Zaradili ogroman novac

Na šta troše novac Đoković, Federer i Nadal?

E. Čaušević

Prethodnih godina tenis je postao jedan od najpopularnijih sportova na svijetu, a samim tim i zarada tenisera je dostigla veliku porast.

Portal "b92.net" odlučio se pozabaviti malo dublje sa novcem koji zarade najpopularniji teniseri svijeta. Primjera radi, trenutno prvi reket svijeta Novak Đoković u dosadašnjoj karijeri zaradio je preko 100 miliona dolara.

Poznato je da nagradni fondovi na Grand slam turnirima premašuju cifre od čak sedam miliona dolara, dok se i na Masters turnirima može poprilično dobro zaraditi. Naravno, najveći dio zarade teniseri imaju od sponzorskih ugovora.

Davno je rečeno da je tenis sport bogatih ljudi, a sada je to i dokazano. Prosječni teniser na US Openu zaradi 161.000 dolara. Pogledajte kako svoj novac troše najpoznatiji teniseri današnjice Novak Đoković, Roger Federer i Rafael Nadal.

3. Rafael Nadal

Rafael Nadal prije nekoliko sezone bio je nezaustavljiv za sve svoje protivnike, ali su ga problemi s povredama u posljednje vrijeme dosta dotukli. Iako se muči sa povredama Nadal je uspio na turnirima zaraditi četiri i po miliona dolara od 2014. godine. Kada se u sve to uključe sponzori onda ta zarada iznosi 32.500.000 dolara.

Španski teniser odlučio je kupiti luksuznu vilu u Porto Cristu, a nedavno je postao vlasnik jedne vile u Dominikanskoj Republici. Nadal je 2007. godine osnovao fondaciju koja se zalaže za ravnopravan odnos prema djeci svijeta. Također, fondacija finansijski pomaže osobe koje žive u teškim životnim uslovima.

2. Roger Federer

Švicarski teniser je vjerovatno najpopularniji teniser na svijetu, a samim tim ima titulu i najplaćenijeg tenisera na svijetu. Federer ima nevjerovatne sponzorske ugovore s Nikeom, Gilletom i Rolexom. Od 2014. do 2015. godine od tenisa je zaradio devet miliona dolara, dok je od sponzorskih ugovora dobio nevjerovatnih 67 miliona dolara.

Federer je izdvojio deset miliona dolara kako bi napravio kuću na jezeru Zurich u svojoj domovini, a posjeduje i nekoliko luksuznih apartmana na Alpima. Također, nedavno je kupio luksuzni apartman u Dubaiju gdje u posljednje vrijeme često boravi.

I Federer ima svoju fondaciju koja se brine da spasi djecu u Africi od siromaštva. Švicarski teniser često donira ogromne sume novca u humanitarne svrhe.

1. Novak Đoković

Srbijanski teniser već nekoliko godina je ubjedljivo prvi na ATP listi. Đoković je od 2014. do 2015. godine od nagrada na turnirima zaradio 17.200.000 dolara, dok je od sponora inkasirao 31 milion dolara. Đoković posjeduje lanac kafića i restorana, kao i firmu u Srbiji koja se bavi humanitarnim radom.

Đoković je poznat po tome što često organizuje donatorske večeri kako bi pribavio novac za humanitarne svrhe. Srbijanski teniser donirao je 750.000 dolara za poplave koje su zadesile BiH i region prije dvije godine.

Prvi reket svijeta ima i pozamašnu kolekciju automobila, a 2009. godine kupio je luksuznu jahtu koju je platio 2.500.000 dolara.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.