Nadmašili su sva očekivanja

Ko su najveća iznenađenja sezone u ligama petice?

S. Grebović

Bližimo se prvoj polovini prvenstava u najjačim ligama Evrope, popularno nazvanim 'lige petice', a situacija se u mnogim od njih poprilično zakuhala.

Dosta je timova koji su nadmašili vlastite mogućnosti, ali i očekivanja ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu pred početak ove tekuće sezone.

Mi vam donosimo listu TOP 5 klubova koji su prema našem mišljenju ove sezone najviše iznenadili. Kliknite KRENI da pogledate koji su to timovi...

Real Sociedad

Baskijci ove sezone igraju sjajan fudbal. Podatak da su četvrta najefikasnija ekipa lige iza velikog dvojca i Villareala dovoljno govori o tome, kao i pozicija na tabeli gdje zauzimaju visoko četvrto mjesto sa 26 osvojenih poena.

Bodovno su poravnati sa Bilbaom, ali su bolje rangirani zbog bolje gol razlike u odnosu na tim našeg Kenana Kodre. Jedan od motora ekipe sa Anoete je svakako bivši superstar Reala, Martin Odegaard, koji se sjajno sjajno snašao u novom klubu nakon kraćeg 'lutanja' po Evropi.

Ove je sezone postigao tri gola i upisao četiri asistencije u 13 odigranih utakmica. Najbolji strijelac ekipe je Brazilac Da Silva Willian Jose, koji na svom kontu ima sedam golova, a odlično ga prati i Portu sa pogotkom manje, te su upravo njih dvojica najzaslužniji za trenutno visok plasman Sociedada u Primeri ove sezone.

Borussia Monchengladbach

Teško da su i igrači i navijači tima iz Monchengladbacha vjerovali da će njihov tim nakon 13 odigranih kola u Bundesligi biti lider na tabeli. Svakako da je prva violina ekipe 22-godišnji Marcus Thuram kojem je cijena na tržišu rapidno porasla.

Šest golova i četiri asistencije su svakako utjecale na to da mladi Francuz bude tražena roba na transfer pijaci ove zime. U zadnjih pet utakmica ekipa Marca Rosea ima četiri pobjede, a najveći kiks ove sezone napravili su u pretposljednjem kolu kada su poraženi na gostovanju kod davljenjika, ekipe Union Berlina.

Sheffield United

Iako su sinoćnjim porazom na svom terenu od Newcastlea od 0:2 malo pokvarili dojam, ekipa Sheffielda je itakako zaslužila da se nađe na ovoj listi i to na visokoj trećoj poziciji. 

Pomenuti poraz od Svraka je prvi od dva gola razlike u posljenjih 16 mjeseci, što dovoljno govori kakav posao radi trener Chris Wilder sa i više nego skromnim rosterom koji ima na raspolaganju.

Čak i oni najzagriženiji poznavaoci drevne igre sa loptom znaju malo njih, a među najpoznatijim ističe se dugogodišnji štoper Evertona Phil Jagielka koji je nedavno napunio svoj 37. rođendan.

Osim njega tu je i naš Muhamed Bešić koji je ove sezone odigrao samo devet minuta na gostovanju West Hamu u 10. kolu (1:1). Ostatak ekipe čine uglavnom dugogodišnji championship igrači od kojih iskusni Wilder izvlači i više od maksimuma.

Leicester City

Teško da će ijednan klub u fudbalu, a možda i u sportu općenito nadmašiti podvig Lisica iz sezone 2015./2016. kada su senzacionalno stigli do naslova prvaka Engleske. 

U konkurenciji daleko bogatijih i superiornijih ekipa na Otoku uspjeli su učiniti ono što niko ni u najluđim snovima nije mogao pretpostaviti. Zanimljiv je i podatak kako je jedna britanska kladionica prije početka pomenute sezone davala više šanse da će vanzemaljci posjetiti planetu Zemlju nego da će se Leicester okititi titulom šampiona.

Ova sezona liči baš na tu. Ekipa Brandona Rogersa jednostavno melje sve pred sobom, igrajući jednako dopadljiv fudbal kao 2016. godine. U seriji su od sedam vezanih pobjeda, odnosno 11 u posljednih 12 utakmica uz impresivnu gol razliku 36-6, uzimajući u obzir sva takmičenja.

Da nema Liverpoola koji je još dominantniji, Lisice bi bile lider sasvim sigurno, a oni su upravo najbližni pratitelj mašine Jurgena Kloppa za kojom zaostaju osam bodova.

Jamie Vardy suvereno drži primat među strijelcima u Premier ligi sa 14 golova na svom kontu, a sjajni napadač Leicestera je tresao mreže u sedam uzastopnih utakmica.

Podatak da tim sa King Power stadiona nakon 15 kola ima više bodova nego u šampionskoj sezoni daje za pravo njihovim navijačima da se nadaju najvećim dometima i ove godine.

Cagliari

Tim sa Sardinije je u prva dva kola Serije A upisao dva poraza i to su jedina dva neuspjeha ove sezone. Posljenji put su gorčinu poraza okusili prije više od tri mjeseca zbog čega se i nalaze tu gdje jesu.

Visoka četvrta pozicija je nešto čemu se niko na "Čizmi" nije nadao pred početak sezone. Nekolicina mladih i talentovanih igrača predvođena sa par iskusnih 'lisica' su glavni obris tima, kojeg je sjajno ukomponovao trener Rolando Maran.

Veznjak Leao Pedro sa devet golova je prva violina tima u kojem preporođeno igra i "odbjegli" Radja Nainggolan. Belgijanac ostavlja zadnji atom snage zbog čega je već sada zauzeo posebno mjesto u srcima navijača ovog kluba koji za sada uživaju u partijama svojih ljubimaca i koji se mole da što je duže moguće njihov klub nastavi u ovom ritmu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.