Atletičarki provjeravaju spol

Južnoafrička atletičarka Kaster Semenija moraće da se podvrgne provjeri spola, objavila je Međunarodna atletska federacija (IAAF).

Semenija, finalistkinja utrke na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Berlinu, biće podvrgnuta testu zbog nevjerovatnog napretka rezultata u posljednjih godinu dana. Rezultati medicinskih testova koji dokazuju spol biće poznati po završetku takmičenja.

"Semenija može da učestvuje u večerašnjem finalu, jer mi ne posjedujemo dokaze koji bi osporili njeno pravo da trči", rekao je portparol IAAF-a Nick Davis.

Osamnaestogodišnja Semenija ostvarila je 31. jula lični rekord na 800 metara sa 1:56,72 minuta, što je osam sekundi bolje vrijeme od njenog najboljeg rezultata ostvarenog 2008. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.