Isključivo igra forhende

"Formirano" tenisko čudo: Dječakov (12) stil igre svijet nikada prije nije vidio

E. Škorić

Teodor Davidov ima samo 12 godina i smatra se teniskim čudom jer doslovno ne koristi bekend i igra mu se zasniva samo na forhend udarcima.

Teodor je bugarsko-američki talentovani teniser, zapravo dječak koji reket ne ispušta iz ruku u želji da jednog dana postane vrhunski profesionalni teniser. Jasno je svima da će to prije ili kasnije postati, čak i ako se oslanja isključivo na forhende.

Dječak igra tenis bez bekenda zahvaljujući svom stilu tenisa koristeći se s obje ruke, uvijek uspijeva udariti lopticu forhendima zahvaljujući svojoj sposobnosti mijenjanja ruku u reketu.

Dakle, za one koji možda ne znaju razliku - forhend se udara kada loptica odlazi na stranu jače ruke (dešnjaci udaraju desnom, ljevaci lijevom rukom), dok se bekend udara kada loptica odlazi na stranu slabije ruke i pritom se za ovu vrstu udarca koriste obje ruke.

Videozapis Međunarodne teniske federacije (ITF), koji prikazuje Davidov napredak igrajući bez bekhenda, "desnom ili lijevom rukom?", postao je viralan i ponovo je u prvi plan gurnio dječaka koji živi u SAD, a bugarskog je porijekla.

Kako bi postigao ovu neobičnu sposobnost, Teodor Davidov trenira između 30 i 40 sati sedmično.

"Da, on ima bekhend, a zapravo ima dva bekhenda i prilično su dobri", rekao je Davidov otac, Kalin, za Tennis Majors.

Davidov vjeruje da njegov sin neće morati previše koristiti bekhend.

"Zapravo ljudi koji ga dobro poznaju i vidjeli su ga kako igra na tvrdoj podlozi protiv dobrih igrača i starijih igrača vidjeli su da što je brži tempo to mu se više sviđa i zapravo bolje radi. "Dakle, što brže loptica dođe k njemu, to će zapravo više biti u njegovu korist", objašnjava njegov otac.

Da li je prebacivanje reketa iz jedne u drugu ruku i gubljenje vremena usporilo njegovu pripremu za udarac, Teodorov otac Kalin kaže:

"To se nekako dogodilo i razvilo prirodno. Smislio je vlastiti način kako to učiniti i pokazao se prilično učinkovit".

Davidov je uvijek spreman, u koju god stranu suparnik plasirao lopticu.

"Ruke su mu spremne u pravom položaju. Smislio je vlastiti način kako uhvatiti reket tako da je zapravo prilično učinkovit, pa kažem da je to u njegovoj prednosti i zato može biti super agresivan u riternu i vjerojatno je najagresivniji junior što se riterna tiče.”

Dječakov otac smatra da će mu igranje tenisa pomoći i da izraste u veliku osobu.

"Tenis je samo mali dio slike. Za mene je tenis alat da ga učinim boljom osobom, da raste. Tenis je poput joge – duboko smo uključeni u taj način života joge sa svojom suprugom i našom porodicom – a za mene je tenis samo igra. To je privremeno i samo sredstvo, instrument da ga učinimo boljom osobom, da potaknemo širenje njegove svijesti".

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.