Podsjetnik na 9. februar 1980. godine

Dinamo niko nije isprašio kao Velež: A još da noć prije nisu zaglavili...

Edmir Škorić

Na današnji dan davne 1980. godine odigran je susret Veleža i Dinama iz Zagreba.

Dinamo je u prošlosti imao teških poraza, ali nijedan nije bio poput onoga u Mostaru 9. februara 1980. godine, kada su Zagrepčani deklasirani sa 9:2 od domaćeg Veleža.

Na turniru su igrali još Partizan i Sarajevo, a Velež je Modrima očitao lekciju za sva vremena. Ne računamo li duel iz 1912. godine kada je pod imenom Građanski klub poražen sa 9:0 od Concordije, onda je to najteži poraz Dinama u povijesti.

Blaž Slišković, danas trener Zrinjskog, tada je dao četiri gola, koliko ih je postigao i Vladimir Skojačić, a jedan je zabio Dragan Okuka, dok su Zlatko Kranjčar i Stjepan Deverić ublažili poraz gostiju.

Modri su se tada žalili da je ipak danak uzelo pijanstvo prtehodne večeri, a uslijedio je i odgovor legendarnog Bake:

"Vi ste zaružili, a mi kao bili u pozorištu, je li? Haha....".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Tada su za Velež igrali Marić, Matijević, Vukićević (Jakirović), Đurasović, Ćutuk, Slišković, Ledić (Zovko), Hadžiabdić, Okuka, Slato, Skočajić (Kalajdžić).

Velež je nekad derao Dinamo, bio strah i trepet za protivnike na ovim prostorima, a danas... Ma ništa, zadržat ćemo se na vremeplovu i podsjetniku da je u februaru 1980. Dinamo iz Zagreba primio devet komada od poprilično pripitih Rođenih. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.