Detalj sa derbija odigranog 19. maja 2018. godine

U susret najvećoj utakmici u BiH

Prvomajski vječiti derbi je jedinstven po jednoj stvari

Adnan Beganović

Ovog vikenda narasporedu je 28. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine u okviru kojeg će biti odigran i najveći bosanskohercegovački derbi, onaj između Sarajeva i Željezničara.

Dueli Sarajeva i Željezničara uvijek su privlačili mnogo pažnje bez obzira na trenutno stanje na tabeli. Tako je i ovaj put, kada se Sarajevo bori za titulu, a Željezničar za "čast". Međutim, subotnji derbi biće jedinstven po jednom, a to je da otkako se igra Premijer liga sa klubovima sa prostora cijele Bosne i Hercegovine, vječiti rivali nisu ulazili sa lošijom serijom u međusobni okršaj.

Željezničar je u prvenstvu Bosne i Hercegovine bez pobjede od 02. decembra prošle godine. Upravo tada su Plavi u Mostaru savladali Zrinjski i od tada su odigrali 10 prvenstvenih mečeva u kojima nisu slavili.

Tako nešto nije se dogodilo otkako se igra Premijer liga, a u ranije odigrane derbije obje ekipe su uglavnom ulazile na krilima pobjeda ili pak sa jednom ili dvije utakmice u kojima nisu slavili uz nekoliko izuzetaka.

Izuzetak je sezona 2017/2018 i to u Ligi za prvaka. U posljednjem kolu Lige za prvaka na Grbavici su se sastali vječiti rivali. Uoči te utakmice Željezničar je bio u negativnom nizu od šest utakmica bez trijumfa. Plavi su gubili od Zrinjskog, Radnika i Krupe, dok su remizirali sa Sarajevom, Širokim Brijegom i Zrinjski. S druge strane Sarajevo je taj derbi dočekalo sa četiri uzastopne pobjede. Široki Brijeg, Krupa, Radnik i Zrinjski položili su oružje pred bordom ekipom.




Sve je, dakle, išlo na ruku Sarajevu. Dobre igre, samopouzdanje na vrhuncu i s druge strane očajna forma ljutog suparnika. No, da su derbiji posebne utakmice i da trenutna forma, pa i stanje na tabeli ne igraju neku značajnu ulogu pokazalo se i 19. maja 2018. na Grbavici. Domaćin je slavio rezultatom 2:1 i tako je u najvećem bh. derbiju prekinuo svoj negativan niz. Strijelci za Plave bili su Zajimović i Ubiparim, dok je za Sarajevo pogodio Adukor.

Imali su Plavi još jedan loš niz uoči najvećeg bh, derbija. Naime, u sezoni 2016/2017 vječiti derbi odigran je u 1. kolu Premijer lige BiH, a Željezničar je sezonu prije okončao sa četiri utakmice bez pobjede. Remizirali su Plavi sa Zrinjskim, Rudarom i Slavijom, dok su poraženi od Čelika. Voljom žrijeba u 1. kolu nove sezone sastali su se sa Sarajevom, no nisu uspjeli prekinuti negativan niz. Na Grbavici je bilo 1:1, Željezničar je poveo pogotkom Lendrića, dok je za konačnih 1:1 pogodio Ahmetović.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za razliku od Željezničara, Sarajevo u Premijer ligi Bosne i Hercegovine nikada nije dočekalo derbi sa nekim većim negativnim nizom. Zapravo, upravo niz od tri utakmice bez pobjede uoči subotnjeg derbija je najveći negativni niz Sarajeva. U par navrata Bordo tim je derbije čekao sa dvije utakmice bez pobjede.

Podsjetimo, Sarajevo je uoči derbija drugplasirana ekipa prvenstva sa 53 osvojena boda, koliko ima i prvoplasirani Borac, dok je Željezničar na 7. mjestu tabele sa 40 osvojenih bodova.

Promo

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.