Zbog skandaloznog naslova "Black Friday"

Milan i Roma zabranili novinarima Corriere dello Sporta da prate njihove aktivnosti

Endin Čaušević

Novinari uglednih italijanskih novina Corriere dello Sport našli su se jutros u centru skandala zbog naslove strane u svojim novinama.

Naime, oni su naslovnicu posvetili sutrašnjem derbiju u kojem se na Meazzi sastaju Inter i Roma. Objavili seu fotografije Romelua Lukakua i Chrisa Smallinga uz skandalozan naslov "Black Friday".

Ovaj potez su svi protumačili kao uvrede na rasnoj osnovi za tamnopute igrače Intera i Rome. Mnogi sportski mediji na Apeninima ne mogu da vjeruju da su tako ugledne novine objavile takav rasistički naslov.

Osude za ovakav potez poslali su i mnogi italijanski klubi, a prve konkretnije korake napravili su Milan i Roma. Rossoneri su na zvaničnoj stranici objavili da je zabranjen ulazak na stadion novinarima Corriere dello Sporta, a isto je uradila i Roma.

"Vjerujemo da igrači, klubovi, navijači i svi mediji moraju biti ujedinjeni u borbi protiv rasizma i moramo preuzeti odgovornost kada pogriješimo. Za ovaj 'Black Friday' naslov u novinama Milan i Roma su odlučili da zabrane novinarima Corriere dello Sport da prate naša dešavanja i ulaze na stadione gdje igraju naši klubovi do kraja ove godine. Također, ni naši igrači neće davati izjave ovim novinama", poručili su iz Milana.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.