Nezaboravna generacija Hoffenheima

Gdje su i šta rade momci za koje smo nekada svi navijali?

Endin Čaušević

Prije desetak godina njemački klub Hoffenheim bio je potpuna nepoznanica za ljubitelje fudbala širom svijeta, a onda je ovaj klub za svega nekoliko godina postao sastavni član najjačeg ranga fudbala u Njemačkoj.

Ljubitelji fudbala u Bosni i Hercegovini, bar većina njih, za Hoffenheim je prvi put čula kada je Sejad Salihović potpisao za ovaj klub. Nakon njega došao je Vedadi Ibišević i bajka Hoffenheima je mogla početi.

Mnogi su vjerovali da će oni imati kratku epizodu u Bundesligi, ali su dokazali svima da griješe. Najveći iskorak imali su u sezoni 2008/09. kada su nakon prvog dijela sezone bili jesenji prvaci, ali nakon toga nisu mogli držati korak za Wolfsburgom koji je bio još jedno iznenađenje te nezaboravne sezone u Bundesligi.

Naravno, bh. javnost je s nestrpljenjem čekala utakmice Hoffenheima jer su tada briljirali Vedad Ibišević i Sejad Salihović, ali naravno i Wolfsburga gdje je bio tandem Džeko-Misimović.

Ovo je priča o Hoffenheimu, klubu koji je 2008/09. godine napravio pravo čudo u svijetu fudbala. Cilj nam je da vas podsjetimo na igrače koji su nosili dres ovog kluba, a neke od njih ste sigurno zaboravili!

12. Timo Hildebrand

Pored mnogih njemačkih klubova Timo Hildebrand je bio i član Hoffenheima dvije sezone. On je u ovom klubu igrao od 2008. do 2010. godine nakon čega je otišao u Sporting. Za ovaj klub branio je na 38 utakmica, ali nije ostavio nešto dublji trag. Posljednji angažman imao je u Eintracht Frankfurtu 2015. godine nakon čega je završio svoju karijeru.

11. Andreas Beck

Beck je jedan od igrača koji se izdvajao u nezaboravnoj generaciji. Svojim partijama izborio se za mjesto u reprezentaciji Njemačke, ali i za kapitensku traku Hoffenheima. Klub je napustio 2015. godine nakon sedam godina i otišao je u Bešiktaš gdje i danas igra. U Hoffenheimu je odigrao 216 utakmica i postigao je tri gola.

10. Marvin Compper

Još jedno dobro poznato ime koje je bilo član Hoffenheima. i Compper je baš kao i Beck postao slavan igrama u dresu Hoffenheima. 2008. godine debitovao je za Njemačku, ali više nije bio na spisku ove reprezentacije. Compper je u slavnoj sezoni bio kapiten Hoffenheima, a klub je napustio 2013. godine kada je otišao u Fiorentinu gdje se i nije baš proslavio. Trenutno igra za Leipzig gdje konačno podsjeća na staru formu.

9. Tobias Weiss

Weiss je bio standardan član prvog tima i nezamjenjiv igrač na sredini terena. Ovaj fudbaler je u Hoffenheim stigao 2007. godine i igrao je osam godina za ovaj klub. Weis je za Hoffenheim upisao 109 nastupa i postigao je tri gola. Prošle sezone igrao je u dresu Bochuma, a trenutno je bez kluba.

8. Luiz Gustavo

Brazilski fudbaler bio je jedan od najboljih igrača Hoffenheima u toj sezoni. Svojim igrama privukao je interes mnogih evropskih velikana, ali je 2011. godine odlučio da ode u Bayern gdje je proveo samo dvije sezone. Nakon Bayerna potpisao je za Wolfsburg gdje igra i danas. U Hoffenheimu je odigrao 99 utakmica i postigao je jedan gol. Još jedan od igrača koji je preko Hoffenheima došao do reprezentacije.

7. Chinedu Obasi

Igrač kojeg se svi sigurno sjećamo.  Obasi je bio ubitačno krilo Hoffenheima, te je pored Ibiševića i Dembe Ba bio najbolji strijelac ekipe. Obasi je u dresu Hoffenheima igrao od 2007. do 2012. godine i odigrao je 92 utakmice, te je postigao 25 golova. Nakon toga prešao je u Schalke, a nedavno je potpisao za kineski Shenzhen.

6. Isaac Vorsah

Vorsah je bio nezamjenjiv na poziciji štopera i igrao je u tandemu s Compperom. Vorsah je najbolje dane svoje karijere proveo u ovom klubu gdje je pružio dosta sjajnih partija. Odigrao je čak 110 utakmica za ovaj klub i postigao je četiri gola. 2012. godine otišao je u Red Bull Salzburg, a trenutno je član ASFAR-a.

5. Selim Teber

Igrač od kojeg se mnogo očekivalo u Njemačkoj. Bio je jedan od najvećih talenata, ali na kraju nije uspio da ispuni očekivanja. Teber je bio standardan pored Salihovića u veznom redu i ta sezona mu je bila najbolja u karijeri. Za Hoffenheim je odigrao 79 utakmica i postigao je deset golova. Klub je napustio 2009. godine i nakon toga promijenio je veliki broj klubova. Karijeru je završio 2014. godine u Ankaragucuu iako je imao tek 33. godine.

4. Carlos Eduardo

Brazilac je bio jedan od nositelja igre Hoffenheima. Imao je nevjerovatan osjećaj za asistenciju, ali ga bh. navijači nisu baš "gotivili" jer je često ispred Salihovića odlučio da izvodi slobodnjake. Za Hoffenheim je igrao tri godine i upisao je 80 nastupa uz 18 golova. Napustio je klub 2010. godine kada je otišao u Rubin Kazan za veliku sumu novca. Trenutno igra za Atletico Mineiro i uskoro će proslaviti tek 30. rođendan.

3. Demba Ba

Jedno od najzvučnijih imena u historiji Hoffenheima je Demba Ba. Ovaj Senegalac je briljirao u tandemu s Ibiševićem te sezone, a kobna povreda bh. napadača mu je još bolje došla. Odigrao je skoro 100 utakmica za ovaj tim i postigao je 37 golova. 2011. godine otišao je u West Ham gdje je bio samo pola godine, a na kraju je igrao za Newcastle i Chelsea. Nakon Bešiktaša otišao je u Shanghai gdje je doživio tešku povredu. Nedavno se vratio na teren i trenutno je na posudbi u Bešiktašu.

2. Sejad Salihović

Šta napisati o Salihoviću što već nije napisano? Sa sigurnošću se može reći da je svoje najbolje dane imao u Hoffenheimu gdje je bio strah i trepet za protivničke golmane što se tiče slobodnih udaraca. Sejo je za ovaj klub igrao skoro deset godina i upisao je 230 nastupa, te je postigao nevjerovatna 62 gola iako je vezni fudbaler. Klub je napustio 2015. godine kada je otišao u Beijing Rehne, a trenutno igra za švicarski St. Gallen.

1. Vedad Ibišević

Plavooki bombarder Hoffenheima, igrač koji je nakon polusezone iz snova na zimskoj pauzi doživio tešku povredu koljena. Vedo je u prvom dijelu sezone bio ubjedljivo prvi strijelac Bundeslige sa 18 golova iz 17 utakmica. Ipak, pripreme su bile kobne za našeg napadača koji je na veliku žalost doživio povredu kada je bio na vrhuncu svoje forme. Ibišević je za Hoffenheim igrao od 2007. do 2012. godine i upisao je 123 nastupa uz 48 golova. Kasnije je otišao u Stuttgart, a trenutno trese mreže protivnika u dresu Herthe.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.