Sloboda)

Dojučerašnji trener tuzlanske Slobode Husref Musemić danas je postao novi šef stručnog štaba FK Mladost iz Doboja kod Kaknja. 

Musemić je iz Slobode otišao nakon domaćeg remija protiv Mladosti (1:1), a kao razlog je naveo sramotno ponašanje dijela navijača Slobode koji su mu psovali sa tribina.

Musemić nije želio trpiti uvrede i napustio je klub u paru sa Azmirom Husićem, pa vrijeme koje dolazi nosi veliku neizvjesnost za crveno-crne, koji polako ali sigurno padaju na tabeli Premijer lige.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.