Gusta borba za prvo mjesto

Ko su najbolji strijelci Premijer lige BiH od igrača koji trenutno igraju u njoj?

Na terenima u Bosni i Hercegovini početkom ove sezone prisustvuje sve veći broj gledatelja, a i utakmice su sve zanimljivije i kvalitetnije čemu u mnogome doprinose i napadači koji godinama svoj fudbalski hljeb zarađuju igrajući u najvišem rangu bosansohercegovačkog fudbala.

Mnogi od njih se gotovo svake sezone nalaze u samom vrhu liste strijelaca Premijer lige, pa je bilo vrlo zanimljivo izračunati podatak koji od fudbalera iz naše lige koji su još uvijek aktivni u njoj imaju najviše postignutih golova.

U nastavku teksta vam donosimo Top 10 listu:

10: Anel Hebibović

Desni bek Sarajeva je tokom ranijeg dijela karijere igrao i nešto isturenije po desnoj ili lijevoj strani terena, pa se u tom periodu nadavao golova, iako mu to ni danas nije strano.

29-godišnji Konjičanin je tokom karijere igrao za Igman, GOŠK, Velež, Olimpik i Sarajevo, a u Premijer ligi BiH je skupio 186 utakmica i postigao 34 pogotka.

9. Samir Bekrić

Iskusni Tuzlak Samir Bekrić je tokom karijere igrao za samo tri kluba iz Premijer lige, ali je bez obzira na to skupio čak 140 utakmica.

Iako se ne radi o napadaču već igraču sredine terena, Bekrić je tokom karijere bio vrlo efikasan pa je postigao 37 golova nastupajući za Željezničar i Zrinjski, dok u Slobodi još uvijek čeka na prvijenac.

8. Haris Dilaver

29-godišnji Zeničanin Haris Dilaver je najslavnije dane karijere proveo nastupajući za Mladost iz Doboja kod Kaknja, ali je mnogo dao i za Čelik gdje je nastupao u čak tri navrata.

On je i danas član zeničke ekipe, a u Premijer ligi je skupio ukupno 172 utakmice te je postigao 38 golova. Ta brojka mu donosi devetu poziciju na ovoj listi.

7. Haris Handžić

Haris Handžić je 29-godišnji Sarajlija koji je tokom karijere u BiH nastupao za Sarajevo, Rudar Prijedor, Velež, Borac i Zrinjski, a u tim klubovima se nadavao golova pa na ovoj listi zauzima poziciju broj 7.

U Premijer ligi je do sada odigrao 145 utakmica i postigao 41 gol. Danas nastupa za FK Sarajevo.

7. Sulejman Krpić

Poziciju broj sedam na listi Handžić dijeli sa prvim izborom u napadu Željezničara Sulejmanom Krpićem. 

Ovaj fudbaler je tokom karijere igrao još za Orašje, Sarajevo i Slobodu, a član Plavih sa Grbavice je od ljeta prošle godine.

U Premijer ligi je odigrao ukupno 126 utakmica i postigao, baš kao i Handžić, 41 pogodak.

7. Amer Bekić

Ako ste mislili da je došao kraj fudbalerima koji dijele sedmu poziciju, prevarili ste se, jer se na istoj nalazi i jedan od braće Bekić - Amer. 

On je, baš kao Handžić i Krpić, postigao 41 gol u Premijer ligi, ali na 186 utakmica. Tokom karijere igrao je za Slobodu, Zrinjski i Sarajevo. 

4. Ivan Lendrić

I konačno prelazimo na poziciju broj 4, a na njoj se nalazi Ivan Lendrić. Današnji napadač Zrinjskog je mreže premijerligaša i ranije tresao u dresu ovog kluba, ali je također bio vrlo efikasan i noseći dres Željezničara. 

Ukupno je u Premijer ligi odigrao 74 utakmice te je postigao sjajna 42 gola. 

Krste Velkoski

Na listi je i Krste Velkoski. Makedonski napadač je jedan od najboljih stranaca koji su igrali u prvenstvu BiH i postigao je 47 golova u 120 utakmica.

3. Ševko Okić

31-godišnji Ševko Okić vrlo dobro kotira na ovoj listi i nalazi se na poziciji broj 3.

On je tokom karijere u Premijer ligi igrao za Velež, Sarajevo, Radnik i danas je član Čelika. Skupio je ukupno 227 utakmica i postigao 48 golova.

2. Mersudin Ahmetović

Konačno, dolazimo i do dvojice igrača koji su postigli preko 50 golova.

Prvi je Mersudin Ahmetović koji je do sada upisao 51 gol na svom kontu u Premijer ligi BiH. Igrao je za Sarajevo i Slobodu, a da bi došao do cifre od 51 gola trebalo mu je 126 utakmica.

Ahmetović danas ima 34 godine, ali se nalazi u vrlo dobroj formi tako da bi već ove sezone mogao premašiti cifru od 60 golova ukoliko ga zdravlje posluži.

1. Saša Kajkut

Prvi na ovoj listi je još jedan veteran - Saša Kajkut.

Radi se o fudbaleru koji ima 35 godina, a u našoj ligi je ostavio zaista veliki trag. To pokazuje i statistika, odigrao je 144 utakmice i postigao 54 gola.

Nastupao je za Borac, Čelik, Krupu, Zrinjski i Željezničar.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.