Neobična priča

Šokantna priča iz djetinjstva zbog koje brazilski atletičar izgleda mnogo stariji nego što jest

Edmir Škorić

Brazilski atletičar Alison Dos Santos postao je svjetski prvak u utrci na 400 metara s preponama.

On je trku završio za 46,29 sekundi, ali najveću pažnju skrenuo je zbog svog izgleda, pošto izgleda mnogo starije nego što jeste, a razlog za to je šokantan.

Brazilac ima 22 godine, u šta mnogi prosto ne mogu da vjeruju kada ga tek ugledaju. Razlog njegove "rane starosti" leži u potresnoj priči iz njegovog djetinjstva.

Dos Santos je u dobi od 10 mjeseci živio s bakom i djedom. Jedne večeri njegova je baka u tavi pekla ribu. Dječak je slučajno udario dršku tave, zbog čega je ona ispala, a vruće ulje prolilo mu se po glavi. Brazilac je zadobio opekline trećeg stupnja i proveo je nekoliko mjeseci u bolnici. I dan danas na tijelu ima mnogo ožiljaka od te nesreće. Nalaze se uglavnom na čelu, licu, prsima i lijevoj ruci.

Unatoč nesreći, Dos Santos je imao sretno djetinjstvo i volio je sport od malih nogu.

"Bio je jako nestašno dijete. Bilo ga je posvuda. Volio je igrati nogomet sa svojim prijateljima. Sada izađem na ulicu i svi mi čestitaju. Stvarno je vrlo uzbudljivo. Ovdje ga svi podržavaju", rekla je majka Dos Santosa, a prenosi portal globo.com.

Ispočetka se Brazilac počeo baviti džudom, kada je imao samo osam godina, ali nakon jedne teže povrede tokom meča u tom sportu, dugo je razmišljao i na kraju odlučio da se krene baviti atletikom.

Počeci Dos Santosa u atletici nisu bili najbolji. Brazilac se nije osjećao samouvjereno zbog ožiljka na glavi. U početku je Alison bio vrlo sramežljiv zbog toga. Na svaki trening dolazio je s kapom i gotovo ništa nije govorio. Nije htio ni s kim razgovarati. U roku od nekoliko mjeseci opustio se.

"Sjećam se da je tada još trenirao džudo. Morao je birati jer te discipline nije mogao trenirati u isto vrijeme. Hvala Bogu da se fokusirao na atletiku", prisjeća se prva trenerica Dos Santosa Ana Fidelis.

Rekorder na 400 metara s preponama ujedno ima brončanu medalju sa prošlogodišnjih Olimpijskih igara u Tokiju u istoj disciplini, a 2019. godine osvojio je medalju istog sjaja i na Panameričkim igrama. Godinu dana ranije osvojio je treće mjesto na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Tampereu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.