Bh. fudbaler dio nove priče

Bivši učesnik Lige prvaka diže se iz provalije, imali su simpatije fudbalske Evrope

Haris Zilić

Stižu nova vremena za klub FC Petržalka, a ranije poznatiji kao Artmedija.

Pod imenom Artmedija prije više od deceniju igrali su Ligu prvaka, kupili simpatije fudbalske Evrope, a onda je došao finasijski krah i strmoglavi pad kluba, koji je bio prisiljen promijeniti ime, krenuti od najnižeg ranga.

U cijeloj priči u historiju je otišao i stadion, na kojem doduše nisu mogli igrati utakmice Lige prvaka, ali imao je posebnu čar. Postao je ruševina, a danas se na njegovom mjestu gradi novi objekat.

Vratimo se o trenutnoj priči FC Petržalka, čiji dres od ove sezone nosi i bivši fudbaler Sarajeva, Haris Harba. Ekipa se proteklih sezona stabilizovala u drugoligaškom društvu, a na startu ove sezone su šestopalsirani sa dvije utakmice manje i šest bodova manje od ekipa koje se nalaze na pozicijama koje vode u društvo najboljih.

Zapravo, uspon kreće 2012. godine kada je klub krenuo sa akademijom FC Petržalka, a sa tim imenom i mladim timom su krenuli iz Keno lige, odnosno šestog ranga u Sločvakoj. Nakon Artmedije, nosili su ime Petržalka 1898, zaitm MFK Petržalka.

U sezoni 2013/2014, pod imenom FC Petržalka i veoma mladim timom izborili su plasman u peti rang takmičenja, a u szeoni 2016/2017 stigli su do četvrtog ranga, narednu sezonu bili su u trećem rangu i velikom bzinom su stigli do druge lige u sezoni 2017/2018 i nakon toga klub je stavio na papir dugoročan plan od pet godina, gdje je konačan cilj povratak Petržalke u društvo najboljih.

Već tri sezone su stabilan drugoligaš, prethodne dvije završili su na osmoj i šestoj poziciji sada žele iskorak više.

Ekipaj e sastavljena od domaćih fudbalera iz Petržalke i okoline, a pored našeg Harbe još jedan internacionalaac je ukrajinski golman Sevchuk.

Nova Uprava kluba je čini se prethodnih osam godina radi dobar, mukotrpan i planski posao koji lagano dolazi na napalatu, a povratak Petržalke u društvo najboljih u SLovčakoj bila bi velika nagrada za sve u klubu, ali pokazatelj ostalim kako se kroz deceniju može stvoriti zdrav i dobar fudbalski kolektiv.

Pored svega dodajmo da je Uprava napravila i prekrasno malo fudbalsko izdanje sa glavnim stadionom kapaciteta 3.000 gledatelja i sa dva pomoćna terena s umjetnom travom.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.