Sa današnjeg sastanka FOTO: MUP KS

Predstavnici dva kluba su dobili jasne poruke od katice i Hajdarevića

Održan sastanak pred meč u nedjelju: "Održavanje derbija uz nulti stepen tolerancije na huliganstvo"

Samir Mlaćo

Posljednji sarajevski derbi donio je dosta ružne scene, ali ne na stadionu, već uoči samog meča.

Uoči derbija u blizini stadiona Grbavica pojavila se grupa navijača Sarajeva, zabilježeni su sukobi sa policijom, ali i hapšenja, pa navijači Sarajeva nisu mogli prisustvovati utakmici.

Sada se svi nadaju da će sve proći bez incidenata, a tim povodom održan je sastanak predstavnika dva kuba sa ministrom unutrašnjih poslova Knatona Sarajevo Admirom Katicom i policijskim komesarom Fatmirom Hajdarevićem.

Ministar Katica je poručio da će MUP Kantona Sarajevo Uprava policije poduzeti sve neophodne mjere za održavanje derbija, a od predstavnika klubova zatražio je maksimalnu saradnju i kooperativnost.

"Smatram da je važno da održimo ovakav sastanak i podijelimo odgovornost, te da poduzmemo sve mjere da derbi protekne u najboljem redu. Mi želimo da se derbi održi, ali morate znati da nam je sigurnost građana na prvom mjestu i zato od vas i navijača očekujemo maksimalno korektno i civilizirano ponašanje,“ poručio je ministar Katica.

Policijski komesar Fatmir Hajdarević najavio je da će pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo Uprave policije vršiti pretres lica na svim ulazima, te da policija neće dozvoliti bilo kakav oblik nasilja i huliganstva.

Istakao je da policija, klubovi i navijači moraju zajedno djelovati kako bi ovaj i svaki naredni derbi protekao u najboljem redu, te da ne smije doći do upotrebe pirotehničkih sredstava, huliganstva i uništavanja imovine.

Kako je rečeno tokom sastanka, policija će osigurati održavanje derbija, ali će i istrajati u zaštiti grada i građana.

Predstavnici oba kluba poručili su da je održavanje derbija uz prisustvo navijača zajednički interes, te da će održati sastanke sa predstavnicima navijačkih skupina, prenijeti im upute sa današnjeg sastanka i upoznati ih sa mjerama koje će MUP Kantona Sarajevo Uprava policije poduzeti.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Istakli su maksimalnu spremnost na saradnju navodeći da će od navijača tražiti da se pridržavaju uputa i pokažu odgovorno ponašanje.

U ime FK Sarajevo sastanku je prisustvovao Zlatan Čakal, oficir za bezbjednost kluba, a u ime FK Željezničar direktorica Amira Bajrović – Uzunović i komesar za bezbjednost Dino Pekić.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.