Željezničar u subotu gost Sarajevu

Amar Osim je na Koševu u plusu, ali posljednjeg derbija se ne sjeća po dobrom

Admin Čaušević

Najveća utakmica bh. fudbala, 120. ligaška, igra se u subotu. Sarajevo će na stadionu Asim Ferhatović Hase biti domaćin Željezničaru. 

Plave će sa klupe predovoditi Amar Osim i to nakon sedam i pol godina. Trofejnom stručnjaku će to biti osmo gostovanje na najvećem bh. stadionu.

Osim ima pozitivan bilans u domu ljutog rivala, međutim na pobjedu čeka skoro dvije decenije, tačnije od jula 2001. godine.

Iskusnom treneru je ovo treći mandat na klupi Željezničara, a kada su u pitanju gostovanja na stadionu Asim Ferhatović Hase prvi mu je bio najbolji.

U sarajevskim derbijima je debitovao u stilu. Bilo je to 28. aprila 2001. godine kada je Željezničar s 0:3 pobijedio Sarajevo i napravio veliki korak ka osvajanju titule prvaka.

Naredno gostovanje na Koševu je ujedno i posljednji Osimov gostujući trijumf. Bilo je to u finalu Kupa BiH 15. jula 2001. godine.

U možda i najboljem derbiju nakon agresije na BiH Plavi su u susretu punom preokreta slavili s 2:3. Interesantno da je tada na klupi Sarajeva sjedio Husref Musemić.

U drugom mandatu Osim na gostovanjima kod Bordo tima nije ostvario niti jednu pobjedu. Tri susreta su završena remijima, dok je u posljednjem upisao minimalan i za sada jedini poraz.

Početkom novembra 2012. godine igrao se jubilarnih 100. ligaški derbi koji je pripao Sarajevu s 1:0. Gol odluke sredinom drugog dijela postigao je Samir Nuhanović.

Gledajući ukupnu statistiku Osim je do sada na Koševu gostovao osam puta, ostvario je dva trijumfa, pet remija i jedan poraz.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Pregled Osimovih rezultata na stadionu Asim Ferhatović Hase:

28. april 2001.: Sarajevo - Željezničar 0:3
15. juli 2001.: Sarajevo - Željezničar 2:3 (finale Kupa)
15. novembar 2001.: Sarajevo - Željezničar 2:2
13. april 2003.: Sarajevo - Željezničar 1:1
15. maj 2010: Sarajevo - Željezničar 0:0
7. maj 2011: Sarajevo - Željezničar 0:0
12. maj 2012: Sarajevo - Željezničar 2:2
3. novembar 2012.: Sarajevo - Željezničar 1:0

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.