Salvini ponovo u centru pažnje

"Neću gledati utakmicu, zar treba da je gledam kroz šamije i burke?"

U Italiji se u posljednje vrijeme puno raspravljalo o rasizmu na stadionima. Vrijeđanje štopera Napolija Kalidoua Koulibalyja od strane navijača Intera izazvalo je burne reakcija, a upravo tada se u čitavu priču "upleo" i Matteo Salvini.

Zamijenik premijera Italije, Salvini, je u svojim izjavama pokušavao umanjiti ozbiljnost situacije sa rasističkim vrijeđanjem Koulibalyja, što je naišlo na osudu velikog dijela italijanske, ali i svjetske javnosti.

Salvini se, međutim, nije tu zaustavio. Sada je ovaj političar, očigledno desne orijentacije, ponovo dospio u centar pažnje zbog svojih izjava o Superkupu Italije u kojem će snage odmjeriti Juventus i Milan. Naime, utakmica italijanskog Superkupa će se odigrati 16.1. u Saudijskoj Arabiji.

"Ne želim bojkotovati Superkup, ali neću gledati utakmicu. Gledat ću neku dramu umjesto toga. Igranje italijanskog Superkupa u Saudijskoj Arabiji je oksimoron. Ne mogu gledati utakmicu između šamija i burki", poručio je Salvini i ponovo izazvao burne reakcije.

Inače, odluka da se italijanski Superkup igra u Saudijskoj Arabiji je naišla i na kritike mnogobrojnih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava zbog prilika u ovoj državi. Također, dijelovi stadiona na kojem će se igrati utakmica otvoreni su samo za muškarce, dok je ženama u Saudijskoj Arabiji dozvoljeno prisustvovati fudbalskim mečevima tek od prošlog januara.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.