Bordo klub je veoma blizu osvajanja šeste šampionske titule u klupskoj historiji

Crvena zvezda i APOEL osvojili titule

Ako titula stigne na Košovo: Definitivno poznat status FK Sarajevo u žrijebu za LP

Admin Čaušević, foto: T. Hebib

Jedino "harakiri" može spriječiti FK Sarajevo da ne osvoji titulu prvaka BiH, šestu u klupskoj historiji.

Bordo klub tri kola prije kraja ima šest bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Zrinjski, bolju gol-razliku u međusobnim duelima i izuzetno povoljan raspored. Zaključak: Novi šampionski pehar nikad nije bio bliži vitrinama u Titovoj 38b.

U slučaju osvajanja titule prvaka Sarajevo će kao osvajač Premijer lige igrati u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Svoj evropski put će početi u prvom pretkolu.

Neko šampionati u Evropi su riješeni za vikend što znači da FK Sarajevo prilikom žrijeba neće imati status nositelja.

Šampionske titule su osvojili Crvena zvezda u Srbiji, te APOEL na Kipru pa su tako ugasili nade Bordo klubu da može biti nositelj u slučaju osvajanje šampionskog pehara.

Za sada devet timova ima osiguran sastus nositelja, dok na preostalih osam upražnjenih mjesta osam ekipa ima bolji koeficijent, odnosno bolju poziciju od premijerligaša s Koševa.

Sarajevo ima koeficijent 4.250, a ispred prema svemu sudeći ispred novog šampiona BiH timovi koji još nisu riješili svoj "status", a imaju bolji koeficijent se nalaze Qarabag (Azerbejdžan), Crvena zvezda (Srbija), Shkendija (Makedonija), New Saints (Vels), Slovan Bratislava (Slovačka), AIK Stokholm (Švedska), Suduva (Litvanija) i Valletta (Malta).

Suduva i Valletta imaju isti koeficijent kao Sarajevo, međutim prvaci Litvanije i Malte su u prethodne dvije sezone sezone osvojili više bodova od Bordo tima te su iz tog razloga u prednosti.

Neki od klubova koji su ispred Sarajeva prema koeficijentu bi mogli ostati bez statusa nositelja ukoliko titule osvoje Maribor (Slovenija), Ludogorets (Bugarska) i Legia (Poljska).

Među nositeljima se nalaze Celtic (Škotska), Bate Borisov (Bjelorusija), Astana (Kazahstan), APOEL (Kipar), Maccabi Tel-Aviv (Izrael), Sheriff (Moldavija), Rosenborg (Norveška), Helsinki (Finska) i Dundalk (Irska).

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Među nenositeljima sigurno neće biti šampioni Mađarske (Ferencvaroš), Estonije (Kalju Nome), Islanda (Valur Reykjavik), Sjeverne Irske (Linfield), Farskih Ostrva (HB Torshavn), Latvije (Riga) i Gruzije (Saburtalo Tbilisi).

Inače, u prvom kolu kvalifikacija će nastupiti 34 ekipe. Žrijeb je na programu 18. juna u Nyonu. Istog dana će biti održan i žrijeb druge runde kvalifikacija. Mečevi će se igrati 9. i 10. jula, odnosno sedam dana kasnije. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.