Velika dominacija Madriđana

Kraljevi na pragu toga da objedine titule prvaka Evrope i u fudbalu i u košarci!

S. Grebović

Ovakva dominacija jednog sportskog kolektiva nikada nije upamćena.

Kroz historiju su bila tri slučaja u kojima je Kraljevski klub bio finalista u dva najpopularnija sporta i nikada se nije dogodilo da iste godine šampioni budu i fudbaleri i košarkaši. 

Prvi put smo takvu situaciju imali 1962. godine, a tada su i fudbaleri i košarkaši poraženi u finalu Kupa evropskih šampiona. Fudbalski tim Reala je u tom finalu poražen od lisabonske Benfice, a košarkaški od Dinamo Tbilisija finalu Kupa evropskih šampiona.

Dvije godine kasnije ista situacija, ali drugi scenario. Tada su se košarkaši okitili titulom Starog kontinenta, dok su fudbaleri poraženi u finalnom susretu od milanskog Intera.

U najsvježijem sjećanju je ostala 2014. godina kada je Real Madrid bio finalista meča za titulu prvaka Evrope i u fudbalu i u košarci. Tada su fudbaleri osvojili titulu u finalnom susretu protiv gradskog rivala Atletica, a košarkaši poraženi u utakmici za naslov prvaka Eurolige od ekipe Maccabia.

 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.