Dan koji će zauvijek pamtiti

S 13 godina debitovao za seniore, srušio rekord star 42 godine i upisao asistenciju

Eldar Ganibegović

Sjajna priča stiže nam s Otoka.

Christopher Atherton postao je najmlađi britanski nogometaš koji je zaigrao za seniorsku momčad u utorak kada je ušao u igru tijekom utakmice Liga kupa Sjeverne Irske.

Menadžer Glenavona, prvoligaša Sjeverne Irske, uveo je Athertona u igru u drugom poluvremenu utakmice dobivene rezultatom 6:0 protiv tima po imenu Dollingstown.

Christopher Atherton, star 13 godina i 329 dana, ovom je prilikom srušio dosadašnji rekord  koji je 42 godine držao Irac Eamon Collins, koji je za Blackpool debitovao 1980. godine sa 14 godina i 323 dana.

"On ovo može vidjeti kao nagradu za svoj angažman u treninzima", rekao je za Daily Mail Gary Hamilton, trener sjevernoirskog kluba.

"Počeli smo ga dovoditi na treninge prve momčadi prošle godine i vrlo se dobro prilagodio", istakao je Hamilton u izjavi nakon utakmice.

Athertonov prethodnik u analima britanskog fudbala, Eamon Collins, imao je skromnu karijeru, s tri utakmice za Irsku do 21 godine kao najveće postignuće.

Christopher Atherton iskoristio je priliku i upisao asistenciju u svojoj prvoj utakmici, objavio je Glenavon na svom službenom Twitteru.

"Njegov prvi dodir večeras bila je asistencija. Kakav nevjerovatan debi!", objavili su administratori Twitter profila sjevernoirskog tima. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.