Foto: Damir Krajac / CROPIX

Odluka pada u uzvratu

"Nula" na Masmiru: Taktička borba bez "umiranja" u ljepoti

Kenan Lizde

Večeras je odigrana prva finalna utakmica SuperSport kupa Hrvatske, gdje su se u Zagrebu sastali Dinamo i Rijeka. Završilo je rezultatom 0:0, a konačni dojam u utakmici bez ijedne prave prilike da je to i najrealniji ishod. 

Utakmica je počela u dobrom ritmu, obje ekipe su krenuli "otvorenog garda", pa smo u prvih petnaestak minuta gledali dopadljivu utakmicu, sa dosta dinamičnom tranzicijom i Dinama i Rijeke.

Željko Sopić je ekipu izveo u standardnoj postavci 4-2-3-1, sa identičnom postavom kao i u prethodnoj utakmici ova dva kluba na Rujevici. Promjena je bila samo na golu, umjesto Labrovića između stativa je stao Zlomislić.

Jakirović je pored par imena u prvom sastavu, promijenio i sistem, te se vratio svojoj omiljenoj postavci 4-2-3-1, koju je koristio u većem dijelu sezone, a pogotovo u europskim nastupima.

Kao što smo već spomenuli, taj dio otvaranja utakmice je bio najzanimljiviji, dok u nastavku osim dobre energetske potrošnje igrača i dobre okomite tranzicije, nismo puno vidjeli i ostali smo uskraćeni za bolji nogomet.

Aktivniji od ostalih u tim trenucima su bili Hoxha kod domaćih, te Pašalić kod gostiju. Tako agresivno i atraktivno otvaranje sa čestim polukontrama i promjenama posjeda kao da je prestrašilo oba trenera, pa se vrlo brzo "stalo na loptu" i ekipe su počele igrati dosta čvršće i sigurnije.

Nastavak utakmice je bio poslastica za taktičke analitičare, ali svi koji želimo lijepe poteze i lepršavu igru ostali smo večeras nezadovoljni.

Gledali smo u tom periodu dosta sigurnih pasova i kontrolisanog nogometa, a u takvom raspletu događaja dojam je da su se Riječani bolje snalazili.

Njihov trojac u sredini se nametnuo Dinamovom veznom redu, pa je nekako postala redovna praksa da u srazu ove dvije ekipe Selahi potpuno iskontroliše Baturinu, a Fruk i Hodža se autoritativno nametnu Mišiću i Sučiću.

Po bokovima standardna priča, kao i u prethodnim derbijima Dinamo bolje izgleda na tim pozicijama, te većinu problema Rijeci napravi preko tog dijela terena.

Dvojac fantazista Dinama Baturina i Petković večeras su bili dosta ispod svog nivoa, s tim da je Petković dosad ovakve derbije standardno dobro igrao, dok za mladog Baturinu postaje praksa da se u ovako tvrdim i teškim utakmicama slabo snalazi i obično bude dobro iskontrolisan od strane protivnika.

Njegov pandan na kontra strani Fruk dosta više pokaže u direktnim dvobojima ova dva kluba, te obično bude aktivniji i opasniji.

Uzvrat se igra za sedam dana na Rujevici, a ekipe kreću sa iste tačke, s tim što je aktivirano staro pravilo "gol u gostima".

Dojam je da su oba trenera nauštrb kvalitete večeras odigrali i previše oprezno, uzdajući se da imaju popravni ispit u drugoj utakmici.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.