FIFA o BiH

Turski cilj - bezizgledna misija

Nakon žrijeba za evropsku zonu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u nogometu, koje će se naredne godine održati u Južnoj Africi, rijetki su bili oni koji nisu vidjeli Španiju i Tursku na dvije čelne pozicije Grupe 5.

Danas, gotovo dvije godine kasnije, može se reći da su stručnjaci bili u pravu, ali samo donekle, jer su evropski prvaci Španci usidreni na sigurnom prvom mjestu, uz maksimalni učinak - šest pobjeda u šest utakmica. No, umjesto Turske, trećeplasirane nacionalne vrste sa SP 2002. u Južnoj Koreji i Japanu, ili Belgije, koja vrvi obećavajućim mladim zvijezdama, BiH je ta koja čvrsto drži drugo mjesto u grupi.

Iako tek treći put učestvuje u kvalifikacijama za SP, ova balkanska momčad je postala istinska nogometna sila na evropskoj pozornici, piše fifa.com.

Dosad imaju četiri pobjede u šest odigranih utakmica, a oba poraza su uslijedila nakon "čudnih" golova "superteškaša" Španije i Turske. Štoviše, trenutno imaju četiri boda više od drugoplasiranih Turaka i životnu šansu da uplove u sigurnu luku doigravanja, a postigli su i više golova od protivnika, 18 do danas, dva više od Furije.

I dok se u bh. kampu kombinira kako uzeti punu prednost i ući u historiju, njihovi turski protivnici pripremaju bitku za o(p)stanak u kvalifikacijskoj utrci. Selekcija Fatiha Terima, koja je uživala u uzuđujućoj polufinalnoj bici protiv Njemačke na prošlogodišnjem Euru, treba pogledati statistiku svojih postignutih šest, a primljenih pet golova, da bi znala šta je krivac loše pozicije u kvalifikacijama, smatraju novinari FIFA-e.

"Imali smo dosta grešaka, ali i dosta loše sreće u situacijama pred golom, no bit ćemo iznimno skoncentrirani protiv Estonije i stvari će izići na dobro", obećava turski veznjak Arda Turan uoči subotnjeg susreta na Kayseri's Kadir Has stadionu, za koji su karte već odavno rasprodate.

Turska mora uzeti sva tri boda prije okršaja s Bosancima, a s obzirom na zalihu bodova bh. selekcije, to nije sve što moraju.

"Na stolu je još 12 bodova, a ja ne mislim da će ih Bosna sve uzeti", kazao je turski napadač Nihat Kahveci na pressici u turskom pripremnom kampu.

"Svi mi želimo na SP i svi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da odemo", dodao je.

Stimulirajuća pobjeda od 3:0 iz prošlomjesečnog prijateljskog susreta protiv Ukrajine dala je Nihatu i društvu toliko potrebnu injekciju samopouzdanja, jer će biti oslabljeni neigranjem Mehmeta Aurelija, brazilskog veznjaka s turskim pasošem.

Kako bilo, posljednju riječ moramo dati treneru Terimu, čovjeku koji je ljetos na Euru u Austriji i Švajcarskoj režirao niz dramatičnih povrataka s ruba propasti:

"Kad si na pravom mjestu u pravo vrijeme, uvijek možeš učiniti nemoguće mogućim."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.