Pripreme u Sloveniji

Petarda Sarajeva protiv Rumuna, ali moglo je biti i mnogo uvjerljivije

Edmir Škorić

Sarajevo će u Sloveniji u sklopu ljetnih priprema imati tri kontrolne utakmice, a prva, odigrana danas, završena je uvjerljivom pobjedom nad rumunskim prvoligašem Petrolulom. Bordo tim slavio je sa 5:0, a moglo je da bude i uvjerljivije, pošto je bilo još nekoliko velikih šansi za izabranike Mirze Varešanovića.

Sarajevo je za rivala imalo ekipu iz najvišeg ranga rumunskog nogometa, pa se očekivao mnogo jači otpor i mnogo neizvjesnija utakmica, ali tim Mirze Varešanovića bio je silan i lako je došao do uvjerljive pobjede.

Već u 10. minuti je Kyeremeh postigao gol nakon lijepo odigrane akcije, a u 19. minuti Oliveira je pogodio stativu nakon dodavanja Durakovića, bivšeg igrača Igmana, koji je odigrao sjajno prvih 45 minuta i već sada pokazao da će biti od velike koristi Sarajevu, kao i Amar Beganović.

Sarajevo je u 22. minuti nakon još jedne uigrane akcije postiglo drugi gol, a Renan Oliveira je sada bio precizan. Oliveira je imao dobru šansu i u 32. minuti, ali je gađao malo pokraj gola.

Na isteku prvih 45 minuta još jedna dobra akcija po desnoj strani, da bi Oliveira nastavio svoju golgetersku seriju i drugim golom dotukao Rumune.

Golom Ikića sredinom drugog dijela Sarajevo je došlo do 4:0, a onda majstorija Mirze Mustafića za konačnih 5:0 u 78. minuti.

Petrolul skoro da nije imao pravu šansu, dok je Sarajevo odigralo maestralnu utakmicu i uz malo sreće pobjeda je mogla biti i uvjerljivija.

Možda Petrolul nije pravo mjerilo kvalitete, ali s ovakvom igrom Sarajeva navijači mogu da budu itekako optimisti. Bordo tim će u Sloveniji igrati još protiv Shkendije i Domžala, pa slijedi povratak kući.

U Sarajevu će se vršiti posljednje pripreme za dvomeč sa Torpedom Kutaisijem u 1. pretkolu Konferencijske lige. Prvi duel igra se u Gruziji 13. jula, a sedam dana kasnije je revanš na Koševu.

U međuvremenu se čeka potpis Adalberta Penarande, koji se smatra najvećim pojačanjem u Premijer ligi. Penaranda je već duži period bez takmičarske utakmice, a glavni razlog je činjenica da ga Baovista nije mogla registrovati zbog zabrane dovođenja novih igrača.

Ovaj 26-godišnjak je imao važeći ugovor sa portugalskim klubom, ali očigledno je u međuvremenu došlo do raskida saradanje.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ipak, treba imati na umu da se radi o igraču koji je igrao za Udinese, Granadu, Watford, Eupen, CSKA iz Sofije, a ima i 21 nastup za Venecuelu. Očekuje se i dolazak Kolumbijca Kevina Viverosa, ali i kvalitetnog golmana. Šuška se o Mateju Delaču, ali nije poznato da li će se on vratiti na Koševo.

Sve u svemu, uzbudljivo ljeto za navijače Sarajeva čiji tim ima zaista ogromne ambicije i idealne uslove da ih ostvari tokom sezone 2023/24.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.