Senzacija na pomolu

Nemaju stadion, navijače, počeli kao fakultetska ekipa, sada gaze prema tituli

Haris Zilić

Fudbal nas je već navikao na čudne i lijepe priče. Sa istoka Evrope stiže nam zanimljiva priča o klubu koji bi mogao imati šampionski sjaj na veliko iznenađenje većine. Osnovani su 1996. godine pod imenom Zvezda, ime su mijenjali četiri puta u dvije decenije, a danas nastupaju pod imenom Energetik-BGU koje su preuzeli 2017. godine kada su bili drugoligaš.

Riječ je o bjeloruskoj ekipi iz Minska, koja svoje utakmice igra na lokalnom stadionu RCOR-BGU kojeg koriste još neki fudbalski kolektivi u Minsku.

Klub nema bazu navijača, većinom ih prate lokalni simpatizeri, a također nemaju ni organizovanu navijačku skupinu kao ostatak klubova u Bjelorusiji.

Prije devet sezona pomenuti klub je bio trećeligaš, a onda je krenuo put u drugi rang takmičenja, a u bjelorusku elitu ušli su 2019. godine. Prve sezone u eliti imale su jasan cilj, a to je opstanak u društvu najboljih pa su tako završavali na 12., 10. i 13. pozicji, što znači da su prošle sezone jedva izbjegli ispadanje u niži rang.

Fudbal u Bjelorusiji se igra kalendarski tako da je sezona 2022. pri kraju, a Energetik -BGU je drugoplasirani tim sa 54 boda, bod manje od lidera Soligorska.

Od borbe za opstanak, doveli su se u situaciju da ovaj mali i za većinu nepoznati klub razmišlja o titulu prvaka Bjelorusije što bi bila jedna od najvećih senzacija u evropskom fudbalu. Ne treba napominjati da klub nema nijedan trofej u svojim vitrinama, a pored prvenstva nastupali su i u Kupu Bjelorusije gdje su 2006. godine igrali polufinale dok su u ostalim sezonama većinom ispadali u prvom kolu ili osmini finala.

Ekipa je većinom sastavljena od bjeloruskih fudbalera, ima poneki internacionalac, a jedan od njih je i najskuplji fudbaler tima, riječ je u uzbekistanskom napadaču Boburu Abdikholikovu koji vrijedi 800.000 eura, primejra radi cijeli roster Energetika vrijedi 3,2 miliona eura.

Dakle, da vam približimo trenutnu situaciju u bjeloruskoj Vysshaya ligi. Soligrosk ima 55 bodova, Enrgetik-BGU 54, Dynamo Minsk 52 boda ova tri tima imaju još četiri utakmice do kraja prvenstva u igri za titulu je i BATE koji ima 50 bodova, ali tri utakmice do kraja.

U narednom kolu čeka nas derbi Energetik-BGU - BATE koji će dati mnogo odgovora na ovu sezonu.

I da ne dođu do titule, velika stvar za Energetik-BGU bio bi izlazak na evropsku scenu prvi put u klupskoj historiji što bi bio poduhvat vrijedan divljenja.

Zanimljiv će biti finiš bjerlouske lige, vidjet ćemo da li će se ispisati možda i najljepša fudbalska priča u Evropi posljednjih nekoliko sezona.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.