Veliki meč Amera Delića

BiH pobijedila Estoniju

Delić osigurao meč protiv Danske

M. Maksimović

Davis Cup reprezentacija BiH drugu je godinu zaredom stigla na korak do plasmana u I grupu EA Zone. U reprizi duela iz prošle godine, naši teniseri su savladali Estoniju, nakon što je treći odlučujući poen osvojio sjajni Amer Delić.

Delić je nakon dva sata i 45 minuta igre pobijedio u tri seta najboljeg estonskog igrača Jurgena  Zoppa u tri seta 7-6(12),6-3,7-5. Iako rezultatski to izgleda relativno lako, meč je bio težak i kako se moglo očekivati svaki poen je bio važan.

Zopp je odradio sjajan posao u osmom gemu prvog seta sa breakom za 5-3, ali je Amer pronašao snage, uzvratio je tie- breakom, a onda je krenula misija spašavanja set lopti. Kod 5-6, Amer je spasio dvije, u tie breaku je Zopp poveo 4-2, ali se Amer ne predaje.
Iz poena u poen uspijeva se izvući, a onda stiže do svoje prve set-lopte kod 11-10. Tu nije iskoristio, ali jeste onu za 14-12, nakon što je spasio nevjerovatnih osam set lopti.

Zopp se teško mogao oporaviti nakon propuštenih prilika, ali se nije predavao. Imao je još dvije break lopte u trećem gemu drugog, pa još jednu u sedmom gemu, ali je iz gema u gem Amer podizao svoju igru. Napravio je break za 4-2, set je dobio 6-3.

Konačno pitanje pobjednika riješeno je u završnici trećeg seta. Amer je prijetio u devetom gemu, imao je tri break lopte, ali se Zopp spasio. Konačni slom žilavog i iskusnog Estonca je došao u 11. gemu. Gem kasnije je Amer potvrdio veliku pobjedu 3-0 u setovima za treći odlučujući poen naše reprezentacije.

Posljednji meč odigrat će Aldin Šetkić i Jaak Poldma, no on će biti revijalnog karaktera.

BiH - Estonija 3:1
Amer Delić - Jurgen Zopp 7-6 (12), 6-3, 7-5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.