Bolja vremena za Knickse?

New York Knicki su, po rezultatima, odavno postali NBA provincija, ali samo činjenicom da dolaze iz “grada svih gradova” automatski su magnet za kompletnu sportsku javost u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kad se tome dodaju brojne kontroverze (loši transferi, katastrofalni igrači i trenerski potezi, stotine miliona dolara bačenih u vjetar, unutarnji obračuni...) nije nikakvo čudo da je vijest o mogućnoj smjeni na čelnoj funkciji Knicksa uzburkala NBA krugove.

Kako prenosi više medija, Donnie Walsh će po završetku sezone napustiti svoju sadašnju ekipu Indiana Pacerse i potpisati trogodišnji ugovor vrijedan 15 miliona dolara sa Knicksima, gdje će obavljati dužnost predsjednika košarkaških operacija.


Walsh (67) posljednje 24 godine proveo je u Indiana Pacersima. Počeo je 1984. kao pomoćni trener, dvije godine kasnije postao je generalni menadžer, a za još dvije i predsjednik kluba.


Doveo je 1997. Larryja Birda za trenera. Bird je u međuvremenu preuzeo dužnost predsjednika za košarkaše operacije, a nedavno se pominjalo da bi ga mogao naslijediti upravo Walsh.


Međutim, Walsh je izjavio da na kraju sezone definitivno napušta Pacersa, ali nije želio govoriti o daljim planovima. Veći dio Walshovih obaveza preuzet će Bird, mada se pominje da bi i legendarni košarkaš Boston Celticsa mogao odstupiti zbog loših rezultata.


- Radujem se svakom trenutku koji sam proveo u ovom klubu, uključujući čak i nekoliko posljednjih godina koje su bile jako teške. O onome što ću kasnije raditi, ne želim sada govoriti – rekao je Walsh izbjegavajući komentar o mogućem prelaksu u Kinckse.


Ipak, američki mediji vjeruju da je njegov odlazak u New York već gotova stvar, ali ne znaju kakva će biti sudbina aktuelnog predsjednika Knicksa za košarkaške operacije i trenera Isiaha Thomasa.


Po rezultatima, Thomas je odavno trebao ostati bez oba zaduženja. Od sezone 2003/2004, kada je imenovan za predsjednika, Thomas je prosuo stotine miliona dolara na pojačanja, ali su Knicksi samo jednom (2004) zaigrali u plej-ofu i ispali u prvoj rundi.


Čak i tada su imali manje od 50 odsto pobjeda (39-43), što je bila uvretira za krah u narednim sezonama – 33-49 (2004/2005), 23-59 (2005/2006) i 33-49 (2006-2007). Dno je dotakao ove godine u kojoj Knicksi 12 mečeva prije kraja regularne sezone imaju samo 19 pobjeda i čak 51 poraz.


Thomas, međutim, nije želio govoriti o mogućem dolaska Walsha, već je samo odao priznanje svom mogućem nasljedniku u fotelji Knicksa.


- On je imao veliku karijeru i želim mu svu sreću. Dao mi je prvi trenerski posao. Mnogo je uradio za ovu igru – rekao je Thomas, koji je između 2001. i 2003. tri sezone vodio Pacerse (131-115).


Vjeruje se da Walsh nema namjeru zadržati Thomasa niti na klupi, a kao kandidat za trenera pominje se bivši igač Knicksa Mark Jackson.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.