Komesar lige David Stern s Ricky Rubiom na draftu ove godine

NBA vijesti

NBA se širi i na Evropu

David Stern je na turneji u Tajvanu najavio kako je vrlo izgledno da se NBA proširi i na Evropu, ali nije precizirao tačan termin kad bi se to moglo dogoditi. Najavio je i o proširenju lige na ostale kontinente, aje priznao da je to u skorije vrijeme ipak teško očekivati, jer na ostalim kontinentima ne postoje adekvatni uslovi za to.

David Stern je govorio o proširenju NBA lige na ostale kontinente, kao i o uključenju evropskih klubova u najjaču ligu svijeta. U njegovom govoru nije bilo puno toga što već nismo čuli, ali razlika je u tom što su rokovi o kojima Stern govori, mnogo bliži od onih ranije spominjanih.

"Postoje danas neke mogućnosti koje ranije nisu postojale. To se prije svega odnosi na izgradnju odgovarajućih dvorana u Evropi, tako da bi bilo moguće osnovati NBA franšizu u Evropi. To je način na koji mi vidimo razvoj košarke u svijetu", izjavio je Stern.

Stern je obećao da će u Londonu pred početak ljetnih olimpijskih igara 2012. godine biti odigrana jedna utakmica regularnog dijela NBA sezone, što bi bila prva utakmica odigrana van Amerike nakon Japana koji je ugostio jednu utakmicu 1990. godine.

Evropa ima potencijal za organizovanje NBA utakmica, a da li imaju ostali kontinenti, Stern je zasad zagonetan. "Model u Aziji, vjerovatno i u Latinskoj Americi, kao i u Africi, vodiće nas ka tome da ukoliko se izgrade adekvatne dorane, onda je sve moguće. Igrati NBA utakmice znači da imate dobru organizaciju klubova, dobre partnere i odličnu komunikaciju s nacionalnim savezima", rekao je David Stern.

Pripremna utakmica između Denver Nuggetsa i Indiana Pacersa biće odigrana u dvorani u Taipeiju, a dosad je prodano oko 13.000 ulaznica.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.