Tuče koje su obilježile prošlost NBA lige

Žestoki momci velikog srca: Najveći obračuni NBA lige

Midhat Šljivak

Meč NBA lige između Toronto Raptorsa i Chicago Bullsa donio je obračun Sergea Ibake i Robina Lopeza.

Ovaj dvojac je odlučio da stvari na parketu raščisti pesnicama, pa su zbog toga obojica isključeni s utakmice.

Iako nije bilo ozbiljnijih udaraca, to nas je podsjetilo na prošla vremena u NBA ligi, kada je ovakvih incidenata bilo mnogo. 

Ovo su najžešći obračuni u NBA ligi:

11. Kobe Bryant vs. Chris Childs

Legendarni Kobe Bryant je 2000. godine imao žestok obračun sa Chrisom Childsom. Nakon početnog naguravanja, Childs je prvi udario Kobea, koji je potom odlučio uzvratiti. Nastao je potpuni haos, a u nastavku su se "zakačili" još i Shaquille O'Neal i Patrick Ewing.

10. Shawn Bradley vs. Walt Williams

Shawn Bradley je sa 229 centimetara visine imao prednost u odnosu na većinu košarkaša u NBA ligi. Ipak, njegova visina nije predstavljala problem košarkašu Houston Rocketsa Waltu Williamsu da uđe s njim u obračun. Bradley je namjerno laktom udario protivnika, koji ga je potom žestoko udario. Bradley je izvukao deblji kraj u ovom duelu.

9. Nesretni Jeff Van Gundy i žestoke batine

Nekadašnji NBA trener Jeff Van Gundy dva puta je stradao u žestokim obručima. Prvo je bio žestokog obračuna Larryja Johnsona i Alonza Mourninga. Pali su teški udarci, nastradao je nesretni Van Gundy.


Zatim mu se isto ponovilo kada je na jednoj od utakmica poludio Marcus Camby. Tukao je ovaj košarkaš redom pokušavajući da se dokapa Dannyja Ferryja. Ponovo je nastradao nesretni Van Gundy.

8. Michael Jordan vs. Reggie Miller

Dvojica velikana NBA lige imali su žestok sukob 1993. godine. Tokom utakmice su se  konstantno provocirali. Prljave riječi su izlazile iz usta obojice košarkaša, a na kraju je i sukob bio neizbježan. 

7. Doug Christie vs. Rick Fox

Utakmice Los Angeles Lakersa i Sacramento Kingsa s početka novog milenijuma su donosile zaista žestoke obračune. Na terenu je bilo zaista svega, a 2002. godine na parketu su se potukli Doug Christie i Rick Fox. Christie je žestoko reagovao nakon namjernih udaraca Foxa i nastao je haos.

6. Ray Allen vs. Keyon Dooling

Ray Allen i Keyon Dooling imali su zaista žestok obračun 2006. godine. Dooling je nasrnuo na legendarnog šutera, ali mu ni on nije ostao dužan. Krenuli su s hrvanjem, a potom je počela i razmjena udaraca. Dooling je suspendovan na pet utakmica, a Allen na tri.

5. Larry Bird vs. Julius Irving

Velikani NBA lige Julius Irving i Larry Bird imali su žestok sukob na jednoj od utakmica. Erving je Birda pogodio dobro ikonu Celticsa, ali je to Larry podnio dosta dobro.

4. Obračun Bullsa i Knicksa

Veliki dvoboji Chicago Bullsa i New York Knicksa tokom devedesetih godina nisu mogli proći bez problema.

Jedan od utakmica donijela je žestok obračun i to pred očima komesara NBA lige Davida Sterna. Glavni pokretači su bili Jo English, Derek Harper i John Starks.

3. Tuča igrača Denvera i New Yorka

Pola miliona dolara kazne i suspenzija igrača od 47 utakmica viđena je zbog obračuna igrača Nuggetsa i Knicksa.

Sve je počeo Carlemo Anthony. Odgurnuo je Natea Robinsona, koji je skočio kako bi zadao udarce. Potom se uključio i JR Smith i nastao je pravi haos.

2. Nokaut Rudyja Tomjanovicha

Godina je 1977. i meč Lakersa i Rocketsa izaziva veliku pažnju. Legendarni Rudy Tomjanovich trči kako bi zaustavio duel igrača na sredini terena, a potom je doživio jedan od najtežih nokauta ikad. Kermit Washington ga je nokautirao, a Rudy je doživio teške povrede nosa, lobanje i bio je čak životno ugrožen.

1. The Malice at the Palace (Obračun Pacersa i Pistonsa)

Palace of Auburn Hills, dvorana Detroit Pistonsa, mjesto je najvećeg obračuna u historiji NBA lige.

Ron Artest i Ben Wallace su započeli sve. Potom su se uključili ostali igrač, publika i interesantno je da je samo jedan igrač ostao van svega. Bio je to Tayshaun Prince.

Devet igrača je suspendovano na čak 146 utakmica, a kazne su iznosile čak 11 miliona dolara.

Artest je najgore prošao sa kaznom od 86 utakmica i pet miliona dolara kazne.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.