U iščekivanju finala

Prisjetimo se klasika koje su nam priređivali Fedex i Nadal

Rafael Nadal sjajnim igrama na početku ove sezone najavio je povratak u sam vrh svjetskog tenisa.

Današnjim trijumfom nad Grigorom Dimitrovim obezbijedio je plasman u finale Australian Opena i zakazao novi, 35. okršaj sa Rogerom Federerom.

Publika u Melbourneu i teniska javnost svakako sa nestrpljenjem očekuju novi duel ova dva velikana, a mi vas podsjećamo na najzanimljivije okršaje Španca i Švajcarca.

Finale Miamija (2005): Federer - Nadal 3:2 (2:6, 6:7, 7:6, 6:3, 6:1)

2004. godine Rafael Nadal je iznenadio Rogera Federera u prvom kolu Mastersa u Miamiju (6:3, 6:3), a godinu dana kasnije njih dvojica su se sreli u finalu ovog turnira.

Švajcarac je uspio da se revanšira Rafi, ali je do pobjede došao nakon velike borbe u pet setova.

Meč je trajao tri sata i 43 minuta.

Finale Mastersa u Rimu (2006): Nadal - Federer 3:2 (6:7, 7:6, 6:4, 2:6, 7:6)

Nadal je u prvih pet međusobnih duela sa Federerom upisao četiri pobjede i već se tada vidjelo da će Švajcarac kroz karijeru imati dosta problema sa neugodnim Špancem.

2006. godine po šesti put su ukrstili rekete u finalu Mastersa u Rimu, a pobjedu je odnio Španac nakon više od pet sati igre.

Finale Wimbledona (2007): Federer - Nadal 3:2 (7:6, 4:6, 7:6, 2:6, 6:2)

Novi epski duel Nadal i Federer imali su u finalu Wimbledona 2007. godine. 

Fedex je prethodno osvojio četiri vezane titule na najprestižnijem teniskom turniru te je smatran velikim favoritom u ovom meču. Ipak, morao je dobro da se oznoji kako bi savladao ljutog rivala i došao do pete titule na Wimbledonu.

Finale Wimbledona (2008): Nadal - Federer 3:2 (6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7)

Zasigurno najspektakularniji meč Švajcarac i Španac odigrali su godinu dana kasnije. Ponovo su se suočili u finalu Wimbledona.

Federer se tokom trećeg i četvrtog seta suočavao sa nekoliko meč lopti, ali je u stilu velikog šampiona uspio da se vrati i uvede meč u peti set.

Lavovska borba vođena je u odlučujućoj dionici. Teniseri su ljubomorno čuvali svoj servis, da bi Nadal pri rezultatu 7:7 napravio brejk i konačno slomio otpor Švajcarca te došao do prvog trofeja na londonskoj travi.

Finale Australian Opena (2009): Nadal - Federer 3:2 (7:5, 3:6, 7:6, 3:6, 6:2)

Nadal i Federer su 2009. godine po prvi put ukrstili rekete u Melbourneu. Ponovo je švajcarski teniser smatran favoritom, ali je ovaj put Rafa iznenadio Federera u finalu Australian Opena te je slavio poslije gotovo četiri i po sata igre.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.